Minister Darjo Felda le še v tekočih poslih

Va, STA
23.09.2024 14:54

Državni zbor se je seznanil z odstopom šolskega ministra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

S tem je Darju Feldi prenehala ministrska funkcija, tekoče posle bo opravljal do imenovanja novega ministra. Predvidoma ga bo nasledil direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj, predlog za njegovo imenovanje mora premier Robert Golob še poslati v DZ. Minister Felda je odstopno izjavo podpisal minulo sredo, pred tem je premierju Golobu svoj odstop sporočil ustno.

Felda je na ministrsko mesto prišel iz akademskih krogov, s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, kamor se zdaj tudi vrača. V času svojega ministrovanja se je soočal s kritikami nekaterih stanovskih organizacij zaradi po njihovi oceni medlega dela in neupoštevanja stroke, z njegovim delom naj ne bi bili zadovoljni niti nekateri v koaliciji. Zato se je v zadnjem času vse pogosteje ugibalo o njegovi ministrski usodi.

Minister je sicer po odstopu zatrdil, da pri slednjem ni nobenega skritega ozadja, govorice o razlogih za odstop pa zavrnil kot neresnične. Željo po vrnitvi v akademske vode je predsedniku vlade sporočil v začetku septembra, je dejal.

Premier Golob je za naslednika Felde izbral Logaja, ki od leta 2014 vodi Zavod RS za šolstvo. Aktualni mandat je že njegov tretji, iztekel bi se mu poleti 2026, a je Logaj letos poleti napovedal predčasen umik s te funkcije. Na čelu zavoda ima polna pooblastila še do 30. septembra, medtem pa so že stekli postopki za razpis za novega direktorja.

Menjava na čelu ministrstva za vzgojo in izobraževanje bo že osma v Golobovi vladni ekipi. Z ministrske funkcije so doslej odstopili notranja ministrica Tatjana Bobnar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. DZ je na Golobov predlog razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko, obrambni minister Marjan Šarec pa se je s funkcije poslovil po izvolitvi za evropskega poslanca na junijskih evropskih volitvah. Za njegovega naslednika premier predlaga vodjo poslanske skupine Gibanja Svobode Boruta Sajovica, tudi ta predlog mora še posredovati v DZ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta