(SVET) V Italiji v zadnjih 24 urah zaradi koronavirusa umrlo 250 ljudi, druga najbolj prizadeta država v Evropi je Španija

A.L., M.R., STA
13.03.2020 07:15

V zadnjem dnevu je v Italiji zaradi okužb z novim koronavirusom umrlo še 250 ljudi, okuženih pa je že več kot 17.500. Druga najbolj ogrožena država v Evropi pa je Španija, kjer je okuženih že več kot 4000.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neapelj
EPA

V Italiji je zaradi novega koronavirusa v zadnjem dnevu umrlo še 250 ljudi, so danes potrdile oblasti v Rimu. To je najvišje število umrlih v enem dnevu v sosednji državi, kjer je koronavirusna bolezen skupno zahtevala 1266 življenj
Po besedah vodje italijanske civilne zaščite Angela Borrellija so danes do 18. ure v Italiji zabeležili več kot 2000 novih okužb. Skupaj se je z novim koronavirusom v Italiji okužilo 17.660 ljudi. Na intenzivni negi v bolnišnicah je 1328 bolnikov. Doslej je ozdravelo 1439 ljudi.
Najhuje je v deželi Lombardija, kjer je umrlo 890 ljudi. V Emiliji - Romanji je covid-19 terjal 201 življenj, 42 v Benečiji (Veneto) in 10 v Furlaniji - Julijski krajini.
Umrli so v povprečju stari 80 let, četrtina jih je žensk, so danes še sporočile italijanske zdravstvene oblasti. Najhuje je prizadeta starostna skupina nad 70 let.
Pozvali so še k darovanju krvi, saj je število darovalcev od izbruha epidemije precej upadlo, to pa bi lahko predstavljajo problem v bolnišnicah.

Na Kitajskem v 24 urah le 8 novih okužb

Kitajska je danes poročala o osmih novih primerih okužbe z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah, kar je najmanj od začetka vodenja evidenc pred sedmimi tedni. Skupno je bilo doslej okuženih 80.813 ljudi. Covid-19 je zahteval še sedem življenj, skupno 3176.
Pet od osmih novih okužb in šest od skupno sedmih smrti so potrdili v najbolj prizadeti provinci Hubei, kjer je decembra lani novi koronavirus izbruhnil.
Zdravstvena komisija je v četrtek sporočila, da je vrhunec epidemije na Kitajskem že minil in da pričakujejo samo še padec števila okužb in žrtev. V Evropi in Severni Ameriki se medtem pripravljajo na porast števila okužb.

V Južni Koreji več ozdravljenih kot novih okužb

V Južni Koreji, ki je eno največjih žarišč novega koronavirusa zunaj Kitajske, je število ozdravljenih bolnikov prvič preseglo število novih okužb, ki je najnižje v zadnjih treh tednih.
Južnokorejski center za nadzor in preprečevanje bolezni je sporočil, da so potrdili 110 novih primerov, s čimer se je skupno število okužb povzpelo na 7979. Iz bolnišnic so medtem odpustili 177 ozdravljenih bolnikov. V Južni Koreji je koronavirusni bolezni podleglo 67 ljudi.
V mestu Daegu, ki je središče izbruha, in sosednji pokrajini Severni Gyeongsang se je po navedbah pristojnih število novih primerov dramatično zmanjšalo. Do zdaj so skoraj 90 odstotkov vseh primerov novega koronavirusa zabeležili v dveh regijah.
Južnokorejski premier Chung Sye-kyun je sicer opozoril, da še ni razloga za zadovoljstvo. "Boj proti koronavirusu je postal globalen boj daleč stran od Daeguja," je dodal.

V Karlovcu odsvetujejo dnevne migracije hrvaških delavcev v Slovenijo

Nekaj sto hrvaških delavcev iz karlovške županije, ki dnevno potujejo v službo v Belo krajino, so hrvaške oblasti opozorile, da bodo morali zaradi nevarnostni širjenja okužbe z novim koronavirusom v 14-dnevno domačo karanteno, če se bodo danes odpravili na delo v Slovenijo. Na Hrvaškem so danes potrdili, da imajo 31 okuženih oseb.
Prvi mož karlovške županije Damir Jelić je na izredni novinarski konferenci v četrtek zvečer dejal, da se bodo hrvaški državljani z območja Karlovca, ki imajo danes delovne obveznosti v Sloveniji, morali odločiti, ali bodo s seboj vzeli več osebnih stvari in ostali v Sloveniji najmanj dva tedna ali pa se bodo po službi vrnili na Hrvaško, kjer bodo morali v obvezno 14-dnevno samoizolacijo pod nadzorom zdravnikov. V karlovški županiji je nekaj sto hrvaških dnevnih migrantov delavcev.
Jelić je pojasnil, da je ukrep v skladu s priporočilom nacionalnega štaba za civilno zaščito, ki osebam, ki prihajajo z območij držav, v katerih obstaja posebej visoko tveganje okužbe z novim koronavirusom, med katerimi je tudi Bela krajina v Sloveniji.
Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba potrdil, da so od četrtka zvečer na Hrvaškem zabeležili štiri nove primere okužbe, po dva v Zagrebu in Pulju, tako da je na Hrvaškem doslej okuženih 31 oseb. Izpostavil je, da je epidemiološka slika Hrvaške še vedno ugodna, ker ni primerov lokalnega prenosa okužbe.

Reuters

Na Hrvaškem bo od ponedeljka za 14 dni prekinjen pouk v šolah

V hrvaških osnovnih in srednjih šolah bodo od ponedeljka za 14 dni ustavili pouk, je danes v Zagrebu potrdil hrvaški premier Andrej Plenković. Povedal je, da bodo šole odprte za učence, za katere starši ne bodo mogli zagotoviti celodnevnega varstva. Podobni ukrepi veljajo tudi za vrtce in fakultete.
Vsebine za pouk osnovnošolcev od prvega do četrtega razreda bodo predvajali v posebnih oddajah na tretjem programu hrvaške televizije (HTV), medtem ko bo pouk za višje razrede osnovnih šol in dijake potekal preko spleta, je pojasnil Plenković po današnji seji s predstavniki nacionalnega štaba civilne zaščite. Dodal je, da bodo učitelji še naprej hodili v šole in organizirali pouk za otroke, za katere starši niso uspeli zagotoviti varstva.
Model pouka v izrednih razmerah zaradi novega koronavirusa so na Hrvaškem predstavili v četrtek, ko so odločili, da bodo zaprli vrtce, šole in fakultete v Istrski županiji.
Hrvaška radiotelevizija (HRT) je danes sporočila, da je vse pripravljeno za ponedeljkov začetek televizijskega pouka na tretjem programu.
Pojasnili so, da bo pouk, ki je namenjen osnovnošolcem od prvega do četrtega razreda, potekal od 8. ure zjutraj do poznega popoldneva z večurnimi programskimi bloki, ki bodo namenjeni učencem posameznih razredov. Obsegal bo hrvaški jezik, matematiko, tuji jezik, naravo in družbo, telesno vzgojo ter likovni in glasbeni pouk. Za ostale osnovnošolske razrede in srednje šole bo od ponedeljka potekal pouk preko spleta.

Državljane pozivajo k odgovornemu obnašanju 

Ministrica za znanost in izobraževanje Blaženka Divjak je pred začetkom seje vlade in nacionalnega štaba civilne zaščite novinarjem povedala, da bodo poleg televizijskega programa za osnovnošolce na HTV 3 od ponedeljka tudi na Sportski televiziji (SPTV) začeli predvajati program za višje razrede osnovnih šol in za srednje šole. Šolske vsebine bodo dosegljive v video prispevkih tudi na spletnih straneh televizij, je dodala.
Plenković je še sporočil, da vlada za prihodnji teden pripravlja vrsto ukrepov, da bi zaščitili delovna mesta in omogočili likvidnost podjetjem, ki trpijo izgube zaradi pandemije koronavirusa. Omenil je, da bodo preložili roke za plačevanje davkov in prispevkov, posledične izgube za proračune lokalne samouprave pa bodo nadomestili iz državne blagajne.
Napovedal je tudi vrsto srečanj predstavnikov vlade s podjetniki, med drugim tudi današnje srečanje hrvaškega ministra za finance Zdravka Marića s predstavniki maloprodajnih in distribucijskih podjetij. Poudaril je, da ni nobenega razloga za paniko potrošnikov in množično nakupovanje zalog, ki ne ustrezajo potrebam. Znova je pozval državljane k odgovornemu obnašanju v skladu s priporočili epidemiologov.

Madžarska zaradi novega koronavirusa uvedla nadzor na meji s Slovenijo in Avstrijo

Na schengenski meji Madžarske s Slovenijo in Avstrijo od danes velja nadzor za zajezitev novega koronavirusa. Iz Slovenije je vstop na Madžarsko za vse možen po avtocesti Pince - Tornyiszentmiklos in na nekdanjem prehodu Dolga Vas, slovenski in madžarski državljani lahko prečkajo mejo še po lokalni cesti pri Pincah, je sporočila madžarska policija.
Za tiste, ki prihajajo iz Italije, Kitajske, Južne Koreje ali Irana velja prepoved vstopa v državo. Izjema so madžarski državljani, ki morajo ob vrnitvi v domovino za 14 dni v državno karanteno.

Nemčija prekinila železniške povezave z Italijo, dodatni ukrepi na meji s Francijo

Nemčija je danes zaradi novega koronavirusa prekinila neposredne železniške povezave z Italijo. Progo hitrega vlaka med Frankfurtom in Milanom so prekinili do 13. aprila. Železniškega prometa s Francijo zaenkrat še niso omejili, so pa na nekaterih mejnih prehodih s Francijo uvedli dodatne ukrepe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Prekinitev železniških povezav z Italijo poleg povezave med Frankfurtom in Milanom velja tudi za mednarodne železniške povezave z Italijo z vstopno točko na Bavarskem. Vse te povezave imajo sedaj končni postanek v Avstriji.
Nemška policija je ob tem v zvezni deželi Posarje uvedla dodatne ukrepe na mejnih prehodih s francosko severovzhodno regijo Veliki vzhod (Grand Est), kjer merijo telesno temperaturo vsem z gripi podobnimi simptomi. V primeru suma, da so bolni, jim vstopa v Nemčijo ne bodo dovolili. Ta ukrep je začel veljati v četrtek zvečer, zaenkrat pa na meji doslej niso zavrnili še nikogar, dodaja dpa.
Nemški inštitut Robert Koch je v sredo ocenil, da regija Veliki vzhod predstavlja veliko tveganje za okužbo z novim koronavirusom.
V Nemčiji so doslej potrdili 3116 primerov okužb z novim koronavirusom. Umrlo je šest ljudi, 46 jih je okrevalo.

Češka s ponedeljkom popolnoma zapira svoje meje

Češka bo s ponedeljek prepovedala vstop v državo vsem tujcem, svojim državljanom in stalnim prebivalcem pa bo prepovedala pot v tujino. Z najnovejšimi ukrepi želijo zajeziti širitev koronavirusa, je danes sporočil premier Andrej Babiš.
Izjema bo veljala za dnevne migrante, ki živijo ali delajo v pasu 50 kilometrov od meje v Nemčiji ali Avstriji, voznike tovornjakov in diplomate, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
V državo, kjer so potrdili 120 okužb, bodo še vedno smeli vstopiti tuji državljani, ki imajo na Češkem stalno prebivališče, ne bodo pa smeli države zapustiti.
Kdorkoli se bo na Češko vrnil iz 15 t. i. rizičnih držav, med njimi Nemčije, Švice in Avstrije, bo moral v dvotedensko izolacijo. Med temi državami ni Slovenije.
Češka vlada je že v četrtek zaradi širjenja novega koronavirusa razglasila 30-dnevno izredno stanje v državi in prepovedala vstop potnikom iz 15 rizičnih držav, v katerih je nevarnost virusa najvišja.
Tri članice schengenskega območja - Češka, Avstrija in Madžarska - so sicer že obvestile Evropsko komisijo, da uvajajo prepoved vstopa za nekatere države.
Omejitve sta sicer med drugim uvedli tudi Poljska in Slovaška, a tega še nista javili v Bruselj. Slovaška je zaprla mejo za potnike danes zjutraj in na meji zavrača vse, ki nimajo slovaškega državljanstva ali dokazila o dovoljenju za bivanje. Nadzora nimajo le na meji s Poljsko. Na Slovaškem so sicer potrdili okoli 20 okužb z novim koronavirusom.

Avstrija v boju s koronavirusom omejuje javno življenje

Avstrija v boju s koronavirusom uvaja nove ukrepe. Za dve občini na Tirolskem je uvedla karanteno. Od ponedeljka bodo ostale zaprte vse trgovine, ki niso nujne za temeljno oskrbo, restavracije in bari pa bodo lahko odprti omejeno. Kancler Sebastian Kurz je danes vse, ki jim služba to omogoča, pozval, naj delajo od doma.
Kurz je danes na novinarski konferenci potrdil, da sta tirolska kraja Paznautal in St. Anton pri Arlbergu v karanteni.
Od ponedeljka bodo ostale zaprte vse trgovine, ki niso nujne za temeljno oskrbo. Odprte bodo ostale trgovine z živili, banke, lekarne, trgovine za male živali in druge podobne trgovine in storitve, je pojasnil Kurz.
V okviru ukrepov bodo od drugega tedna dalje lahko restavracije, bari in kavarne odprte do 15. ure. Vsi, ki lahko delajo na daljavo, naj ostanejo doma, je še pozval kancler.

V Španiji že 120 žrtev, prek 4200 potrjenih primerov okužbe

V Španiji so po najnovejših podatkih doslej potrdili 4209 primerov okužbe z novim koronavirusom, medtem ko jih je bilo v četrtek 3004. Naraslo je tudi število smrtnih žrtev bolezni covid-19 - s 84 v četrtek zvečer se je danes povzpelo na 120 ljudi. Španija je tako druga najbolj prizadeta država v Evropi. Za štiri mesta velja karantena. Španski premier Pedro Sanchez pa je napovedal stanje pripravljenosti.
Kot je pojasnil Sanchez v kratkem televizijskem nagovoru, bodo na izredni seji v soboto sprejeli odlok o razglasitvi stanja pripravljenosti po vsej državi za dva tedna, da bi se lažje borili proti širjenju novega koronavirusa.
Za štiri mesta v Kataloniji na severovzhodu Španije, kjer živi skupno 66.000 ljudi, so danes uvedli karanteno. V skladu z odločitvijo regionalnih oblasti prebivalci Igualade, Odene, Sante Margaridae de Montbui ter Vilanove del Cami ne smejo zapustiti svojih mest, lahko pa gredo od doma.
Katalonska ministrica za zdravje Alba Verges je novinarjem povedala, da se bodo oblasti osredotočile na Igualado, mesto s 40.000 prebivalci, ki leži le okoli 70 kilometrov od Barcelone. V tem mestu so doslej potrdili 58 primerov okužbe, kar je 38 več kot v sredo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta