Mol končal prevzem bencinskih servisov OMV, 27 jih bo po novem v barvah hrvaške Ine

STA, Va
30.06.2023 16:35

Mreža madžarske energetske skupine v Sloveniji se je tako začasno povečala na 172 servisov, a jih bo v drugi polovici leta Mol 39 prodal družbi Shell Adria.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Mreža madžarske energetske skupine v Sloveniji se je tako začasno povečala na 172 servisov, a v drugi polovici leta jih bo Mol 39 prodal družbi Shell Adria. Od na novo prevzetih servisov OMV jih bo 27 odetih v podobo hrvaške Ine. Mol je namreč 92,25 odstotka družbe OMV Slovenija prevzel v partnerstvu z Ino, hrvaško energetsko družbo iz svoje skupine. Prevzeto podjetje se bo v prihodnjih dneh preimenovalo v Mol&Ina, sedež podjetja pa ostaja v Kopru, so sporočili iz Mola.

Krovna skupina Mol in Ina sta se namreč dogovorili, da z zaključkom transakcije Ina svoj že obstoječi 7,75-odstotni lastniški delež v podjetju OMV Slovenija poveča na 33 odstotkov. Skladno s tem razmerjem bo 27 bencinskih servisov iz mreže nekdanjega OMV spremenilo podobo na način, da bo skladna s podobo servisov Ine.

Poleg lastnih nahajališč nafte kot svojo bistveno konkurenčno prednost vidijo lastne rafinerije, saj se lokalni trgi v Evropi, tudi slovenski, oskrbujejo pretežno iz rafinerij na Madžarskem, Slovaškem in na Hrvaškem, kjer je rafinerija na Reki trenutno v nadgradnji.

Mol je pogodbo o nakupu družbe OMV Slovenija podpisal junija 2021. Dogovorjena kupnina za celotni delež je bila 301 milijon evrov, s tem pa je Mol prišel do mreže 119 bencinskih servisov v Sloveniji, 53 jih že ima. Zaradi pomislekov Evropske komisije, da bi prevzem lahko oslabil konkurenco na maloprodajnem trgu bencina in dizelskega goriva fizičnim osebam v Sloveniji, je moral nato pristati na to, da 39 lokacij proda britanskemu energetskemu velikanu Shell oz. njegovi družbi Shell Adria.

V Shellu Adria so nedavno najavili, da naj bi prve servise začeli prevzemati oktobra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta