Namesto Tanje Fajon v Evropskem parlamentu Matjaž Nemec

L. M., STA
28.04.2022 12:36

Iz stranke SD so sporočili, da je Matjaž Nemec potrdil, da bo po prenehanju mandata Tanje Fajon v Evropskem parlamentu zasedel mesto evroposlanca. Nemec na nedeljskih parlamentarnih volitvah ni bil vnovič izvoljen za poslanca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Nemec na nedeljskih volitvah ni dobil novega poslanskega mandata.
Robert Balen

Predsednici SD Tanji Fajon bo mandat evroposlanke prenehal ob potrditvi nove sestave državnega zbora. To se bo zgodilo na ustanovni seji novega sklica parlamenta, ki bo predvidoma 13. maja. Kot so sporočili iz SD, bo Tanjo Fajon v Bruslju nadomestil podpredsednik stranke Matjaž Nemec. Ta je na zadnjih evropskih volitvah leta 2019 na listi SD dobil največje zaupanje volivcev za Fajon in Milanom Brglezom.

Tanja Fajon bo prekinila mandat v Evropskem parlamentu

Ker sta funkciji evropske in slovenske poslanke nezdružljivi, bo Fajon po izvolitvi v državni zbor prekinila mandat v Evropskem parlamentu. Nemec za razliko od predsednice SD na nedeljskih parlamentarnih volitvah ni dobil novega mandata v državnem zboru, do mandata v Evropskem parlamentu pa je upravičen tako po vrstnem redu kot po preferenčnih glasovih. Če bi Nemec mandat odklonil, bi ta pripadel pripadel Dominiki Švarc Pipan ali Nevi Grašič. Če bo Fajonova po koalicijskih pogajanjih zasedla ministrsko funkcijo v novi vladi, jo bo v državnem zboru nadomestil Jonas Žnidaršič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta