Nabiranje predvolilnih točk: V SDS očitno ubrali preverjeni recept, soustanovitelja društva sta se distancirala od shoda

Luka Mlakar Luka Mlakar
04.03.2022 06:00

Janševa vlada vojno v Ukrajini izkorišča tudi za potrebe predvolilne kampanje. Povezovalka programa prav tako iz vrst SDS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Ljubljano so prišli tudi člani mariborskega odbora SDS. 
Borut Živulović

V javnosti se vrstijo kritike, da je vlada Janeza Janše sredin shod za Ukrajino zlorabila za predvolilno propagando in nabiranje političnih točk pred parlamentarnimi volitvami 24. aprila. Med govorniki na odru so se namreč zvrstili tudi šefi vseh treh vladnih strank, poleg prvaka SDS še predsednik NSi Matej Tonin ter prva moža iz Povežimo Slovenijo Zdravko Počivalšek in Alojz Kovšca. Janša je k shodu pozval v nedeljo zvečer na twitterju, poleg Ukrajincev, ki živijo v Sloveniji, pa so se njegovemu vabilu odzvali predvsem člani in simpatizerji največje koalicijske stranke.

Člani SDS z avtobusi v Ljubljano

Da bi na zborovanje prišlo čim več ljudi, so v SDS očitno ubrali preverjeni recept, ki so se ga pred leti posluževali tudi pri shodih Odbora 2014, ko so pred sodišči protestirali v podporo Janši, ker so mu takrat sodili zaradi afere Patria. Vabilo za shod naj bi bili po naših informacijah dobili vsi člani SDS, v Ljubljano pa naj bi se bili z organiziranim avtobusnim prevozom pripeljali iz različnih koncev države. Za to naj bi bili tokrat poskrbeli posamezni lokalni odbori. Na shodu so bili opazni zlasti člani stranke iz Maribora, ki so nosili transparente z napisom SDS Maribor. Zborovanje je povezovala poslanka SDS Eva Irgl, med udeleženci pa so bili tudi njeni poslanski kolegi Jože Tanko, Branko Grims in Mojca Škrinjar. Prišli so še kohezijski minister Zvonko Černač, državni sekretar v Janševem kabinetu Jelko Kacin, nekdanji poslanec SDS in programski svetnik na RTV Slovenija Jožef Jerovšek, nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel ter nekdanji ustavni sodnik Peter Jambrek. Manjkali niso niti šolska ministrica Simona Kustec, poslanca NSi Andrej Černigoj in Tadeja Šuštar Zalar, novinarji Igor Pirkovič, Jože Možina in Luka Perš ter aktivist Vili Kovačič, ki pred ustavnim sodiščem zahteva prepoved delovanja opozicijskih SD in Levice.

Shoda so se udeležili številni člani SDS, tudi poslanec Branko Grims. 
Borut Živulović

Namesto pacifistične je na shodu prevladovala vojaška retorika. Kovšca je dejal, da se svoboda vedno brani z orožjem, medtem ko je Počivalšek poudaril, da polovičarstvo in kalkuliranje v teh razmerah nista možna. Tonin je dejal, da želi ruski predsednik Putin obnoviti Sovjetsko zvezo, Janša pa je večkrat izpostavil, da se ukrajinski civilisti goloroki zoperstavljajo ruskim tankom ter da se možje in fantje v Ukrajino vračajo branit domovino. Putina je označil za diktatorja, potegnil je tudi vzporednice z osamosvojitveno vojno. Spomnimo, da so v SDS pred dnevi na družbenem omrežju TikTok delili fotografijo Janše v vojaški uniformi iz leta 1991 in ga primerjali z ukrajinskim predsednikom Zelenskim, ob tem pa zapisali: "Heroji ne zbežijo. Heroji se borijo." Premier Janša se je po zaključku zborovanja v spremstvu varnostnikov sprehodil čez Kongresni trg, pri čemer se ni branil rokovanja in fotografiranja s podporniki. Shod je na začudenje številnih v živo prenašala Televizija Slovenija, zaradi tega je tudi spremenila program na prvem sporedu. Na RTVS na kritike odgovarjajo, da so se za prenos shoda odločili, da bi gledalcem ponudili karseda celovito sliko vsega dogajanja, povezanega z Ukrajino. Gledanost prenosa je bila sicer nad pričakovanji. Shod si je ogledalo 75 tisoč ljudi, delež gledalcev, ki so bili takrat pred televizijskimi sprejemniki, je bil 14-odstoten.

10. april 2012 - Ljubljana - Pedagoški inštitut, okrogla miza, Darko Štrajn FOTO: Tit Košir (tags: Notranja - Torek - 10042012 - TITK9358)
Tit Košir

"Človeku ne preostane drugega, kot da je zgrožen"

Predsednik društva Alternativna akademija Darko Štrajn je dejal, da gre pri omenjenem shodu za zlorabo nesreče Ukrajine za vplivanje na volilno bazo. Protesti so po njegovih besedah stvar nevladnega sektorja in civilne družbe, medtem ko lahko vlada ukrepe v zvezi z vojno v Ukrajini sprejema prek drugih kanalov. "Pri tem šovu je bil namen vlade tako očitno prozoren, da ne govorimo, da se militaristična komponenta osebnosti Janeza Janše spet eksponira do nebes. Človeku ne preostane drugega, kot da je, milo rečeno, zgrožen nad takšno zadevo," je dodal Štrajn, ki upa, da je slovenska družba toliko zrela, da ne bo nasedla takšnim "infantilnim gestam" vladajoče politike. Ob tem je pohvalil nevladne organizacije, ki da so na torkovem shodu pokazale, kaj pomeni protest, ki izhaja iz človeške prizadetosti, ne pa iz politične oziroma predvolilne računice. Po ocenah policije se je sredinega shoda udeležilo štiri tisoč ljudi, torkovega shoda pa pet tisoč. Nevladnikom je tako brez večje reklame in avtobusov uspelo privabiti več ljudi kot vladi in SDS. Medtem pa se v javnosti pojavlja tudi vprašanje, kdo bo poravnal stroške sredinega shoda. Organizator zborovanja, Društvo Ljubljana - Kijev, je imel namreč konec leta 2020 na računu samo 2,05 evra. Čeprav je bil shod prijavljen prepozno, so ga na policiji obravnavali kot prijavljenega, so pa organizatorju dogodka Andriju Hevki zaradi tega izrekli opozorilo.

Soustanovitelja društva sta se distancirala od shoda

Na Facebooku sta se medtem oglasila soustanovitelja omenjenega društva Inna Demchenko Fröhlich in Jože Šimec, ki sta poudarila, da je bil sredin shod osebna odločitev Hevke, ki za to ni imel soglasja soustanoviteljev društva: "Nismo imeli ne pogovora ne dogovora. Ko bomo naslednjič dali pobudo za podoben shod, bomo povabili vse javne osebnosti in kulturne ustanove ter vsa društva."

Kot sta poudarila, društvo podpira vsako javno izražanje proti vsaki vojni, tudi v primeru vojaškega napada Rusije na Ukrajino. "Načelno pa ne podpiramo izkoriščanja tragedij in vojn v politično strankarske namene v obeh smereh," sta še dodala. Na njune navedbe se je na Twitterju že odzval premier Janša. "Butale. Društvo predstavlja predsednik in ne dva člana, ki jih je poiskal KUL v svojih evidencah," je zapisal predsednik vlade, ki je objavi dodal ključnik Putinove lutke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta