"Morali bomo omejiti vnos iz Hrvaške," pravi Kacin. Med okužbami, potrjenimi v soboto, več kot polovica uvoženih

STA, M.D.
16.08.2020 10:00

V soboto potrdili 15 okužb z novim koronavirusom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

V Sloveniji so v soboto opravili 382 testiranj na novi koronavirus in potrdili 15 okužb. Umrl ni noben bolnik s covidom-19. Hospitaliziranih je bilo 17 bolnikov, štirje bolniki so potrebovali intenzivno nego. Iz bolnišnice so v soboto odpustili enega bolnika, je vlada danes objavila na Twitterju.

Med okužbami, potrjenimi v soboto, je najmanj osem uvoženih, za nekatere še ne vedo za izvor okužbe, za preostale preiskava še poteka, je po poročanju Radia Slovenija povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Kot je dejal, to kaže na to, da nočni lokalni na hrvaški obali, ki so glavni izvor uvoženih okužb, delujejo in da naši mladi kljub opozorilom in prošnjam pristojnih še naprej hodijo na te nočne zabave, ki so visoko rizične.
 
"V Sloveniji bomo počakali do torka, ko bomo videli rezultate ponedeljkovih testiranj. Če do takrat ne bo prišlo do spremembe režima, kar zadeva obratovanje nočnih lokalov in klubov na Hrvaškem, bomo morali na nek način omejiti vnos iz Hrvaške," je dejal Kacin. Kot še pravi Kacin, bo vlada predvidoma v četrtek zaostrila pogoje za prihod iz Hrvaške v Slovenijo. Na mizi je več scenarijev, tako Nacionalni inštitut za javno zdravje kot Kacin razmišljajo, da bi uvedli selektivni pristop po prihodu iz Hrvaške, je še poročal Radio Slovenija.
 
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1294900809008910336{/twitter}

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je bilo v soboto v Sloveniji 236 aktivno okuženih oseb. Doslej je bilo v naši državi skupno potrjenih 2416 okužb, umrlo je 129 bolnikov s covidom-19.
V soboto je bilo po podatkih tega spletnega portala ponovno največ, to je sedem novih okužb potrjenih v občini Ljubljana, kjer je trenutno 63 aktivnih primerov okužbe. Po na novo potrjenih primerih sledi občina Tržič, kjer sta bili v soboto potrjeni dve novi okužbi, po eno novo okužbo pa so potrdili v občinah Celje, Šmarje pri Jelšah, Koper, Trbovlje, Vodice in Žiri.
Med okužbami, potrjenimi v soboto, je bilo največ, to je pet okužb potrjenih v starostni skupini od 15 do 24 let. Štiri okužbe so bile potrjene v starostni skupini od 45 do 54 let, tri v skupini od 35 do 44 let, dve v starostni skupini od 55 do 64 let in ena v starostni skupini od pet do 14 let, še kažejo podatki Sledilnika. Šest okužb je v starostni skupini od 5 do 35 let, devet okužb pri ljudeh starih med 35 in 64. 

V svetu rekordno dnevno število novih okužb s koronavirusom
Po svetu so v zadnjih 24 urah zabeležili 294.237 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej, je v soboto sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).
Prejšnji dnevni rekord v številu novih okužb so zabeležili 31. julija, ko so poročali o nekaj več kot 292.000 novih okužbah.
Skupno so po svetu potrdili več kot 21 milijonov okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo več kot 755.000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Največ okuženih imajo ZDA, Brazilija in Indija, kjer so v zadnjem tednu dni potrdili po več kot 100.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Strokovnjaki ocenjujejo, da je dejansko število okuženih še precej višje zaradi majhnega števila testiranj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta