Na festivalu Stična mladih zbranih preko 5 tisoč udeležencev, med njimi tudi predsednica države

STA, Gr.G.
21.09.2024 22:42

Sveto mašo je daroval ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V cistercijanskem samostanu v Stični danes poteka 43. srečanje katoliške mladine Stična mladih.
Martin Dijak/katoliška Mladina

V cistercijanskem samostanu v Stični je danes potekalo 43. srečanje katoliške mladine Stična mladih, na katerem se je po ocenah organizatorjev zbralo več kot 5 tisoč udeležencev. Zanje je 250 prostovoljcev pripravilo obširen kulturni, duhovni in zabavni program. Festivala se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Pirc Musar je v nagovoru mladim dejala, da bodo oni gradili našo skupno prihodnost. "Vi ste tisti, ki veste, kaj pomeni mir, ki je neločljivo povezan s svobodo," je poudarila.

Pirc Musar je v nagovoru mladim dejala, da bodo oni gradili našo skupno prihodnost.
Monika Rudolf/katoliška Mladina

Ob tem je spomnila, da miru danes ni po vsem svetu, saj na planetu poteka 55 oboroženih spopadov, kar je največ po drugi svetovni vojni. Dodala je, naj veter ponese sporočilo pesmi, ki jih prepevajo v Stični, mir in srčnost na te konce sveta. "Iskreno verjamem, da smo lahko svobodni in srečni samo takrat, kadar so svobodni in srečni vsi okrog nas," je povedala Pirc Musar.

Sveto mašo je na festivalu daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore in v pridigi mlade povabil, naj ne nehajo poslušati božje besede. "Vedno znova vam bo Bog podaril besedo, da vas opogumi, da vas spodbudi in da vam da vedeti, da ste zanj pomembni; in to ni nekakšna poceni pomembnost, kot denimo v kampanji za nabiranje glasov, tako te ceni, da ti vedno znova kaže, kaj pomeni ljubezen do konca," je dejal.

Sveto mašo je na festivalu daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.
Manca Škarja/katoliška Mladina

Svetoval jim je, naj se nikdar ne naveličajo Bogu pripovedovati o vsem, kar živijo in mislijo, o skrbeh, skušnjavah in grehih ter naj se ne naveličajo prepirati z njim o stvareh, ki jih ne razumejo, ki jih bolijo. "Na ta način bo vaša molitev postala osebna, globoka in se bo spremenila v pogovor s prijateljem," je povedal Zore.

Popoldne so v Stični odvijale različne delavnice, na katerih so razpravljali o različnih družbenih in duhovnih vprašanjih, ter glasbeni in športni program.

Dan v Stični so sklenili z večernim koncertom.
Matic Koman/katoliška Mladina

Osrednje dogajanje bo poteka na velikem odru pred cerkvijo, na malem odru pa so se zvrstile glasbene skupine. Dan so sklenili z večernim koncertom.

Geslo letošnjega festivala je vprašanje Zakaj on?, s katerim želijo spodbuditi mlade, "da osmislijo svojo vero". "V obdobju, ko je marsikateremu mlademu kristjanu težko stati za svojo vero in vztrajati v njej, se želimo vrniti v bistvo in poiskati razloge, zakaj izbrati Boga," so zapisali pred festivalom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta