Novi posnetek: Petan Vizjaku očita, da ga je "športno nabrisal". Vizjak: "Veš, da bomo kateremu sodniku jajca strli ..."

M.R.
03.11.2021 22:37
V oddaji 24UR ZVEČER na Pop TV so objavili nov posnetek domnevnega pogovora med sedanjim ministrom za okolje Andrejem Vizjakom in poslovnežem Bojanom Petanom. Na posnetku, ki je nastal pred 14 leti, domnevno med avgustom 2007 in janurjem 2008, ko je bil Vizjak v prvi vladi Janeza Janše minister za gospodarstvo, se pogovarjata o skupščini družbe Terme Čatež. Ta je zdaj v lasti skupine DZS, ki jo obvladuje Petan, takrat pa je imela delež v njej tudi nekdanja Kapitalska družba.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Del posnetkov je bil objavljen že sredi oktobra, v odzivu na tedanji posnetek je Vizjak dejal, da gre za lepljenko in podvomil v avtentičnost posnetka, Petan pa je rekel, da se pogovora ne spominja. 

Sedanji posnetek so na Pop TV dali v pregled tudi strokovnjakom za forenziko in informacijske tehnologije, ki so po zagotovili televizije ocenili, da nobena datoteka ni bila vsebinsko spremenjena. Tokrat so v oddaji objavili daljši del posnetka pogovora med obema akterjema.

V danes objavljenem posnetku Vizjak Petanu predlaga, da se bodo skupaj zmenili, kdo bo direktor Term Čatež, pri tem je doda, da bo šlo za dvočlansko upravo. "Enega daš ti, enega damo mi. Peljemo to zadevo naprej," je slišati Vizjaka na posnetku, ki ga je objavil Pop TV. "Naredimo nek gentlemenski agreement z umikom lastnih delnic, tako kot sem ti zdaj recimo rekel, jaz pa ti še pomagam pripojiti zraven Olimje," nadaljuje Vizjak. 

Andrej Vizjak in Bojan Petan
Večer/robert Balen

Petan nato odvrne, da si bolj želi garancije za Olimpje. "Ne moreš imeti garancije za Olimje, kot oni. Ja, ne moreš, ne morem ti dati garancije. Jaz ti pa lahko rečem, da bomo, kar se države tiče, bolj dobrohotno gledali na to, kot pa na 'uno'. Poglej, ker imamo tudi za to razloge," je iz posnetka razviden odgovor Vizjaka. Ta v nadaljevanju še pojasni, da lažje do države opravičuje zadevo, če pove, da je bil sklenjen dogovor. 

Proti koncu posnetka Vizjak reče Petanu, da bo država prodala svoj delež, če bo on najavil prevzem družbe. "Ja, v prevzem grem. Ker moram," je dejal, Vizjak pa je odvrnil: "Potem pa boš imel vse." "Jaz ti ponujam neko vmesno obdobje, kjer bomo vsi imeli malo facesavinga," naj bi glede na posnetek, ki ga je objavil Pop TV, dejal nekdanji gospodarski minister, na koncu pa še enkrat poudaril, da bo Petan, ko bo dobil delež Kada, lahko "takoj odpoklical nadzorni svet" in storil, "kar bo hotel".

V času pogovora je imela Petanova družba DZS 22 odstotkov delnic Term Čatež, skupaj "s povezanimi in prijateljskimi podjetji pa je njen delež dosegal 40 odstotkov," so pred 14 dnevi poročali na portalu Necenzurirano. Država je imela preko Kada in drugih družb v lasti približno 30 odstotkov delnic. "Dejanski vodja tega tabora je bil Vizjak, ki mu je pri kupovanju delnic pomagal njegov dolgoletni prijatelj Dari Južna, lastnik skupine Perspektiva," še poroča Necenzurirano. 

Robert Balen

Petan Vizjaku: "Takrat si me nabrisal"

V danes objavljenem posnetku sogovornika omenita tudi "Boška". Gre za Boška Šrota, ki je malo pred julijsko skupščino, torej še pred skupščino, ki je bila 22. julija 2007 in še preden je nastal posnetek, ki ga je objavil Pop TV, kupil manjši delež delnic Term Čatež. Šrot je nato na skupščini s svojim deležem delnic o članih nadzornega sveta glasoval tako kot sta želela država in Vizjak, še poroča Necenzurirano.

Hkrati posnetek razkriva tudi, da naj bi se Petan in Vizjak po telefonu pogovarjala pred julijsko skupščino leta 2007. Z izidom glasovanja na tej skupščini ni bil zadovoljen Petan. Na posnetku je Vizjaku Petan očital, da so se Vizjakovi ljudje dan pred skupščino zmenili najprej z njegovimi ljudmi, nato pa dan pozneje, tik pred skupščino, še s Šrotom. "Takrat si me nabrisal. Ej športno," je dejal Petan Vizjaku, ki pa je odvrnil: "Če ni fer, ni športno". "Jaz sem športno vzel to," je zatrdil Petan, Vizjak pa je priznal: "No, potem je bilo športno, je bilo fer to, tako ni bilo obljubljeno, res."

Del pogovora poteka tudi o morebitni razveljavitvi odločitve skupščine delničarjev, pri čemer Vizjak celo nakaže, da se kaj takega ne more zgoditi. Sprva govori o potrebnem kvorumu delničarjev, ki mora glasovati za tako odločitev, nato pa nadaljuje: "Daj no, mi bomo šli z vsemi kanoni na to. Razveljavili začasne odredbe, veš, da bomo kateremu sodniku jajca strli. To se bo hitro zgodilo," je dejal minister.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta