Nika Kovač zaradi žaljivega tvita vložila tožbo proti Vinku Vasletu. "To so mehanizmi, ki poskušajo utišati kritične glasove"

M.R., A.L.
26.01.2022 13:28

Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, je proti Vinku Vasletu vložila tožbo zaradi zapisa na družbenem omrežju Twitter.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nika Kovač

Robert Balen

"Kaj ti je deklica, da si tak fuknjena? Nič mi ni, sam tableta mi včas popusti," je Vinko Vasle, ki trenutno piše za Demokracijo - ta je v solasti stranke SDS -, v času prve Janševe vlade pa je bil direktor Radia Slovenija, nedavno zapisal na tviterju. Nika Kovač pa je, kot je danes sporočila na svojem Facebook profilu, zaradi tega zapisa vložila tožbo.

"To bom storila tudi z vsemi ostalimi podobnimi zapisi," je dodala in pojasnila, da se "bulija" premaga tako, da se o njem spregovori in se mu upre. 

Napovedala je, da se bo inštitut po pravni poti odzval tudi na afero "Pisma". Gre za pisma, ki jih je več politikov prejelo na domače naslove. V kuverti je bilo svarilo "vemo, kje živite", priložena pa je bila tudi grozeča risba vislic in naboja. Poslanka SDS Mojca Škrinjar je takrat javno prst uperila v Inštitut 8. marec, ki je takoj za tem že napovedal, da bodo odgovorili po pravni poti. 

"Nikoli ne bomo širili sovraštva. Bomo pa ustavljali vse, ki bodo o nas širili neresnice," je današnjo objavo na Facebooku zaključila Kovačeva.

Slika Zaslona/twitter

Mehanizmi, ki poskušajo utišati kritične glasove

Na novinarski konferenci, ki se je odvijala preko spleta, je Kovačeva opozorila, da se je vse skupaj zelo intenzivno začelo pred slabimi štirinajstimi dnevi, po tistem, ko so lansirali kampanjo Gremo volit. "V okviru kampanje smo napovedali tudi terensko delo z našimi prostovoljci in prostovoljkami iz cele Slovenije," je spomnila Sara Ugrin iz Inštituta 8. marec in ob tem opozorila na Twitter objavo Škrinjarjeve, ki se je pojavila kmalu za tem. "V zlonamerni objavi je brez vseh dokazov obtožila naše aktiviste in aktivistke v okviru kampanje Gremo volit, kar je, kot ocenjujemo, dejanje, ki škodi našemu ugledu in dobremu imenu."

Slika Zaslona/facebook
INŠTITUT 8. MAREC: PROTI ŽALITVAM PO SODNI POTI

Zaradi vse več žaljivih sporočil in neupravičenega obsojanja smo se v Inštitutu 8. marec odločili, da bomo pravno ukrepali. V prihodnjih dneh bomo vložili tožbe zoper Vinka Vasleta, novinarja Nove 24, Janeza Brenceta, občinskega svetnika Občine Bled, člana SDS in druge. Poleg tega bomo vložili tudi začasno odredbo zoper Mojco Škrinjar, Jelko Godec in Alenko Jeraj, kateri bo sledila tožba zaradi lažne obsodbe v primeru prejetih grozilnih pisem na naslov poslancev SDS.

Objavil/a Inštitut 8. marec dne Sreda, 26. januar 2022

Na enak način je istega dne odgovornost za grozilna pisma, ki so bila poslana poslancem in poslankam SDS, v svojem tvitu Inštitutu 8. marec pripisala Jelka Godec, državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade. "Posledica izjav Inštituta 8. marec, da bodo začeli z aktivnostmi na terenu in ostalih sredinih in petkovih kolesarjev," je v svojem Twitter zapisu sporočila državna sekretarka, Sara Ugrin pa v odzivu sporoča: "S tem je implicirala, da gre za dejanja z znaki kaznivega dejanja, zaradi katerih bi se morala z Inštitutom 8. marec začeti ukvarjati policija."

Na vpletenost inštituta v pošiljanje grozilnih pisem je namigovala tudi poslanka SDS Alenka Jeraj v izjavi za Dnevnik na RTV Slovenija. "Vse izjave so neresnične in zlonamerne, podane so bile izključno zavoljo diskreditacije dela inštituta," pravi Sara Ugrin.

"To so mehanizmi, ki poskušajo utišati kritične glasove. Zato smo se odločili za ukrepanje,” pa je pojasnila Mojca Lukan, Kovačeva pa dodaja, da tovrstni tviti prizadenejo, imajo vpliv na vsakdan. "Hkrati pa imajo širše družbeno sporočilo - napadajo marginalizirane družbene skupine, postavljajo diskurzivne standarde in delajo tovrstno napadanje soljudi za sprejemljivo."

Inštitut je na sodišče glede izjav Škrinjareve, Godčeve in Jerajeve vložil zahtevo, da se jim tovrstne izjave v prihodnje prepovedo, je pojasnil zastopnik inštituta Dino Bauk. Sodišče so pozvali tudi k ugotovitvi odškodninske odgovornosti za škodo, ki je nastala na ugledu in dobrem imenu inštituta. 

Zaradi vse več žaljivih sporočil in neupravičenega obsojanja, ki se pojavlja, bodo v Inštitutu v prihodnjih dneh vložili tožbe še zoper Janeza Brenceta, občinskega svetnika Občine Bled, člana SDS, in druge, so še napovedali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta