Največja transakcija v desetih letih: Petrol na Hrvaškem kupil Čermakov Crodux. Koliko bo zaslužil upokojeni hrvaški general?

DR, VČ
15.01.2021 16:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petrol bo s prevzemom Croduxa povečal tržni delež na Hrvaškem pri bencinskih servisih na 23 odstotkov.
Andrej Petelinšek

Petrol je s prodajalcem Ivanom Čermakom, upokojenim hrvaškim generalom, v torek podpisal pogodbo o nakupu stoodstotnega poslovnega deleža v družbi Crodux Derivati Dva. Zaključek transakcije bo sledil izpolnitvi odložnih pogojev, med katerimi je pridobitev soglasij pristojnih organov za varstvo konkurence.

S prevzemom družbe Crodux Derivati Dva bo Petrol pridobil 91 bencinskih servisov in bo s preko 200 prodajnimi mesti tržni delež na Hrvaškem s 13 odstotkov povečal na 23 odstotkov. V jugovzhodni Evropi bo imela skupina Petrol 601 prodajno mesto.

Osrednjo poslovno dejavnost družbe Crodux Derivati Dva sestavljajo uvoz, skladiščenje, maloprodaja in veleprodaja naftnih derivatov na območju Hrvaške. Zaposluje več kot 1150 delavcev, predlani pa je imela za 760 milijonov evrov prodaje in 19,3 milijona evrov čistega dobička.

Prevzem je največja transakcija Petrola v zadnjih desetih letih in pomeni največje enkratno povečanje prodajnih mest, o kupnini pa iz Petrola ne poročajo. 

Nekdanji generali Markać, Čermak (v sredini) in Gotovina leta 2013 na obletnici padca Vukovarja. 
EPA

Zagrebški Jutarnji list pa je spomnil, da je Čermak postal lastnik Croduxa leta 2013, ko ga je odkupil od avstrijskega OMV-ja. Tudi cena tiste transakcije ni bila objavljena, se je pa špekuliralo o vsoti med 110 in 120 milijoni evrov. Zato hrvaški časopis predpostavlja, da je tudi prodaja Petrolu za hrvaškega generala zelo dobičkonosna.

"General, ki je servisiral klimatske naprave, postal pa naftni tajkun", tako je danes 71-letnega Tuđmanovega generala pred leti opisal Index.hr. Čermak je bil po tako imenovani operaciji Nevihta v devetdesetih na Hrvaškem poveljnik kninskega območja in nato celo na zatožni klopi v Haagu, po večletnem sojenju pa leta 2011 oproščen vseh obtožb. Nato se je začel njegov poslovni vzpon.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta