Nizke temperature vzbujajo skrb pri kmetih in vrtičkarjih. Kako reagirati ob pozebi?

Miha Dajčman Miha Dajčman
17.04.2024 17:19

Na ministrstvu za kmetijstvo so ob napovedi nizkih temperatur opozorili na možnost jutranje pozebe. Na kmetijskih zavodih in v specializiranih trgovinah svetujejo, kako preprečiti poškodbe rastlin in zmanjšati škodo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oroševanje je pri temperatur pod lediščem najučinkovitejši način ukrepa proti pozebi.
Miha Dajčman

Vremenski obrat, ki je po sončnem in toplem vikendu v nekaterih krajih po državi prinesel tudi več kot 25 stopinj Celzija nižje temperature, ponekod je snežilo do nižin, je skrbi povzročil predvsem kmetom. Vse do otoplitve, ki se obeta šele v drugi polovici naslednjega tedna, bo namreč predvsem v jutranjih urah pretila možnost pozebe. Sneg na rastlinah ob temperaturah nad lediščem še ne pomeni škode na pridelku, poudarjajo strokovnjaki, lahko pa teža snega lomi rastline, zato je treba za njihovo krepitev in regeneracijo pravilno postopati.

Kako naj kmetje in tudi vrtičkarji ravnajo ob pozebi, so v teh dneh vestno obveščale pristojne službe. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je sporočilo, da naj sadjarji spremljajo informacije na spletni strani Javne službe v sadjarstvu. Ker so stopnje fenološkega razvoja rastlin zelo različne in odvisne od številnih dejavnikov (vrsta, sorta, lokacija, lega, starost in obremenitev ...), je tudi odpornost rastlin proti pozebi različna glede na temperature. Zagotovo pa rastlinam škodujejo temperature pod ničlo, sploh, če trajajo več ur.

Nasveti za preventivo

Na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Maribor so sadjarjem sporočili: "Cvetenje je pri vseh sadnih vrstah zaključeno, drevesa so sedaj v fenofazi debeljenja plodičev. Seveda obstaja bojazen, da se bodo temperature na izpostavljenih legah spustile pod ledišče, kar lahko povzroči poškodbe na povrhnjici plodov (mrežavost). Obramba proti spomladanski pozebi je lahko pasivna ali aktivna. Metode so opisane v tehnoloških navodilih za zaščito pred spomladansko pozebo (objavljeno na spletni strani, op. a.). Zlasti je pomembna uravnotežena oskrba z dušikom in kalijem v preteklem letu. Čezmerno gnojenje z dušikom povečuje občutljivost za pozebo. Sadno drevje lahko pred pozebo zaščitimo tudi z uporabo foliarnih gnojil v kombinaciji z aminokislinami in morskimi algami."

Kako občutljiva je na nizke temperature trta, ki v primerjavi s preteklimi leti prehiteva v vegetaciji? "Vinska trta je na izpostavljenih sončnih legah že dosegla fazo, v kateri so razprti eden do trije listi. Mladike so pri nekaterih sortah že dosegle velikost tudi deset centimetrov in več. V obdobju do 20. aprila so napovedane nizke jutranje temperature, ki bodo lahko padle v nizkih zaprtih legah tudi na nič stopinj Celzija. Upravičeno obstaja bojazen pojava spomladanske pozebe. Glede na razvojno fazo, v kateri je trta, so lahko temperature pod lediščem že dovolj, da nastane večja škoda na mladikah," so zapisali na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Maribor. Svetujejo, da lahko vinogradniki proti škodi preventivno ukrepajo na dva načina. "Prva možnost je košnja oziroma mulčenje vinogradov. Druga možnost je uporaba biostimulansov oziroma sredstev za krepitev rastlin vsaj 24 ur pred pojavom nizkih temperatur. Sredstva pripravijo rastlino na nizke temperature, nekatera pa dvignejo koncentracijo suhe snovi v rastlini," sporočajo in ob tem na spletni strani navajajo sredstva, ki jih priporočajo.

Spremljajte vremenske razmere

V podjetju Jurana, kjer so specializirani za enologijo in prehrano rastlin, so v teh dneh prejeli kar nekaj vprašanj, kako ukrepati ob nizkih temperaturah. "Sadjarji so na nižje temperature bolje pripravljeni kot vinogradniki, saj so v zadnjih enajstih letih, če vključimo še letošnje leto, doživeli že devet pozeb. Vinogradniki so jih doživeli manj in so na nizke temperature manj pozorni, zato napovedi ne spremljajo tako redno in tudi ukrepajo manj," pravi agronomka Gordana Veber, lastnica Jurane.

"Napovedi so takšne, da bi na nekaterih koncih Slovenije lahko temperatura bila pod lediščem, kar je za trenutno fazo razvoja vinske trte že nevarno, enako velja za sadno drevje. Sneg ni nevaren, če temperature niso pod lediščem, je pa nevarna teža snega, ker lahko krhke poganjke tudi zlomi," pojasnjuje. "V sadovnjakih so nizke temperature, tudi do -3 stopinje Celzije, že imeli v preteklih tednih. Tam smo že pomagali pri ukrepih. Tudi temperature v naslednjih dneh bi lahko bile nevarne. Eden od ukrepov je oroševanje. Možnosti sta še mešanje zraka in kurjenje, a ne verjamem, da se bodo tega sadjarji letos lotili. Mi se že 25 let ukvarjamo s tem, da ponujamo biostimulante, s katerimi rastline same tvorijo obrambni mehanizem proti pozebi. Ukrepati je treba dva dni pred napovedanimi nizkimi temperaturami ali pa vsaj nekaj ur prej. S tem ukrepom rastlina zmrzuje pri nižjih temperaturah. V praksi največkrat ukrepamo tako, ker je to najlažji, najhitrejši in najcenejši način. Sadjarji so se teh ukrepov v zadnjih dneh lotili masovno, saj zadeve poznajo, vinogradniki pa to manj uporabljajo, niso še pripravljeni na razmere, ki se nam dogajajo. Je pa možno ukrepati tudi takoj po pozebi, da regeneriramo celice, ki še niso propadle," razlaga Gordana Veber.

V Jurani svetujejo, naj kmetje in vrtičkarji budno spremljajo vremenske razmere. "Do 15. maja, do tako imenovanih ledenih mož, gre pričakovati nizke temperature, ki povzročajo škodo na rastlinah, zato je pametno spremljati vremenske napovedi. To velja za sadjarje, vinogradnike in vrtičkarje. Če se bodo pojavile temperature, ki so nevarne za določeno fazo razvoja rastline, se splača ukrepati, ker so na trgu na voljo sredstva za odpravljanje težav," še dodaja direktorica Jurane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta