Mladi jedrski strokovnjaki odgovarjajo Mladim za podnebno pravičnost

Timotej Milanov Timotej Milanov
30.05.2024 18:42

"Ne pristajamo na ekskluzivnost določenih mladinskih skupin, ki ne predstavljajo večinskega stališča mladih, in nestrokovnih nevladnih organizacij," so se odzvali na pozive k odstopu državnega sekretarja za jedrski program.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
JEK 2 
Gen Energija

V Mreži mlade generacije Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije (MMG DJS), ki ji predseduje Jan Malec, so se odzvali na izjavo Mladih za podnebno pravičnost in nekaterih drugih nevladnih organizacij, ki državnega sekretarja za nacionalni jedrski program Danijela Levičarja pozivajo k odstopu.  

"Kot mladi jedrski strokovnjaki ne pristajamo na ekskluzivnost določenih mladinskih skupin, ki ne predstavljajo večinskega stališča mladih, in nestrokovnih nevladnih organizacij. Po javnomnenjski raziskavi Dnevnika je podpora gradnji nove jedrske elektrarne na najvišji ravni prav med mlajšimi anketiranci do 30 let, med katerimi jih več kot 82 odstotkov gradnjo podpira," pravijo.  

Kot so še zapisali, podpirajo resolucijo o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije in ostale odločitve, ki vodijo v širitev jedrskega programa: "V luči podnebne, energetske in biodiverzitetne krize pozivamo k hitremu in učinkovitemu pristopu h gradnji novih jedrskih kapacitet. Jedrska energija je edini stabilen, vremensko neodvisen vir nizkoogljične energije in ima zaradi visoke gostote energije edinstvene prednosti, kot so nizka uporaba naravnih virov, majhen vpliv na biološko raznolikost in majhen prostorski odtis. Jedrska energija naj se obravnava po enakih merilih kot drugi nizkoogljični viri."  

Pri tem še opozarjajo, da mora biti celoten jedrski program, ki ne vključuje samo oskrbe z energijo, temveč tudi medicinsko uporabo, raziskave in razvoj kadrov v skladu z enotno vladno strategijo: "Obstajati mora organ, ki zanjo skrbi. Tudi po smernicah Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA) mora vsaka jedrska država imeti hkrati vzpostavljen ustrezen institucionalni okvir za zagotavljanje varnosti in nadzora (URSJV) in organ za razvoj in učinkovitosti jedrskega sektorja (NEPIO). Prav tako ima jedrska tehnologija vedno večjo vlogo tudi v strategijah EU. Vse to kaže na potrebo po vodenju na nacionalni ravni, zato je zahteva po ukinjanju mesta za koordiniranje nacionalnega jedrskega programa popolnoma neprimerna."  

Po poročanju STA so podporo Levičarju izrazili tudi študentski sveti ljubljanskih fakultet za gradbeništvo, strojništvo in elektrotehniko.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta