Napaka pri cepljenju mladoletnika izbor cepiva, ne pa vpis v register. Tako vsaj kaže koroški primer, kaj pa bo pokazal širši nadzor?

01.11.2021 16:05
Izredni nadzor cepljenja mladoletnikov z neustrezni cepivi v teku, starši mladoletnega Korošca so denimo prejeli vabilo na zaslišanje na zdravstveni inšpektorat, odziv je obvezen, sicer jih lahko oglobijo. Kakšne so sploh lahko posledice nadzora.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi pred zdravniško zbornico so postopki cepljenja mladoletnih s cepivom Janssen še v teku. 
Andrej Petelinšek

Zdravstveni inšpektorat je nedavno uvedel izredni inšpekcijski nadzor po cepljenju mladoletnikov z vektorskimi cepivi, ki ga je zahtevalo ministrstvo za zdravje; slednje je k strokovnemu nadzoru pozvalo tudi zdravniško zbornico. Z nadzorom skušajo prvenstveno razvozlati, ali so bile pri cepljenju res storjene administrativne napake, omenjene kot opcija takoj po informacijah o cepljenju mladoletnih, ali pa so mladoletni dejansko prejeli odmerke cepiv Janssen in AstraZenece, čeprav je bilo zanje kot ustrezno registrirano le ​Pfizerjevo cepivo. Na spletnih straneh NIJZ je bilo mogoče razbrati, da je bilo s cepivom Janssen cepljenih 219 oseb, mlajših od 18 let, s cepivom AstraZenece pa je bilo s prvim odmerkom cepljenih 45, z drugim pa 20 oseb, mlajših od 18 let.

Nihče ni preveril starosti mladoletnega Korošca

Če bi sklepali po primeru cepljenja mladoletnega iz Koroške, s katerim smo bili na Večeru seznanjeni, bi težko trdili, da se je zgodila zgolj administrativna napaka pri vnosih v elektronski register, saj je vse prej kot to. Iz posvetovalne skupine za cepljenje so namreč ob prvih informacijah o cepljenju z neregistriranimi cepivi za mladoletne ob poudarku, da zanje nikoli niso izdali priporočil za cepljenje z drugimi cepivi kot Pfizerjevim, dopustili tudi možnost administrativne napake.

Starša 17-letnika iz Koroške sta v oktobru kot zastopnika mladoletne osebe za ta, prvi novembrski teden prejela povabilo na zaslišanje na inšpektoratu skupaj z njim, da bi ugotovili okoliščine cepljenja, v tem primeru s cepivom Janssen. Kot nam je opisal 17-letnik, ki bo polnoleten konec leta, se je odločil za cepljenje konec junija, ko so bili tudi že organizirani dnevi odprtih vrat v zdravstvenih domovih. S prijateljem sta se odločila, da možnost cepljenja izkoristita, pri čemer je prijatelj na dan cepljenja dopolnil 18 let. 17-letniku pa so pred cepljenjem po njegovem pripovedovanju pojasnili, katera cepiva so na voljo, niso pa posebej preverjali njegove starosti. Sam je sicer vprašal tudi za cepivo Janssen, ker pri tem zadostuje le en odmerek in se mu je to pred počitnicami in za ustrezno zaščito ter možnost varnega preživljanja prostega časa zdelo najbolj smiselno. Posebnih stranskih učinkov ali zapletov po cepljenju ni imel, le ponoči in naslednji dan se je slabše počutil, imel je tudi povišano telesno temperaturo. Covida ni prebolel, ampak se je še pred potencialno okužbo zavaroval s cepivom. Vsaj eden od staršev se zdaj na povabilo na inšpektorat mora obvezno odzvati, ob neupravičeni odsotnosti oziroma neodzivu sicer lahko sledi globa v višini 200 evrov, kar pojasnjujejo tudi v vabilu.

Za las se je izognil cepljenju s cepivom Janssen

Na drugi strani je zanimiv primer iz Štajerske. Za las se je cepljenju s cepivom Janssen izognil 14-letni osnovnošolec, in to le zaradi izjemno pozorne mame, ki ga je nekaj tednov pred začetkom šolskega leta spremljala na cepljenje v Cepilni center UKC Maribor. "Oba sva morala predložiti osebni dokument, ampak ni se zdelo, da bi bilo komu pomembno, koliko je sin star. Zdravnik je že vzel cepivo Janssen, želel cepiti, pa sem ga opozorila, da to pa ni cepivo za otroke. Nakar je odvrnil le, ‘ja, imate prav’. Če ne bi bila zraven, bi sina brez pomisleka cepili z njim, ker se ne bi nihče zavzel, da je otrok star 14 let,” se spominja mama (ime in priimek hranimo v uredništvu). Prijave ni podala. Sprašuje pa se, kaj bi bilo, če ne bi otroka spremljala ali če je mladostnik starejši od 15 let, ko se lahko sam odloča za cepljenje in poda privolitev v zdravstvene posege. Razmišlja, da ali niso bili v cepilnih centrih dovolj usposobljeni ali dovolj zavzeti in da se takšna napaka ne bi smela zgoditi.

Ne morejo predvideti trajanja postopka

Na inšpektoratu za zdaj pojasnjujejo, da so postopki inšpekcijskega nadzora v zvezi s cepljenjem mladoletnih z vektorskimi cepivi v teku in da do zaključka več informacij ne morejo podati. Tudi tega, kdaj bodo postopki predvidoma zaključeni, ne morejo predvideti. Kakšne pa so lahko posledice in kaj lahko prinese inšpekcijski nadzor? "Inšpektorat je postopke začel na podlagi suma, da so bili mladoletni cepljeni z vektorskimi cepivi. Če bo v posameznem postopku ugotovljeno, da ni šlo za administrativno napako, ampak je bilo cepljenje dejansko izvedeno, bo tak primer odstopljen zdravniški zbornici. Gre namreč za strokovno vsebino, ki se nanaša na delo zdravnika," dodajajo o vsebini in posledicah postopka. Podobno za zdaj odgovarjajo v zdravniški zbornici: "Postopki v zadevi pred organi Zdravniške zbornice Slovenije še niso zaključeni, še vedno poteka pridobivanje dodatne dokumentacije oziroma informacij. V tej fazi več informacij ne moremo podajati." Po zadnjih dostopnih podatkih NIJZ je v skupini do 17. leta polno cepljenih okoli 29 tisoč, kar je 7,7 odstotka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta