"Napovedane vojne z mediji zahtevajo zvite operacije in ta je bila takšna." Grah Whatmough bo o razrešitvi direktorice odločil sam

16.08.2021 15:13
Programski svet RTV Slovenija bi moral na današnji izredni seji odločati o predlogu za soglasje k razrešitvi direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak, ki ga je vložil generalni direktor javnega zavoda Andrej Grah Whatmough. A ker je bila seja nesklepčna, je odločitev o razreševanju direktorice sedaj v pristojnosti generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha. Ta je povedal, da bo postopek zaključil pred prihodnjim ponedeljkom, ko bi se lahko vnovič sestal programski svet.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Grah Whatmough in Natalija Gorščak
Adrian Pregelj

Svetniki so na glasovalne tipke prvič pritisnili ob 15. uri. Kot je pokazal rezultat glasovanja, je na seji prisotnih 13 svetnikov, kar pomeni, da seja ni sklepčna. Odsotni so med drugimi: Slavko Kmetič, Alenka Gotar, Janko Kos, Ivan Štuhec, Leon Oblak, Nastia Flegar, Alojzij Bogataj, Ana Tavčar Pirkovič ...

Predsednik programskega sveta Ciril Baškovič je prisotnost še enkrat preveril ob 15.30. Spet je na tipko pritisnilo 13 svetnikov. In kot velevajo pravila, bi lahko Baškovič sejo programskega sveta vnovič sklical v roku sedmih dni. Ali bi bilo to smiselno ali ne, pa je povprašal generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha, ki lahko sedaj po zakonu o RTVS tudi samostojno sprejme odločitev o razrešitvi direktorice javne televizije. "Z direktorico bom v vsakem primeru opravil razgovor, napovedujem pa, da bom ta postopek zaključil relativno kmalu," je odgovoril prvi mož javnega servisa. A je Baškoviča vseeno zanimalo natančneje, ali bo to storil pred prihodnjim ponedeljkom, ko bi se lahko spet sestali programski svetniki. "Ja, pred prihodnjim ponedeljkom," je odločno odvrnil Grah Whatmough.

Andrej Grah Whatmough
Miloš Ojdanič

"Izredno sem razočarana. S tem, da so obstruirali sejo - predvidevam pa, da bi podobno storili tudi z redno sejo -, so zadali hud udarec programskemu svetu. O takih stvareh bi morali odločati in odločiti na programskem svetu. Danes je žalosten dan za programski svet, ker smo s tem dokazali, da ne odločamo več o ničemer," je nesklepčnost pokomentirala svetnica Petra Ložar. "To ni dobro," se je s predhodnico strinjal tudi Lado Ambrožič in poudaril, da pri takih zadevah ne moremo mimo programskega sveta. "To pomeni, da programskega sveta sedaj ni. Ga ni. Lahko spokamo in gremo domov," je še dodal. Še bolj oster je bil Matjaž Juhart, namestnik predsednika programskega sveta, ki se je iz Malinske na Krku vrnil z dopusta, da bi lahko odločal o tako pomembni zadevi, kot je razreševanje direktorice javne televizije. Kot je dejal, si je že od začetka želel, da bi sejo preložili na konec avgusta ali začetek septembra. "Obžalujem, da do tega ni prišlo. To kaže, da je bila zadeva zrežirana, načrtovana, usklajena," je poudaril Juhart in dodal, da politično ni nikomur nič dolžan.  

Fotografija je simbolična. 
Robert Balen

Direktorica javne televizije Natalija Gorščak se je svetnikom, ki so se udeležili seje, zahvalila za korektnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.