Hrvaško ustavno sodišče: Ustaški pozdrav predstavlja kršitev hrvaške ustave

M.R.
05.06.2020 16:21

V sporočilu za javnost je hrvaško ustavno sodišče zapisalo, da ustaški pozdrav, ki ga po zadnji odločitvi hrvaškega prekrškovnega sodišča pevec Thompson lahko uporablja v svoji pesmi, predstavlja kršitev ustave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hrvaško Ustavno Sodišče/usud.hr

Danes se je na odločitev visokega hrvaškega prekorškovnega sodišča, da kontroverzni hrvaški pevec Marko Perković Thompson lahko uporablja ustaški pozdrav "Za dom spremni" v svoji pesmi Bojna Čavoglave, odzvalo tudi hrvaško ustavno sodišče. V izjavi za javnost je zapisalo, da omenjeni ustaški pozdrav nekdanje Neodvisne države Hrvaške (NDH) ni skladen s sedanjo hrvaško ustavo. 
Ustavno sodišče sicer dodaja, da ne komentira odločitve omenjenega prekrškovnega sodišča. "Glede na Ustavo Republike Hrvaške je sodna veja oblasti neodvisna, sodišča pa sodijo na podlagi ustave, zakonov, mednarodnih pogodb in drugih veljavnih virov prava ter na osnovi dejstev, utemljenih v posamičnih konkretnih primerih," je zapisalo ustavno sodišče. 
Dodajajo, da ustavno sodišče zagotavlja spoštovanje in uporabo ustave, svoje delovanje pa utemeljuje na odredbah ustave in ustavnega zakona o ustavnem sodišču. 
Na koncu pa so zapisali, da so glede pozdrava "Za dom spremni" že večkrat v odločitvah izrazili jasno stališče, da gre za ustaški pozdrav NDH in da ta pozdrav ni skladen z hrvaško ustavo.

Sporočilo hrvaškega ustavnega sodišča o ustaškem pozdravu Za dom spremni.
Hrvaško Ustavno Sodišče/usud.hr
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta