Na Brniku kmalu merjenje temperature potnikov, GoOpti prekinja povezave z Italijo, Hrvaško in Avstrijo

Gr.G.
13.03.2020 10:19
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Če so bili učinki koronavirusa sprva omejeni na letališča z neposrednimi povezavami do ogroženih predelov Azije, s širjenjem v evropski prostor v zadnjih dveh tednih dobivajo razsežnosti krize in so že močno prizadeli letalski sektor. Zaradi izjemnih okoliščin vse več držav omejuje turistične tokove in mobilnost prebivalstva, prevozniki po celem svetu pa sprejemajo drastične ukrepe – zmanjšujejo obseg letenja in odpovedujejo lete na najbolj ogrožena območja. Svet za nacionalno varnost je sprejel nekaj sklepov za zajezitev širitve koronavirusa, ki se tičejo letalstva pri nas. Predlagali so uvedbo sistema merjenja telesne temperature potnikov, ki pridejo v Slovenijo na letališču Jožeta Pučnika, prepovedali pa so tudi pristanke zrakoplovom iz italijanskih letališč. Prepoved velja od 10. do 31. marca z možnostjo podaljšanja.

Odpovedi letov se vrstijo

Na Fraport Slovenija pojasnjujejo, da odpovedi poletov zadevajo marec in tudi že poletni vozni red: "Skupina Lufthansa, pod okriljem katere na ljubljansko letališče iz Frankfurta, Münchna, Bruslja in Züricha letijo Lufthansa, Brussels Airlines in SWISS, je nedavno sporočila, da bo letenje pod okriljem svojih prevoznikov, predvsem na destinacije v Evropi, Aziji in Bližnjem vzhodu, zmanjšala za 25 odstotkov. Največ odpovedi letov za marec trenutno beležimo prav na povezavah prevoznikov iz skupine Lufthansa, predvsem za München in Zürich, v prvi polovici aprila so na obeh destinacijah odpovedani vsi leti. Podobno zmanjšanje skupnega obsega letenja kot Lufthansa je napovedala skupina Air France-KLM, pri nas prisotna z leti v Pariz, a se zaenkrat vpliv tega pri letih na ljubljansko letališče še ne kažejo." Na ljubljanskem letališču beležijo manjše število odpovedi letov zaradi omejevanja obsega prometa tudi s strani drugih prevoznikov: Turkish Airlines, easyJet, Montenegro Airlines in Air Serbia. "Odpovedi letov se vrstijo, pričakujemo, da jih bo v prihodnjih dneh še več."

Odpovedani leti v številne evropske države na letališču v Bruslju. 
EPA
Prazna potniška kabina na letu med Singapurjem in Bankokom. 
Reuters
Potnikom, ki so v Kijev prileteli iz New Yorka, je medicinsko osebje še pred izkrcanjem, na letalu izmerilo telesno temperaturo.
Reuters
Goopti

GoOpti ustavlja prevoze na relacijah Italije, Hrvaške in Avstrije

GoOpti je sporočil, da je zaradi varnostnih ukrepov v zvezi s preprečevanjem širjenja koronavirusa in varovanja zdravja potnikov, njihovih voznikov in vseh zaposlenih ter širše javnosti ustavil vse prevoze, povezane z Italijo. V ponedeljek 16. marca pa bodo ustavili tudi vse povezave s Hrvaško in Avstrijo. Odločitev družbe velja do vključno 3. aprila oziroma do datuma, ki ga bodo določili pristojni organi držav, glede na širjenje koronavirusa na prizadetih območjih. V omenjenem obdobju ne bodo mogoče opraviti rezervacije prevozov.

Marko Guček
Goopti

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta