Zaradi kratenja volilne pravice v domovih za starejše Desus čaka opravičilo z ministrstva Janeza Ciglerja Kralja

07.07.2021 09:54
Da so z "veliko mero zaskrbljenosti in ogorčenja" sprejeli novico o poznem obveščanju domov za starejše o referendumskem glasovanju o noveli zakona o vodah, so se (šele) danes oglasili v Desusu, potem ko se je izkazalo, da ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ni opravilo naloge: domov starejših, po dopisu DVK s časovnico referendumskih opravil, ki ga je dobilo že v začetku junija, ni pravočasno opozorilo, kdaj so roki za prijavo h glasovanju po pošti, kar je prevladujoč način volitev stanovalcev v domovih za starejše.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Do četrtka se lahko na referendumu glasuje predčasno.
Barbara Bradač

"Volilna pravica je ena od temeljnih političnih in ustavnih pravic državljank in državljanov in ne glede na dejstvo, kje se državljan v času volilnih opravil nahaja, ne sme biti omejena, kaj šele kratena," v izjavi za javnost pišejo iz Desusa. 

"Kot glavni braniki zagotavljanja in ohranjanja pravic starejših in drugih rizičnih skupin v okviru parlamentarne demokracije in tudi širše" od pristojnih institucij pričakujejo, da se tovrstne nepravilnosti nemudoma in pravočasno raziščejo ter ustrezno uredijo: "Zavedamo se, da se napake lahko pripetijo vsakomur, a v tako pomembnem sistemu, ki ima nalogo zagotavljanja osnovne ustavne pravice, do njih ne bi smelo prihajati. Ne glede na volilni rezultat, ne glede na politično prepričanje posameznika je volilna pravica kot najpomembnejši element volilnega sistema pravica vseh in vsakogar."

Od pristojnega ministrstva zato v stranki pričakujejo, da nastalo nepravilnost nemudoma temeljito razišče in se vsem stanovalcem domov za starejše zanjo tudi javno opraviči.

Kaj pravijo na ministrstvu? "Ko sem izvedel za nastalo problematiko, sem nemudoma zahteval poročilo in predlog rešitve s strani pristojnega direktorata. V izogib takšnim napakam sem skladno s svojimi pristojnostmi zahteval rešitev, ki bo v bodoče preprečevala podobne situacije," je tvitnil minister Janez Cigler Kralj (NSi). 

Se pa iz tvita tudi vidi, da poskušajo službe ministrstva to nemalo napako minimalizirati, ker da so se lahko vsi volilni upravičenci o referendumu o vodah, tudi o glasovanju po pošti, poučili iz volilnih materialov v domačem nabiralniku.    

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta