Nagrade GZS: Peterici gospodarski oskarji za odličnost v poslovnem in zasebnem življenju

Srečko Klapš Srečko Klapš
07.03.2023 18:10
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osrednja tema letošnje podelitve je bila odličnost kot zgled in navdih tako v poslovnem kot zasebnem življenju.
Robert Balen

Gospodarska zbornica Slovenije je drevi v Cankarjevem domu podelila nagrade GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke za leto 2022. Osrednja tema letošnje podelitve je bila odličnost kot zgled in navdih tako v poslovnem kot zasebnem življenju. Nagrade so letos podelili že 55. po vrsti in to kot so zapisali v GZS gospodarstvenikom, ki trajnostno ustvarjajo presežke, s čimer se pridružujejo kolegom in kolegicam, ki s svojim delovanjem pomembno sooblikujejo gospodarsko in družbeno okolje, v katerem delujejo.

Gospodarski oskarji GZS, kot jim popularno pravijo, so šli v roke direktorju slovenjgraškega podjetja KO-SI Primožu Mlačniku, Ivanu Cajzeku, direktorju podjetja GIC Gradnje iz Rogaške Slatine, dr. Andreju Lešnjaku, direktor podjetja Q Techna iz Krškega, Radku Luzarju, ustanovitelju in prokuristu družbe L-TEK iz Šentjerneja ter Igorju Zorku, direktorju ljubljanskega tehnološkega podjetja ZZI. Nagrajence je izbrala strokovna komisija sestavljena iz nagrajencev preteklih let, zakaj se je tako odločila pa zapisala v obrazložitve, ki jih povzemamo.

Kompromis razuma in empatije

Primož Mlačnik

Primož Mlačnik je direktor slovenjgraškega podjetja KO-SI od leta 2007. Pravi, da odločitve sprejema kot kompromis razuma in empatije, ustvarja ekipni duh in ima zmeraj pozitiven odnos. Podjetje sodi med vodilne proizvajalce tehnoloških izdelkov iz naravnih vlaken na evropskem trgu. Tehnološkemu napredku biotehnologije in eko-vezivnih materialov sledijo preko povezovanj s ponudniki in univerzitetnimi centri znanj. Proizvodne procese razvijajo in opremljajo z elementi integrirane avtomatizacije, kot so avtomatsko tehtanje in merjenje izdelkov, avtomatizirani procesi zlaganja, uporaba industrijskega vida za odpravljanje napak ter magnetna detekcija vključkov. Na področju trajnosti vzpostavljajo lokalno samostojno energetsko omrežje z lastno kogeneracijo in sončno elektrarno.

 

"Be connected and be paperless!"

Igor Zorko 

Igor Zorko se je leta 1996 (ob študiju in igranju košarke) zaposlil v družinskem podjetju ZZI in po upokojitvi očeta, leta 2006, prevzel vodenje podjetja. Od takrat ga vodi skupaj z bratoma in sestro. ZZI je napredno razvojno IT podjetje, ki temelji na odgovornem odnosu do zaposlenih, družbe in okolja. Z naprednimi digitalnimi produkti in poslovnimi modeli nastopa na trgu, kar ga tudi izven Slovenije ločuje od konkurence. Od leta 1991 je avtor slovenskega in od leta 2003 črnogorskega Carinskega sistema ter več kritičnih informacijskih sistemov javne uprave. Od 2014. širšemu trgu nudi storitve B2B ePoslovanja na bizBox platformi (eRačuni, EDI), ki jo uporablja že 17.000 podjetij in 34.000 uporabnikov. Temeljne vrednote podjetja ZZI so spoštovanje, zaupanje, odgovornost, ustvarjanje ter ohranjanje dobrih medosebnih odnosov. Vizija družbe je postati vodilni slovenski in EU ponudnik platforme in storitev v oblaku na področju B2B e-poslovanja za SME podjetja, da bodo tudi mala podjetja digitalno povezovala in delovala na enotnem evropskem digitalnem trgu v skladu s sloganom "Be connected and be paperless!"

Z droni digitalizirajo gradbeno panogo

Ivan Cajzek 

Ivan Cajzek je leta 1990 je ustanovil podjetje GIC Gradnje, ki je v treh desetletjih postalo prepoznavno gradbeno podjetje v Sloveniji in v delu Hrvaške. Pred nekaj leti je preraslo okvirje podjetja zato so ustanovili skupino GIC, v kateri partnersko posluje več kot deset podjetij. To družinsko podjetje ima reference z več kot tisoč uspešno dokončanimi projekti. GIC Gradnje je eno redkih podjetij iz panoge, ki ima prijavljeno raziskovalno-razvojno (RR) dejavnost pri agenciji ARRS. Na področju raziskav in razvoja sodelujejo v številnih mednarodnih konzorcijih, kjer se ukvarjajo s ponovno uporabo recikliranih materialov v voziščnih konstrukcijah, razvojem nizkoogljičnih betonov, naprednih rešitev na področju digitalizacije gradbene panoge, brezpilotnih letalnikov za uporabo v gradbeništvu ter zagotavljanju kakovosti pri specialnih gradbenih projektih in na področju njihove stroškovne optimizacije.

Na področju digitalizacije se spogledujejo s konceptom industrije 5.0, kjer raziskujejo, preverjajo, razvijajo in vpeljujejo napredne rešitve navidezne resničnosti in umetne inteligence, velepodatkov, interneta stvari, blockchain tehnologij na področju gradnje. Mejnik predstavlja tudi samodejna gradnja s pomočjo robotov, ki šele prihaja in bo v gradbeni branži predstavljalo revolucionarno novost.

"Politika dobrega počutja zaposlenih"

Dr. Andrej Lešnjak 

Dr. Andrej Lešnjak je direktor družbe Q Techa od leta 2001. So ena vodilnih slovenskih družb in konkurenčni na mednarodnem področju zagotavljanja kakovosti, kontrole kakovosti, izobraževanja in certificiranja na elektroenergetskih, farmacevtskih in zahtevnih infrastrukturnih objektih. S svojimi storitvami so prisotni od trgov Azije do severne Amerike. V zadnjem letu je podjetju uspel preboj na trg Združenih arabskih emiratov, ki jim bo prinesel pomembne reference pri širitvi na nove trge. Lani so preselili podružnico v Krškem v nove prostore, v katerih deluje 50 sodelavcev. Poseben poudarek še zlasti pri komunikaciji posvečajo zaposlenim, ki so največje bogastvo družbe, pravijo. S tem namenom so pričeli izvajati projekt "Politika dobrega počutja zaposlenih".

Za odprto in ažurno komunikacijo

Radko Luzar 

Radko Luzar je podjetje L-TEK v družinski lasti v Šentjerneju ustanovil leta 1994. Podjetje je razvil v ponudnika celovitih EMS rešitev, usmerjenega v raziskave in razvoj - od ideje do produkta, od svetovanja do zagotavljanja kakovostne serijske proizvodnje ter izdelave kompleksnih visokotehnoloških proizvodov majhnih in velikih serij. Razvojno raziskovalna skupina družbe L-TEK deluje na segmentu rešitev interneta stvari, medicinskih pripomočkov in razvoju tehnoloških postopkov za lastne potrebe. Ekipo sestavljajo motivirani in usposobljeni inženirji, specialisti za programsko opremo, elektroniko in elektromehaniko. Dobro klimo v podjetju vsa leta gradijo na odprti in ažurni komunikaciji z zaposlenimi. Med glavnimi izvoznimi trgi prednjačijo zahodnoevropski trgi ter Švica in Velika Britanija, med novo osvojenimi trgi v zadnjih treh letih pa belgijski in nizozemski.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta