Na RTV Slovenija pojasnjujejo, zakaj bo nocoj tudi minister Vizjak sodeloval na referendumskem soočenju

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
07.07.2021 10:33
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Vizjak in Uroš Macerl na Večerovem soočenju.
Robert Balen

"Za čisto pitno vodo gre, pravijo pobudniki referenduma o spremembah zakona o vodah. Podpisniki zahteve za referendum so bili zavedeni – za dodatno zaščito pitne vode gre, pa odgovarja ministrstvo za okolje in prostor. Ali spremembe zakona uveljavljajo prakso omejevanja dostopa do vode kot javne dobrine in ogrožajo podvodna zajetja ali zaostrujejo pogoje za gradnjo v priobalnem področju in zagotavljajo večjo poplavno varnost? Kdo zavaja, kdo prikriva, kaj je res in kaj ni? Z zagovorniki in nasprotniki v soočenju 7. julija ob 20. uri na prvem programu Televizije Slovenija. Da se boste na referendumu lažje odločili."

S temi besedami na javni radioteleviziji napovedujejo nocojšnje soočenje, ki ga bo vodila Vida Petrovčič, urednica pa je Jadranka Rebernik, pri čemer je marsikoga zmotilo dejstvo, da bo v studiu javne televizije nastopil tudi minister Andrej Vizjak, čeprav vlada oziroma ministrstvo za okolje in prostor ne sodelujeta v tokratni kampanji.

Robert Balen

In kaj pravijo na Kolodvorski? Sporočili so, da sta uredništvi informativnega programa Radia in Televizije Slovenija pridobili mnenje Pravne pisarne RTV Slovenija. Pri tem omenjajo odločitev ustavnega sodišča, ko je to v primeru referenduma o drugem tiru presojalo ustavno skladnost zakona o referendumu in o ljudski iniciativi ter zakona o volilni in referendumski kampanji, in dodajajo, da na podlagi te odločitev "vlada lahko sodeluje v soočenjih v primeru, da sama referendumske kampanje ni organizirala". 

"Na podlagi zakonske zahteve 6. člena zakona o volilni in referendumski kampanji v povezavi z 10. členom in 5. odstavkom 12. člena zakona o Radioteleviziji Slovenija ter odločbe ustavnega sodišča in vseh pridobljenih pravnih pojasnil smo dne 9. 6. 2021 sprejeli in na spletnem portalu MMC, na Televiziji Slovenija in na Radiu Slovenija objavili pravila Radiotelevizije Slovenija za izrabo programskega časa za predstavitev mnenj o vprašanju zakonodajnega referenduma 11. 7. 2021. V njih je določeno, da vladi oz. ministrstvu za okolje in prostor omogočimo sodelovanje v referendumski oddaji na način, da bo to skladno z odločbo ustavnega sodišča. Minister bo tako imel na začetku oddaje možnost v časovno omejenem obsegu predstaviti svoja stališča in informacije, v soočenju pa ne bo sodeloval. Vse prijavljene organizatorje referendumske kampanje bodo, kot so to počeli v soočenjih v zadnjih letih, razdelili na nasprotnike in zagovornike zakona in jim zagotovili enakopravne tehnične pogoje. Merili bodo skupni čas zagovornikov in nasprotnikov zakona in čas posameznih nastopajočih. Zagovorniki in nasprotniki zakona bodo imeli v oddaji enak skupni čas, znotraj obeh skupin pa bodo zagotovili enako obravnavo prijavljenih organizatorjev kampanje. Ob tem naj poudarimo, da sta koncepta soočenj na Radiu in Televiziji Slovenija usklajena," sporočajo s Kolodvorske. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.