Nov rekord: Včeraj potrdili 123 okužb, tudi med šolarji. Kacin: Število okužb neznanega vira upada

A.L., STA
16.09.2020 10:27

V torek so v Sloveniji ob 3123 testih potrdili 123 novih okužb z novim koronavirusom, kar je nov absolutni rekord po številu potrjenih okužb. Umrl ni noben bolnik s covidom-19, se jih pa 61 zdravi v bolnišnicah, 11 jih potrebuje intenzivno zdravljenje, je vlada zapisala na Twitterju. Skoraj četrtina okuženih je starih od 45 do 54 let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Največ okužb je bilo v torek potrjenih v Ljubljani (18), na račun širjenja okužbe v tamkajšnjem domu starejših prestolnici tesno sledi Rogaška Slatina s 15 okužbami. Deset okužb so potrdili v Mariboru, osem v Kranju, šest v Slovenskih Konjicah in pet v Domžalah, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki jih objavlja spletna stran Sledilnik za covid-19.
Več okužb so v torek potrdili še v občinah Pivka (4), po tri v Kamniku, Puconcih, Ilirski Bistrici in Ivančni Gorici, po dve pa v Celju, Dravogradu, Ptuju, Lovrencu na Pohorju, Novi Gorici, Litiji, Ravnah na Koroškem in Zrečah.


Poleg 28 okuženih v starostni skupini 45-54 let je bilo 19 okužb potrjenih v starostni skupini 35-44, 18 v starostni skupini 25-34, 15 v starostni skupini 55-64, po 11 pa v starostnih skupinah 15-24 in 75-84. Deset okuženih pripada starostni skupini 65-74, šest jih je starejših od 85, pet pa jih je med šolarji, v starostni skupini 5-14 let, navaja sledilnik.

Kacin: Število okužb neznanega vira upada

Doslej je bilo v Sloveniji skupno opravljenih 189.711 testov in potrjenih 3954 okužb. Skupaj je doslej umrlo 135 bolnikov s coidom-19. Trenutno je aktivno okuženih 975 oseb. 
Med novopotrjenimi okužbami je bilo v torek 13 zaposlenih v zdravstvu, štirje zaposleni v domovih starejših ter 14 oskrbovancev domov starejših, kažejo podatki sledilnika.
Med 61 obolelimi, ki se zdravijo v bolnišnici, jih 11 oskrbujejo na intenzivnih oddelkih, devet jih za dihanje potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja. Enega bolnika so v torek odpustili iz bolnišnice, 12 so jih na novo sprejeli.
Epidemiološka poizvedovanja so po besedah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina še v teku, a po znanih podatkih sta le dva primera uvožena iz tujine; 48 primerov je povezanih z lokalnimi prenosi okužbe, pri 20 vir okužbe ni znan. Ob tem je Kacin izpostavil ugotovitev, da število okužb neznanega vira upada, kar je po njegovem "spodbuden podatek, ki kaže na to, da so državljani naše pozive k iskrenosti in predvsem sodelovanju z epidemiologi vzeli resno".

V domu starejših v Črnečah potrdili nove okužbe, skupno doslej 16

V Koroškem domu starostnikov v Črnečah so po odvzemu večjega števila brisov v začetku tedna potrdili dodatne okužbe z novim koronavirusom. Skupno so doslej okužbe potrdili pri 12 stanovalcih in štirih zaposlenih, je za STA povedal direktor doma Srečko Mlačnik. Vsi okuženi so z istega oddelka, dva oskrbovanca se zdravita v bolnišnici.
"Rezultat je na nek način pričakovan," je dejal Mlačnik. Vsi okuženi so z istega oddelka, na katerem je zdaj delo organizirano ločeno od ostalega doma in je definiran kot siva cona. Deset okuženih stanovalcev je v rdeči coni doma, štiri zaposleni pa so zaradi okužbe v samoizolaciji.
Mlačnik se zaradi širjenja okužb v domu boji kadrovskih težav. "Če v bolnišnicah tarnajo, da nimajo zaposlenih, tudi mi ne moremo računati na njihovo pomoč," je dejal Mlačnik. "Zaposleni so zaskrbljeni, te moramo obvarovati, da jih kdorkoli ne stigmatizira," je še dejal Mlačnik in dodal, da je ugotavljanje krivde, zakaj je do tega prišlo, trenutno najbolj nesmotrna stvar. "Zaposlene je treba v tem trenutku spodbujati, da sploh še delajo, tako kot delajo, in jih za njihovo delo pohvaliti," je dodal.
Predvidoma bodo večje število brisov pri stanovalcih in zaposlenih v domu v Črnečah ponovno odvzeli v petek.
Prvo okužbo so nekaj dni po sprejemu v dom potrdili pri stanovalki, ki so jo na novo sprejeli v dom 21. avgusta letos. Takrat ni kazala znakov okužbe. Pred tem v tem domu okužb z novim koronavirusom niso potrdili. Ta največji dom za starejše na Koroškem z 263 posteljami je od potrditve prvega primera okužbe zaprt za obiske, prav tako ne sprejema novih stanovalcev.

V Pegazovem domu v Rogaški Slatini skupaj 16 okuženih

V Pegazovem domu v Rogaški Slatini so po ponedeljkovem odvzemu večjega števila brisov potrdili dodatne okužbe z novim koronavirusom. Skupno so doslej okužbe potrdili pri 13 stanovalcem in trem zaposlenim, je danes za STA povedala direktorica doma Kristina Kampuš. Vse okužene stanovalce so v torek premestili v bolnišnice.
Potem ko so v nedeljo v domu potrdili prvo okužbo z novim koronavrusom, so v ponedeljek odvzeli brise 128 stanovalcem in 24 zaposlenim.

Andrej Petelinšek


Zaradi potrjene okužbe je bilo v novomeško bolnišnico premeščenih 10 stanovalcev, dva sta na zdravljenju v šempetrski bolnišnici, eden pa v ljubljanskem kliničnem centru.
"Stanovalci, ki so trenutno v bolnišnicah, se bodo predvidoma čez nekaj dni vrnili v Pegazov dom in bodo nameščeni v t. i. rdečo cono, ki jo v domu vzpostavljamo v tem času. Gre za povsem ločeno skupino, brez stikov z ostalimi stanovalci v domu. Po protokolu Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo vsi stanovalci ponovno testirani čez sedem dni, nekateri, ki so imeli tesnejše stike z okuženimi, pa še ta teden," je pojasnila Kampuševa.
Dejala je, da je večina stanovalcev z okužbo brez simptomov, nekateri pa imajo blažje simptome okužbe.
V domu so zaradi izbruha okužbe primorani izvesti nekatere začasne premestitve, da bi preprečili možnost prenosa okužbe. Zdravstveno stanje ostalih stanovalcev v domu pa je brez sprememb, še pravi Kampuševa.
V domu imajo 130 stanovalcev, od tega se dva že nekaj časa zdravita v bolnišnici, zaposlenih pa je 75 oseb.

Širjenje okužb v mariborskem Domu Danice Vogrinec se umirja

Nova testiranja na okužbo z novim koronavirusom v Domu Danice Vogrinec Maribor dajejo spodbudnejše rezultate. Med 200 odvzetimi brisi ta teden je bil pozitiven eden. Trenutno je v tem domu okuženih 42 ljudi, od tega 25 stanovalcev in 17 zaposlenih. "Z veseljem ugotavljamo, da trend novih okužb upada," je danes sporočil direktor Marko Slavič.
V ponedeljek je bilo v omenjenem domu odvzetih 127 brisov in vsi so bili negativni. Dan kasneje je bilo odvzetih še 73 brisov, pri tem pa je bil pozitiven en stanovalec.

Fotografija je simbiolična.
Andrej Petelinšek


Okužbe z novim koronavirusom so se pojavile na začetku prejšnjega tedna v enoti na Taboru, kjer biva okoli 200 starostnikov. V naslednjih dneh je število potrjeno okuženih skokovito raslo in do začetka tega tedna doseglo številko 40 oseb.
Poleg okuženih zaposlenih so iz delovnih procesov preventivno izključili še okoli 30 drugih delavcev, kar pomeni, da manjka več kot polovica zaposlenih v enoti Tabor. Zato je po besedah Slaviča zelo težko organizirati delo v domu. "Zaposleni delajo v nemogočih razmerah," je opozoril v izjavi za medije v ponedeljek. Dodatna pojasnila je napovedal za četrtek.
Težava niso le okužbe znotraj doma, ampak širjenje novega koronavirusa v Mariboru in okolici. Minuli konec tedna so potrdili okužbo med drugim tudi pri 11 zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor.

V Pivki razmere resne, trenutno okužba potrjena pri 18 občanih

V občini Pivka, kjer je eno od žarišč novega koronavirusa, je po oceni tamkajšnjega župana Roberta Smrdelja situacija resna. Trenutno imajo po uradnih podatkih 18 občanov z aktivno okužb. Po Smrdeljevih besedah načrtujejo vzpostavitev posebne dežurne številke, kamor bi lahko poklicali občani, če ne uspejo priklicati svojega osebnega zdravnika.
Kot je Smrdelj pojasnil na današnji vladni novinarski konferenci, so zaznali precejšnje težave pri odzivnosti zdravnikov na klice ljudi, ki so v strahu, da so okuženi ali že opažajo kakšne bolezenske simptome. Po njegovih besedah so zdravniki prekomerno obremenjeni in je težko priti do pogovora z njimi po telefonu. Tako so že vpoklicali dežurnega zdravnika v okviru štaba civilne zaščite, načrtujejo pa tudi vzpostavitev posebne telefonske številke, kamor bi lahko poklicali občani, ki ne uspejo priklicati svojega zdravnika. S tem bi občanom omogočili, da prej pridejo do pogovora in napotitve na odvzem brisa, če je to potrebno.
Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je občino Pivka izpostavil kot zgled odgovornega, učinkovitega in pravočasnega ravnanja. Smrdelj je pojasnil, da so konec prejšnjega tedna ugotovili, da imajo v občini eno ali morda celo več potencialnih žarišč. Ker takrat še ni bilo opravljenih veliko testiranj, so najprej želeli ugotoviti, kakšna je situacija. Zato se je zahvalil vsem, ki so jim omogočili, da so testiranja izvedli zelo hitro.
V dogovoru z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) so pregledali, kako bi bilo smiselno ukrepati, kakšna so priporočila NIJZ in kaj je v pristojnosti občine. V nedeljo, ko so dobili del rezultatov testiranj in se je pokazalo, da so stvari precej resne, so vpoklicali štab civilne zaščite. Občina je nato sprejela nekatere ukrepe. Za deset dni so prepovedali uporabo vseh zaprtih športnih objektov ter kulturne in športne prireditve v zaprtih prostorih. Občane pa so še pozvali, naj odpovejo oz. preložijo vsa načrtovana praznovanja.

Po besedah Smrdelja v Pivki čutiti poostren nadzor s strani zdravstvene inšpekcije

Smrdelj verjame, da lahko, če se bodo vsi držali priporočenih ukrepov, dokaj mirno preidejo skozi čas 10 do 14 dni in se bodo razmere umirile. V Pivki je po njegovih besedah čutiti, da so stvari resne in se ljudje bolj dosledno držijo priporočil. Nekateri nosijo maske tudi na ulicah. Med ljudmi in društvi, ki so že imeli načrtovana kakšne dogodke, pa tudi ni bilo negativnih odzivov.
Po primeru, ko so osebo, ki ji je bila odrejena karantena in je bila celo pozitivna na novi koronavirus, opazili zunaj, o novih kršitvah niso bili obveščeni. Po besedah Smrdelja pa je v Pivki čutiti tudi poostren nadzor s strani zdravstvene inšpekcije.
O dogajanju v Pivki perutninarstvo, kjer je med zaposlenimi več okuženih, Smrdelj pravi, da gre za občutljivo proizvodnjo, ki težko obstane, nastane lahko velika škoda in tudi sanitarni problemi. V podjetju so po njegovih informacijah proizvodno smiselno organizirani, poskušajo ustaviti nenujen del proizvodnje in prerazporediti zaposlene. So pa tudi v dogovoru z NIJZ in bodo verjetno opravili testiranje vseh zaposlenih, da bi ugotovili, če je med njimi še kakšen okužen z novim koronavirusom.

V Braslovčah se širjenje okužb novega koronavirusa umirja

V Braslovčah je bil v torek potrjen en nov primer okužbe z novim koronavirusom, kar pomeni, da se širjenje okužb umirja. V tamkajšnji osnovni šoli je sicer okuženih 13 zaposlenih in 15 učencev. V karanteni je pet oddelkov Osnovne šole (OŠ) Braslovče ter dva kombinirana oddelka Podružnične OŠ Trnava, vrtec v Trnavi pa je od torka spet odprt.
Občina Braslovče je za potrebe občanov, katerim je odrejena karantena in nimajo svojcev, ki bi jim lahko pomagali pri dostavi živil ali zdravil, vzpostavila brezplačno telefonsko številko 080 70 72, kamor lahko pokličejo, da jim bo civilna zaščita nudila pomoč, so danes sporočili z braslovške občine.
V primeru osebne stiske ob bolezni, odrejeni karanteni ali samo glede razmer, v katerih so se znašli, pa občina poziva občane, naj pokličejo na telefonsko številko 051 668-416, kjer jim bo na voljo strokovno usposobljena oseba za psihološko pomoč.
Na voljo je vsak dan od ponedeljka do petka med 11. in 13. uro. Klic na omenjeno številko je brezplačen in anonimen, diskretnost pa je zagotovljena, so še sporočili iz občine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta