Na protestih 22 pridržanih, tudi Stevanović, trem so odvzeli prostost. Poškodovanih šest policistov

Vanessa Čokl
06.10.2021 08:42
Policija nadaljuje zbiranje obvestil o dogodku, da bi odkrili vsa kazniva ravnanja, prav tako obravnavajo več kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari, med drugim so bila poškodovana službena vozila policije, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU).
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Središče Ljubljane včeraj.
Robert Balen

Na torkovih protestih v Ljubljani so policisti trem osebam odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja, še 22 pa so jih pridržali za čas trajanja shoda. Med pridržanimi naj bi bila tudi predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović, ki v zadnjih tednih poziva na shode, ter glasbenik Zlatan Čordić, ki je imel predtem na shodu govor. Iz Stevanovićeve stranke so sporočili, da je bil pridržan zaradi suma storitve kaznivega dejanja hujskanja k upiranju.

Po dosedanjih podatkih policije sta dva človeka potrebovala zdravniško pomoč zaradi vdihavanja plina, šest policistov pa naj bi bilo lažje poškodovanih. Policija nadaljuje zbiranje obvestil o dogodku, da bi odkrili vsa kazniva ravnanja, prav tako obravnavajo več kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari, med drugim so bila poškodovana službena vozila policije, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU).

Policisti so izvajali naloge varovanja najvišjih tujih predstavnikov držav na vrhu EU-Zahodni Balkan ter na območju centra Ljubljane tudi neprijavljenega shoda, ki se je začel okoli 15. ure in je potekal najprej na Trgu republike, kjer se je zbralo okoli 3000 ljudi.

Pri varovanju so sodelovale različne policijske enote policijskih uprav, posebna enota, konjenica, policisti vodniki službenih psov, specialna enota, letalska policijska enota ter Center za varovanje in zaščito.

Zlatan Čordić
Robert Balen

Nekaj pred 17. uro so udeleženci shoda v Ljubljani odšli v smeri Slovenske ceste, shodu pa se je pridružilo še več ljudi. Policisti so jih večkrat pozvali, naj ne ogrožajo varnosti prometa,  in jih poskušali zaustaviti, ker pa niso upoštevali ukazov, je bil shod razpuščen. Vendar protestniki tudi potem niso upoštevali ukazov in so še naprej huje in množično kršili javni red, med drugim so v policiste in vozila policije metali razne predmete ter se kljub izrečenim ukazom niso razšli. Policisti so zato na Slovenski cesti uporabili prisilna sredstva, in sicer vodni curek in plinska sredstva.

Policisti so udeležence vseskozi pozivali, naj se razidejo, večina je to tudi upoštevala. Del protestnikov pa se je vrnil na Trg republike, nato pa odšel v smeri Tržaške ceste ter nazaj proti Celovški cesti. Pri tem so na železniškem nadvozu ogrožali tudi varnost železniškega prometa, promet pa je bil zaradi zagotovitve varnosti ustavljen, potek torkovega protesta še pojasnjujejo na GPU.

Robert Balen

Po njihovih navedbah so se okoli 19.30 na območju centra Ljubljane zadrževale še manjše skupine, ki so kršile javni red, med drugim so proti policistom metale različne predmete. Nekaj pred 21. uro so policisti vzpostavili javni red, množico pa razgnali. Za to so večkrat uporabili prisilna sredstva zoper množico, in sicer vodni curek, plinska sredstva, penaste naboje, konjenico in službene pse.

Varovanje vrha EU-Zahodni Balkan poteka v skladu s predvidenim načrtom, policisti so zagotovili varnost varovanim osebam, varovane kolone so z manjšimi prilagoditvami potovale po predvidenih trasah, pravijo na GPU.

Generalni direktor policije Anton Olaj je pohvalil policiste za uspešno izvedbo policijskih nalog.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta