Nakup boxerjev: Karl Erjavec ne gre dvakrat na led

Aleš Kocjan
21.02.2019 13:27

Če bi postopek nabave osemkolesnih boxerjev nadaljevali, bi lahko bila pogodba nezakonita, saj postopek nabave ni temeljil na ustrezni taktični študiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Karl Erjavec, ko je bil prvič minister, pozira z vojaki pred Patrijinim oklepnikom. Kot je znano, se je zaradi nabave patrij uspešno zagovarjal pred sodiščem zaradi nevestnega dela. Pred nakupom boxerjev si ne želi podobnih očitkov. 
Robert Balen

Vlada Marjana Šarca je prekinila postopek nabave oklepnikov tipa boxer, ki ga je naročila preko Organizacije vzajemnega sodelovanja na področju oborožitve (OCCAR). Razloge je po današnji seji vlade javnosti predstavil obrambni minister Karl Erjavec. "Ne gre za sume korupcije," je takoj razkadil meglo minister. "Gre za to, da je bil postopek precej pomanjkljivo voden. Posledica bi lahko bila, da bi bila pogodba, če bi tak postopek izpeljali do konca, nezakonita." Erjavec je pojasnil, da je vsa investicijska dokumentacija za nabavo vozil temeljila na zastareli taktični študiji iz leta 2005. Povedal je tudi, da zelo dobro ve, kako mora biti postopek izpeljan, da ni nezakonitosti in očitkov o nevestnem delu, česar je bil deležen pred desetimi leti, ko je bil prvič obrambni minister in je Slovenija kupovala Patrijine osemkolesne oklepnike. Z odzivom na odločitev vlade so pohiteli v Levici. "Za to smo se borili dve leti. Prejšnjo in to vlado smo prepričevali, da je nakup oklepnikov, ki bi državo stal 350 milijonov evrov, nesmiseln in nepotreben. Danes je nakup dokončno odpovedan. V naslednjih dveh letih bo treba poskrbeti, da bo denar šel za razvoj, ne kakšno drugo orožje," je dejal njihov koordinator Luka Mesec.

Na Morsu pripravljajo novo taktično študijo

portret - volitve državni zbor - Stranka Levica - Luka Mesec -
Levica

Država ne bo imela zmogljivosti do 2022

Po odločitvi Šarčeve ministrske ekipe je tudi jasno, da se bo izgranja načrtovanih zmogljivosti vnovič zamaknila. Erjavec je spomnil, da se je Slovenija zavezala pred zavezniki v Natu, da bo prvo srednjo bojno bataljonsko skupino oblikovala do leta 2022 in drugo do 2025. V isti sapi pa je priznal, da do leta 2022 Slovenija ne bo imela vseh potrebnih osemkolesnikov. "Tudi če bi danes podpisali pogodbo o nakupu, ne bi mogli vsega postoriti, da bi lahko govorili, da Slovenija ima prvo bataljonsko bojno skupino, saj so dobavni roki tako dolgi," je pojasnil Erjavec. Da so na obrambnem ministrstvu po tihem računali na možnost tovrstnih zapletov, dokazuje že lani sprejeti srednjeročni obrambni načrt, ki opredeljuje opremljanje vojske do leta 2023. Ta dokument namreč navaja le še aktivnosti za oblikovanje prve srednje bojne bataljonske skupine, in ne roka, do kdaj naj bi bila zmogljivost izgrajena. Na obrambnem ministrstvu so nam pojasnili, da bo odložitev nabave novih osemkolesnih oklepnih vozil zamaknila oblikovanje srednjih bojnih bataljonskih skupin za najmanj leto dni. Neuradno naj bi načrt opredelil izgradnjo prve bataljonske skupine do leta 2023 in druge do leta 2025, vendar je sodeč po dozdajšnjih izkušnjah in nenehnem korigiranju načrtov, ki se nikoli ne uresničijo, tudi to vse manj verjetno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta