Ministrica prižgala rdečo luč: Digitalni boni le za starejše, ki so že končali usposabljanja

Luka Mlakar Luka Mlakar
13.09.2022 15:24

V službi vlade za digitalno preobrazbo, ki jo vodi Emilija Stojmenova Duh, so presekali gordijski vozel zapletov pri izobraževanjih za dvig digitalnih veščin za starejše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrica Emilija Stojmenova Duh zagotavlja, da se izobraževanja za starejše ne ustavljajo.
Robert Balen

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je poudarila, da so v službi vlade za digitalno preobrazbo prejšnjo sredo pozvali Slovenski regionalni razvojni sklad, naj razveljavi razpis za subvencionirana neformalna izobraževanja za dvig digitalnih veščin za starejše od 55 let. Razpis bo razveljavljen v petek. "Po temeljitem pregledu vse dokumentacije, ki je nastala že pred primopredajo, smo ugotovili, da je ta razpis v neskladju z zakonom o digitalni vključenosti," je pojasnila Stojmenova Duh. Ob tem je poudarila, da ciljne skupine oziroma upravičenci do izobraževanj v razpisu niso bili ustrezno opredeljeni.

"Razpis ni ločil med tem, ali imajo osebe, ki so upravičene do izobraževanj, nizke oziroma napredne digitalne kompetence ali pa jih sploh nimajo," je dejala ministrica. Po njenih besedah so ugotovili tudi, da zakon o digitalni vključenosti ni skladen s splošno prepovedjo diskriminatornosti, ki jo določa pravni red Republike Slovenije. Na to so vladno službo med drugim opozorili varuh človekovih pravic, zagovornik načela enakosti, Zveza društev upokojencev Slovenije in združenje za dostojno starost Srebrna nit. Odločitev o razveljavitvi razpisa po besedah Stojmenove Duh pomeni, da bodo digitalne bone prejeli le tisti starejši, ki so že opravili zadostno število ur usposabljanj.

Ministrica: Izobraževanja za starejše se ne ustavljajo

Vsem starejšim, ki so se udeležili 80 odstotkov usposabljanj, torej do 9 ur, oziroma so z usposabljanji že zaključili, bodo dodelili digitalne bone za nakup računalniške opreme v višini 150 evrov. Digitalnega bona pa po besedah ministrice ne bodo prejeli tisti, ki so se usposabljanj udeležili v manjšem obsegu oziroma številu ur, jih bodo pa pozvali na brezplačna izobraževanja. Ministrica je namreč zagotovila, da v vladni službi pripravljajo številne razpise za izobraževanja starejših: "Usposabljanja za starejše se ne ustavljajo, odpravljamo diskriminacijo in pripravljamo ukrepe, da bodo vsi, ki si želijo pridobiti digitalne kompetence, za to dobili priložnost." Določeni projekti bodo po njenih besedah stekli že oktobra, preostali pa proti koncu letošnjega oziroma v začetku prihodnjega. Podlaga za to bo po njenih besedah novela zakona o digitalni vključenosti, ki bo kmalu obravnavana na vladi.

Izvedbo izobraževanj za starejše od 55 let na področju digitalnih veščin, ki so pogoj za unovčitev digitalnega bona, so v zadnjih tednih zaznamovali zapleti. Za razliko od Slovenskega regionalno razvojnega sklada so v vladni službi, ki jo vodi Stojmenova Duh, v povezavi z razpisom zaznali več nepravilnosti, tudi pri nekaterih izvajalcih izobraževanj, kot je podjetje Smart Naris, in sicer od predhodnega zbiranja prijav do spreminjanja časovnih terminov in lokacij ter zahtev za povrnitev stroškov usposabljanj v primeru neudeležbe. Kot razlog za začasno zaustavitev aktivnosti, povezanih z izobraževanji starejših, je ministrica navedla sum neupravičene porabe javnega denarja.

Mladi lahko digitalne bone koristijo do konca novembra

Stojmenova Duh je ob tem zagotovila, da bodo izvajalcem izobraževanj povrnili stroške za že opravljene aktivosti do vključno 25. avgusta, ko so v vladni službi za digitalizacijo pozvali k začasni zaustavitvi aktivnosti v okviru razpisa. Na vprašanje, koliko izobraževanj je bilo že izvedenih in koliko starejših je že opravilo vsaj 80 odstotkov usposabljanj, je ministrica odgovorila, da teh podatkov nimajo, prav tako še ni znan znesek, ki ga bodo povrnili izvajalcem. Preostala sredstva, ki so bila sprva predvidena za digitalne bone, bodo zdaj namenili za izvedbo novih usposabljanj, razveljavitev prej omenjenega razpisa pa na drugi strani nima nobenega vpliva na upravičenost do koriščenja digitalnih bonov za mlade. Učenci zadnje triade osnovne šole, dijaki in študenti lahko namreč digitalne bone koristijo do 30. novembra.

Ministrica za digitalno preobrazbo naj bi veljala za šibek člen znotraj Golobove vlade.
Foto: Robert Balen

Nekaj izvajalcev izobraževanj je kljub začasni zaustavitvi izobraževanj z aktivnostmi nadaljevalo tudi po 25. avgustu, saj so trdili, da jih k temu vežejo pogodbene obveznosti, nekateri so opozarjali tudi na težave s portalom Spot, prek katerega naj bi sporočali napredek glede izobraževanj. Delovanje portala so preverili in po informacijah ministrice deluje brezhibno, z usposabljanji pa sta po njenih navedbah po 25. avgustu nadaljevala samo dva izvajalca. Na vladno službo za digitalno preobrazbo pa letijo tudi očitki izvajalcev, da več tednov niso prejeli pojasnil ministrstva glede nadaljnjega poteka izobraževanj. Stojmenova Duh je glede tega dejala, da je prejšnja vlada Janeza Janše za izvedbo razpisa podpisala pogodbo z regionalno razvojnim skladom: "Kot služba vlade za digitalno preobrazbo, nismo imeli nobene podlage, da bi komunicirali s tistimi, ki so bili na razpisu izbrani, vse podlage je imel sklad," je dejala ministrica in dodala, da bo v prihodnje vladna služba tista, ki bo skrbela za razpise.

Stojmenova Duh med šibkejšimi členi Golobove vlade

Na vprašanje, zakaj v stotih dneh vladnega mandata niso spremenili zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, je Stojmenova Duh odgovorila, da so se sprememb lotili s prvim dnem, v pripravo novele zakona, ki je v največji možni meri pripravljena, pa da so vključili predstavnike mladih in nevladnih organizacij, zvezo društev upokojencev in organizacije, ki izvajajo izobraževanja in usposabljanja: "Moramo se zavedati, da je bilo, ko sem postala ministrica, poleg tega zakona še cel kup drugih odprtih zadev. Na vprašanje, ali se zapletov z digitalnimi boni za starejše ni dalo razrešiti na drugačen način, pa je ministrica odgovorila, da si sama tega ne predstavlja drugače, saj bi moral novelo potrditi državni zbor, ki pa v času parlamentarnih počitnic ne zaseda.

Po kuloarjih je sicer mogoče slišati, da je Stojmenova Duh eden od najšibkejših členov vlade Roberta Goloba in da ni posebej priljubljena v najvišjih političnih krogih. Naši viri ocenjujejo, da ministrica na čelu vladne službe za digitalno preobrazbo do zdaj praktično ni pokazala še ničesar, kar delno pripisujejo tudi slabi najožji ekipi, s katero naj bi se obdala. Stojmenova Duh naj bi veljala tudi za eno od bolj prepirljivih članic Golobove ministrske ekipe. Z vladne službe za digitalno preobrazbo se je že po treh mesecih moral posloviti državni sekretar Matej Kalan, ki ga je na položaju zamenjala Aida Kamišalić Latifić. Do zamenjave je prišlo ravno v času težav z izvedbo prej omenjenih izobraževanj za starejše.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta