(NOVINARSKE NAGRADE) Miha Dajčman: Nova generacija, a obenem "klasični terenec"

Jon Knez Jon Knez
24.11.2023 22:00

Miho Dajčmana, vsestranskega večerovca, so stanovski kolegi nagradili za dosežke mladih novinarjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blesti tudi pri obvladovanju sodobnih tehnologij. A ne na populističen, instanten način. 
Sašo Bizjak

K Večeru je Miha Dajčman, letnik 1996, torej iz ekipe "neki novi klinci" v novinarstvu, prišel leta 2017, ko je sočasno delal še na Radiu City. Sprva je pisal za prilogo Štajer'c, nato se je kalil na mariborski kroniki. Od nekdaj je športni navdušenec, zato se je hitro začel vedno bolj uveljavljati v športni redakciji. Že nekaj let poleg urednika Marka Kovačeviča spremlja nogomet, klubskega, predvsem "vijoličastega", in reprezentančnega. "Njegovo poročanje o NK Maribor, največji in najpomembnejši športni instituciji mesta, je sistematično, temeljito, poznavalsko," je porota zapisala v obrazložitvi nagrade. Njegova specialnost pa so tereni. Dajčman je v tem pravzaprav novinarski tradicionalist, klasik. Terenec, rečemo v žargonu. Najde zanimive zgodbe in jih približa bralcem. Pa naj gre za povsem običajen lokalni teren ali pa gostovanje NK Maribor.

Lani, ko je spremljal rajanje hrvaških navijačev v Zagrebu, ga je zadela petarda.
Andrej Petelinšek

Spremljal je zakulisje Zlate lisice, Planice. Uefa ga je kot mladega perspektivnega novinarja povabila, da spremlja evropsko prvenstvo do 21 let leta 2019 v Italiji. Mesec dni po ruski ofenzivi na Ukrajino se je z zunanjepolitičnim veteranom Borisom Jaušovcem podal v ukrajinsko Zakarpatje, od koder sta prinesla presunljive zgodbe. "V prvo ligo se je prebil prav na terenih, tam izbrskal zgodbe in jih zložil v novinarske presežke," beremo utemeljitev, zakaj je Dajčman med naj debitanti. Malo za šalo, nekaj pa tudi zares lahko rečemo, da ga je "med zvezde" izstrelila rubrika Grema na kafe. Dajčman je postal brend, obraz te rubrike, skoraj vse kafeje je naredil sam. Koliko se jih je nabralo, nima natančno prešteto, a jih je že okoli 280. Ideja o novi rubriki, ki je postala bralni hit Večera, se je porodila v začetku leta 2018. Predlagal jo je odgovorni urednik Matija Stepišnik, novinarskega mladinca Dajčmana je videl kot prodorno mlado silo v kolektivu. "Zamislili smo si jo kot prostor, v katerem Mariborčani mislijo svoje mesto. To ni rubrika političnih, temveč življenjskih razprav, kako naj v tem mestu živimo dobro in boljše," pove Stepišnik. Prvega je na kavo Miha Dajčman povabil vsestranskega umetnika Jureta Ivanušiča. Debate, koga naj Dajčman povabi pred mikrofon, so postale del interne folklore. Ni odveč povedati, da so ljudje, da bi sodelovali, sčasoma začeli tudi sami dvigati roko. Rubrika ga je oblikovala in on njo. Na peto obletnico je bil intervjuvanec sam. Rubrika po njegovem iz tedna v teden potrjuje, kako pester je Maribor in da mora dober novinar vsak dan spoznati vsaj dva človeka.

Prvič je na kafe januarja 2018 povabil igralca Jureta Ivanušiča.
Sašo Bizjak

Še posebej so mu domače reportaže z navijači. Leta 2019 se je odpravil na finale EP v odbojki v Pariz. Poraza Slovenije ni videl, saj je celo tekmo na stopnicah v areni pisal. A mu ni žal, pravi. Lani se je na eurobasketu v Kölnu zlil z radostno množico v slovenskih zastavah. Ker je strasten in predan novinar, in da bi občutil navijaško mrzlico, je na neki točki tudi prevzel vlogo vodje navijanja. Če smo povedali, da je vešč tradicionalnih terenskih prijemov, dodajmo, da blesti tudi pri obvladovanju sodobnih tehnologij. A ne na populističen, instanten način, nikakor. Je eden od tistih, ki pri nas nosijo štafeto digitalnih vsebin. Četudi je premlad, da bi bil res pionir v nekdanji državi, pa ima pionirsko vlogo pri podajanju vsebin s pomočjo družbenih omrežij. Obvlada vizualizacijo zgodb, njegov način posredovanja informacij je blizu tudi mlajšim generacijam bralcev. Je dober govorec, ima izkušnje z moderiranjem in vodenjem predvolilnih soočenj. Rad pomaga tudi na drugih področjih, od notranje in zunanje politike do dela v spletnem uredništvu. Dajčman je skratka Večerov multipraktik. Zato je razprodan pri več urednikih, tudi hkrati. Miha Dajčman je dober kolega, solidaren, ekipni igralec, priljubljen pri sodelavcih.

Novinarstvo ga je zanimalo od otroštva. V gimnazijskih časih se je pridružil ekipi, ki je ustvarjala Dijaški spekter. V Kungoti je skupaj z entuziastičnimi kolegi nekaj let delal na lokalnem mladinskem radiu. Po končani III. gimnaziji Maribor je želel študirati politologijo na FDV. Prijavil se je na razpis Radia City in se vrnil v Maribor. Priložnost na Večeru je zgrabil z obema rokama. Dejaven je na veliko področjih. Leta 2019 je denimo kot prostovoljec potoval v Gambijo. Navezan je na svoj Jurij ob Pesnici. S svakom Juretom vodita vinsko klet Na bregi, ki jo je podedoval po očetu in dedku. Vinarstvo mu pomeni veliko, čeprav od tega ne živi. Redno tudi pomaga doma na kmetiji. Ja, za novinarstvo nikakor ni nepomembno, da ve, kaj je trdo delo.

Največjo podporo ima v svoji Nikiti Zatler.
Mediaspeed

(NOVINARSKE NAGRADE) Večerovi dopisniki: Na lokalni ravni delali svetovno

(NOVINARSKE NAGRADE) Igor Napast: Dobre fotografije ne moreš ponoviti

(NOVINARSKE NAGRADE) Horjakova poplavljena Koroška: Njegova najbolj čustvena ilustracija

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta