Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj bo storila Alenka Bratušek?

Kaj se dogaja s turškim gradbenim velikanom, ki gradi drugi tir? Ima res finančne težave? In kako bo to vplivalo na pravočasno dokončanje največjega infrastrukturnega projekta pri nas?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po aferi zaradi izkoriščanja delavcev so se turška podjetja, ki gradijo drugi tir, znašla v novih težavah. Je zaradi tega lahko ogrožen rok za dokončanje gradbenih del?   
Tomaž Primožic/fpa

Pri projektu drugi tir Divača-Koper, trenutno največji infrastrukturni investiciji v Sloveniji, se zapleta. Po informacijah iz več virov je turški Yapi Merkezi, ki skupaj s Kolektorjem gradi dobro milijardo evrov vredno železniško progo, zašel v finančne težave. Nekateri podizvajalci naj bi zaradi neplačil že zapustili gradbišče, na katerem je v zadnjem času precej manj delavcev kot pred letom dni.

To so včeraj za necenzurirano.si potrdili tudi v državnem podjetju 2TDK, zadolženem za izvedbo projekta drugi tir. "Podizvajalec podjetja Yapi Merkezi, podjetje Türkcan, je v začetku leta zapustil gradbišče," so nam povedali v 2TDK, ki ga vodi Matej Oset. Zakaj se je podjetje Türkcan umaknilo in koliko delavcev je imelo, niso podrobneje pojasnili. Dejali so le, da "s kakršnokoli informacijo o neplačevanju podizvajalcev nismo seznanjeni".

Kljub temu so v 2TDK, ki sodi pod ministrstvo za infrastrukturo pod vodstvom Alenke Bratušek, prepričani, da to ne bo ogrozilo pravočasne izvedbe projekta. Gradbena dela bi morala biti končana do konca prihodnjega leta, zato da bi že v prvi polovici leta 2026 po njem vozili prvi vlaki. V 2TDK poudarjajo, da jim vodstvi obeh glavnih partnerjev v konzorciju, Kolektorja in Yapi Merkezi, zagotavljata, "da bodo še dodatno pospešili izvedbo del, da se bodo dosegli določeni roki".

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je zagotovila, da bo projekt drugi tir končan do konca prihodnjega leta. Po njem pa bodo vlaki začeli voziti v prvi polovici leta 2026. 
Sašo Švigelj

Toda informacije, ki smo jih v zadnjih dneh zbrali v uredništvu, nakazujejo, da ima turški gradbeni velikan bistveno večje težave od dolžniškega spora z enim od podizvajalcev v Sloveniji.

Visoki dolgovi Turkov, ki gradijo drugi tir

Kako posluje slovenska podružnica podjetja Yapi Merkezi, uradno ni mogoče preveriti. Računovodskih izkazov za lansko leto namreč sploh ni objavilo. Prav tako ne njihovo drugo podjetje v Sloveniji, YM Construction.

Zato smo se za komentar o finančnih težavah in zapletih s podizvajalci včeraj poskušali obrniti na predstavnike Turkov v Sloveniji, toda neuspešno. Uradna spletna stran podjetja YM Construction že več mesecev ne deluje. S prokuristom podružnice Yapi Merkezi Samom Ivančičem nam ni uspelo priti v stik. Na vprašanja, ki smo jih posredovali temu podjetju, pa še nismo prejeli odgovora.

Po zadnjih podatkih EBONITETE.SI pa sta obe njihovi podjetji visoko zadolženi.

- podružnica Yapi Merkezi, ki je leta 2022 ustvarila 70 milijonov evrov prihodkov in zaposlovala 250 ljudi, je imela konec tistega leta za 17 milijonov evrov finančnih obveznosti in 19 milijonov evrov obveznosti do dobaviteljev.

- podjetje YM Construction, ki je doseglo 34 milijonov evrov prihodkov, pa je imelo za 35 milijonov evrov finančnih obveznosti.

V 2TDK, ki ga vodi Matej Oset, zagotavljajo, da odhod enega od turških podizvajalcev z gradbišča ne bo vplival na roke za dokončanje del.  
Sašo Švigelj

S tem denarjem so očitno financirali vzpostavitev gradbene operative v Sloveniji. K nam so pripeljali tudi večje število turških delavcev.

Kot kaže, jim je lani jeseni začelo zmanjkovati denarja. Takrat se je namreč Yapi Merkezi začel zadolževati na slovenskem sivem trgu. Od takrat pri enem od večjih zasebnih posojilodajalcev po visokih obrestnih merah najema premostitvena posojila, katerih skupna vrednost znaša že več milijonov evrov.

Izbruh afere zaradi izkoriščanja delavcev

V istem času je v finančne težave zašel že omenjeni podizvajalec na projektu drugi tir, podjetje Türkcan. Znašel se je tudi pod drobnogledom slovenskega inšpektorata za delo zaradi izkoriščanja zaposlenih.

Na Delavsko svetovalnico so se obrnili trije turški delavci, ki so delali za njihovo slovensko podružnico. Trdili so, da so delali tudi po več kot 300 ur na mesec brez možnosti ustreznega počitka, nekateri tudi po 12 ur dnevno skoraj vse dni v mesecu. Delodajalec pa v Sloveniji zanje ni plačal socialnih prispevkov.

Naselje turških delavcev, ki so zaposleni v podjetju Yapi Merkezi. 
Veronika Rupnik Ženko

Inšpektorji za delo so pogosto preverjali tudi Yapi Merkezi. V dveh letih so opravili 45 inšpekcijskih nadzorov. Ugotovili so 19 nepravilnosti, pri čemer se tiste s področja delovnih razmerij nanašajo na izplačilo regresa in predvsem na vodenje evidenc o delovnem času, ki jih delodajalci na deloviščih sploh nimajo.

Slovenska podružnica podjetja Türkcan je lani ustvarila več kot sedem milijonov evrov prihodkov in dobrih 400 tisoč evrov izgube. Januarja letos, kmalu po izbruhu afere, je imela prvič blokiran račun. Poleti so se blokade stopnjevale. Njihov največji upnik je bil očitno Yapi Merkezi, ki je imel do njih terjatve "iz gospodarske pogodbe". V začetku tega meseca pa so se v podjetju Türkcan odločili, da podružnico zaprejo.

Težave Turkov v Afriki

Pomanjkanje denarnih sredstev slovenske podružnice Yapi Merkezi in njihovo iskanje na sivem trgu sicer sovpada s težavami Turkov pri velikih infrastrukturnih projektih na afriškem kontinentu.

Yapi Merkezi je od podjetja 2TDK do danes prejel že več kot 116 milijonov evrov.  
Ebonitete

Leta 2018 so v Tanzaniji, državi v vzhodni Afriki, prišli do več kot deset milijard dolarjev vredne gradnje železniške proge, dolge več kot tisoč kilometrov. Toda oktobra lani so opozorili, da je tamkajšnja vlada prenehala plačevati račune, zato jim je zmanjkalo denarja za izvedbo projekta. Grozili so z zaustavitvijo del. Po Evropi so iskali nove financerje. Progo so tako odprli šele avgusta letos, krepko po dogovorjenem roku.

Do podobnih težav je prišlo v Etiopiji. Tudi tam so gradili železniško progo, a je dela zaustavila vojna, ki je izbruhnila v letu 2020. Del že zgrajene infrastrukture je bilo uničene, poleg tega pa je Yapi Merkezi ostal tudi brez dela strojne mehanizacije. Od Etiopije je zahteval plačilo kar pol milijarde dolarjev škode. Zadeva se je letos preselila na sodišče.

Z aneksom podaljšali rok za izvedbo del

V 2TDK medtem zagotavljajo, da redno plačujejo vsa izvedena dela, ki jih na drugem tiru opravi izvajalec del in potrdi inženir.

"Tako v skladu s pogodbenimi roki izpolnjuje svoje obveznosti do izvajalcev in podizvajalcev, ki so skladno z veljavno javnonaročniško zakonodajo podali zahteve za neposredna plačila," so nam v državnem podjetju pojasnili glede morebitnega (ne)plačevanja podizvajalcev.

"Uprava podjetja 2TDK ima redne sestanke z vodstvi družb izvajalcev, ki so partnerji v konzorciju (Kolektor CPG in Yapi Merkezi) in inženirja (DRI). Vodstvo obeh družb konzorcija na teh sestankih zagotavljata, da bodo pospešili dela na terenu," so pojasnili. K doseganju rokov so se zavezali tudi v aneksu za sklop Črni Kal - Koper, "kjer so določene tudi pogodbene kazni za nedoseganje vmesnih rokov".

Toda pri tem niso omenili, da se je z istim aneksom, sklenjenim junija letos, spremenila tudi časovnica. Roki za izvedbo so se zamaknili za tri mesece. Uradno zaradi dodatnih in nepredvidenih del.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta