Novost na Petrolovih električnih polnilnicah: Zaračunavali ne bodo več po porabljenem času

Gregor Grosman
11.02.2021 12:56
S spremembo želijo pri Petrolu optimirati zasedenost polnilnic ter otežiti večurno ali celo večdnevno parkiranje pred njimi. Do leta 2025 nameravajo voznikom ponuditi več kot 1300 novih električnih polnilnic.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petrol

Družba Petrol je sporočila, da s 15. februarjem v veljavo vstopa novi cenik polnjenja na njihovih električnih polnilnicah. Z nedavno prenovo sistema OneCharge bo zaračunavanje potekalo po količini porabljene energije in ne po porabljenem času na polnilnicah, so pojasnili. "Po sedmih letih brezplačnega polnjenja se bo tudi Petrol pridružil ostalim večjim ponudnik storitev polnjenja na domačem trgu in pričel z zaračunavanjem polnjenja na javnih AC polnilnicah z nazivno močjo do 22kW," so zapisali v sporočilu za javnost. Uporabnikom bodo zaradi lažjega prehoda do začetka maja ponudili 20 odstotkov popusta, spreminjajo pa se tudi cene polnjenja na priključkih z nazivno močjo od 22 do 50 kW ter nad 50 kW. S spremembo želijo za voznike olajšati iskanje prostega polnilnega mesta, saj naj bi optimizirali zasedenost polnilnic ter otežili večurno ali celo večdnevno parkiranje pred njimi. 

Družba si je poleg tega zastavila tudi cilj, postaviti več kot 1300 električnih polnilnic do leta 2025. Do polnilnic je mogoče še naprej dostopati bodisi s kartico elektromobilnosti bodisi z nedavno prenovljeno mobilno aplikacijo OneCharge, so še pojasnili. Izračun, ki so ga objavili na spletni strani kaže, da bo voznik za 100 kilometrov z električnim avtomobilom, napolnjenim na polnilnici z močjo 22 kW, ob povprečni porabi za 17 kWh odštel 4,25 evra. Cena za prevoženih sto kilometrov pri dizlu po izračunu Petrola, ki upošteva povprečno porabo slovenskega avtomobila v letu 2019 po navedbah SURS, stane 7,68 evra.

"Velik del naših polnilnic že danes poganja čista energija iz obnovljivih virov, konstantno tudi širimo mrežo gostovanja na polnilnicah v tujini in vse to z jasnim ciljem realizacije vizije družbe, ki je postati integriran partner v energetski tranziciji z odlično uporabniško izkušnjo," je povedal Tadej Smogavec, vodja Razvoja trajnostne mobilnosti v Petrolu. "Ključno vlogo v razvoju trajnostne mobilnosti vidimo predvsem v postavitvi ustrezne javne električne polnilne infrastrukture na strateško najpomembnejših frekventnih, centralnih in tranzitnih lokacijah: na javnih parkiriščih, v garažnih hišah, mestnih središčih, v turističnih krajih in na avtocestah," je dodal dr. Smogavec.

Na področju mobilnosti se skupina Petrol osredotoča na dva segmenta. Prvi je vezan na polnilno infrastrukturo, kar pomeni vzpostavitev, upravljanje in vzdrževanje infrastrukture za polnjenje električnih vozil ter zagotavljanje storitve polnjenja. Drugi segment pa predstavljajo storitve mobilnosti, kot so poslovni najem, elektrifikacija voznih parkov ter storitev upravljanja voznih parkov. Zaledni sistem upravljanja z električnimi polnilnicami po novem omogoča zaračunavanje polnjenja (AC, DC in UC polnilnice) po količini porabljene energije in ne po času, ki ga vozilo preživi priklopljeno na polnilnico. Spremembo so si po navedbah Petrola želeli uporabniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta