Nika Kovač: Z zakonom želimo odpraviti škodljive ukrepe Janševe vlade

Luka Mlakar Luka Mlakar
10.01.2022 12:29

Predstavniki nevladnih organizacij bodo s pomočjo pravnikov do konca meseca pripravili zakon, s katerim želijo odpraviti nekatere ukrepe in odločitve Janševe vlade, ki so po njihovem prepričanju škodljivi. Kot je napovedala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, bodo podpise za zakon šest tednov zbirali po celotni Sloveniji, nato pa bodo zakon s podpisi volivcev vložili v državni zbor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Direktorica inštituta 8. marec Nika Kovač je napovedala vložitev zakona, s katerim želijo odpraviti škodljive odločitve vlade.

Robert Balen

"Pripravljamo zakon, s katerim bomo v bistvu odpravili in v preteklo stanje vrnili nekatere ukrepe, ki jih je sprejela vlada Janeza Janše," je na novinarski konferenci v Ljubljani povedala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. Kot je dejala, gre za zakon, ki so ga oblikovali skupaj z ljudmi. "Na spletu smo vzpostavili obrazec, v katerem so lahko ljudje prispevali svoja mnenja in želje po spremembi zakonov in spremembah, ki jih želijo doseči na področju politike in vsakdanjega življenja. V zelo kratkem času, nekaj več kot 14 dni, smo prejeli več kot tisoč predlogov s strani več kot 300 posameznikov, ki so se tako angažirali za našo kampanjo Gremo volit," je pojasnila Alenka Kreč Bricelj iz kulturno-ekološkega društva Smetumet.

Podpise za zakon bodo šest tednov zbirali po vsej Sloveniji, je dejala Nika Kovač.

Robert Balen

Razveljavili bi spremembe zakonov, ki jih je sprejela Janševa vlada

Nevladniki nameravajo z zakonom, ki ga pripravljajo skupaj z različnimi odvetniki, odpraviti spremembe zakona o organizaciji in financiranju izobraževanja, zakona o organiziranosti in delu policije, zakona o debirokratizaciji, zakona o tujcih, kazenskega zakonika, zakona o ohranjanju narave, zakona o državnem tožilstvu, zakona o orožju, zakona o prevozih v cestnem prometu, gradbenega zakona in zakona o davku na dohodek pravnih oseb. Med drugim želijo odpraviti omejitve vpliva naravovarstvenih organizacij v sodnih in upravnih postopkih, odpraviti večji vpliv lokalne politike na sestavo svetov zavodov v izobraževanju ter odpraviti imenovanje vodilnih kadrov v policiji po posebnem izbirnem postopku in mimo sistema javnih uslužbencev.

Hkrati želijo preprečiti vstop platformnih transportnih podjetij, kot je Uber, na slovenski trg in odpraviti določilo, da morajo imeti študenti iz tujine na računu pet tisoč evrov za pridobitev dovoljenja za začasno bivanje med študijem v Sloveniji. "Ta zakon bomo mesec dni pripravljali v sodelovanju z različnimi odvetniki. Naš cilj je zbrati vsaj toliko podpisov, kot smo jih zbrali za referendum o zakonu o vodah," je dejala Kovačeva in dodala, da naj vsak, ki bo prispeval svoj podpis za zakon, na parlamentarne volitve 24. aprila pripelje še vsaj pet ljudi.

Robert Balen

Kovačeva je ob tem dodala, da v gibanju Gremo volit pred volitvami podpirajo vse stranke, ki ne bodo šle v koalicijo z Janševo SDS in NSi. "Pomembno je, da ljudje gredo na volitve in da se zamenja ta oblast, ki je sprejela toliko škodljivih zakonov. Ni pa dovolj, da se vrnemo v stanje pred vlado Janeza Janše. Še naprej bomo napadali vsakega naslednjega, ki pride na oblast, in ga potiskali v smeri pravičnejše in enakopravnejše družbe," je poudarila Kovačeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.