Na Triglav in v Prago: S helikopterjem so se vozili Janša, Hojs in Tonin, koliko stane ura leta?

02.09.2021 11:06
Ob srečanju protestnikov ter predsednika vlade Janeza Janše in ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa na Kredarici so se v javnosti pojavila vprašanja, ali in koliko se slovenski politiki prevažajo z vojaškimi ter policijskimi helikopterji. Zato smo preverili, koliko takih prevozov so koristili najvišji funkcionarji aktualne vlade. Sicer pa ura leta s helikopterjem Cougar stane 3950 evrov brez davka na dodano vrednost.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Prazniki - Novo leto - Slovenska vojska - Vojašnica generala maistra - vojaški helikopter med vzletom - Vojska - Avtor: Andrej Petelinšek (foto: Andrej Petelinsek)
Andrej Petelinsek

Do prevoza s helikopterji Slovenske vojske so upravičeni predsednik države, predsednik vlade in minister za obrambo. Pisno zahtevo za prevoz, ki ji mora dati soglasje ministrstvo za obrambo, obravnava generalštab, ki ima pri tem zadnjo besedo, zatrjujejo na obrambnem ministrstvu. Pri tem odgovarjajo, da se takega prevoza ne odobri za državnega predstavnika, ki bi prevoz potreboval za dogodek brez državniškega pomena. 

Poročali smo že, da je premier Janez Janša z vojaškim helikopterjem 2. in 3. julija letel, ko je predsedovanje Svetu EU prevzemala Slovenija. Takrat je bil njegov gost visoki komisar EU za zunanjo in varnostno politiko Joseph Borell. Skupaj z Janšo so ga s helikopterjem prepeljali na Konjsko sedlo (nadmorska višina 2019 metrov) ter naslednji dan še od tam v dolino. Znano je, da sta Janša in Borell takrat osvojila vrh Triglava.

Strošek tega prevoza je bil pokrit iz proračuna, ki je namenjen predsedovanju Svetu EU, so pojasnili na obrambnem ministrstvu. Ura leta s helikopterjem Cougar sicer stane 3950 evrov brez davka na dodano vrednost. 

Vozil se je tudi Tonin

S tem vojaškim helikopterjem sta bila letos izvedena še dva VIP prevoza med uradnim obiskom poveljnika zavezniških sil za Evropo Toda Woltersa. Strošek teh dveh prevozov je pokrila vojska, saj je bil Wolters gost generalštaba. Poleg njega se je v helikopterju takrat na vojaško vajo Defender Europe 2021 na Poček vozil tudi obrambni minister Matej Tonin

Ob tem so bili iz obrambnega proračuna pokriti še štirje prevozi ministra Tonina. Šlo naj bi za lete v okviru rednega usposabljanja posadk Slovenske vojske. Dvakrat lani in prav tolikokrat letos se je tako Tonin prevažal z vojaškimi helikopterji. Kam in kdaj se je minister vozil, pa nam na obrambnem ministrstvu niso odgovorili. Sporočili so le, da minister skladno z uveljavljeno prakso lahko leti z vojaškim helikopterjem pri predstavitvah vojaških vaj, ob obiskih visokih tujih političnih in vojaških predstavnikov, kadar to upravičijo program obiska ali varnostne zahteve, ter v primerih, ko spremlja redno usposabljanje vojske.

Hojs in Olaj nadzirala varovanje državne meje

S helikopterjem policije pa se je prevažal notranji minister Aleš Hojs, so nam sporočili z generalne policijske uprave. To je bilo oktobra lani, ko je na območju koprske policijske uprave potekal poostren nadzor varovanja državne meje. Enega izmed poletov sta se udeležila Hojs in generalni direktor policije Anton Olaj. Vozila sta se s helikopterjem AW169 S5-HPI. 

Policijski helikopter AW169 S5-HPI
Pu Kranj

S policijskem helikopterjem se je v začetku letošnjega junija prevažala tudi italijanska ministrica za notranje zadeve Luciana Lamorgese, skupaj z njo pa sta bila v helikopterju tudi Hojs in Olaj. Hojs je s policijskim helikopterjem letel tudi 23. junija v Prago ter 24. junija nazaj do mariborskega letališča. Ta prevoz so opravili, ker je bilo letalo falcon v okvari, pojasnjujejo v policiji. Sporočajo še, da je bil v vseh treh primerih prevozov strošek porabljeno gorivo. Sicer smo jih prosili, da nam odgovorijo, koliko so znašali stroški posameznih prevozov, vendar podatkov nismo prejeli. 

V drugi polovici avgusta, ko so se na Kredarici iz oči v oči soočili premier Janša, Hojs in protestniki, pa takšnega prevoza ni bilo, izhaja iz odgovorov ministrstva za obrambo in policije. Janša in Hojs sta se takrat na Triglav povzpela v družbi madžarske ministrice za družino Katalin Novak

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.