NPU že konec lanskega leta spisal ovadbo zoper Počivalška, njegovo sodelavko in prvega moža družbe Geneplanet

A.L.
23.05.2022 12:11

Domnevno sporna nabava zaščitne opreme: Nacionalni preiskovalni urad je po informacijah 24ur zaradi suma zlorabe uradnega položaja ovadil gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Za pomoč pri kaznivem dejanju so ovadili tudi njegovo sodelavko na ministrstvu Andrejo Potočnik. Prav tako tudi dobavitelja medicinskih ventilatorjev, prvega moža družbe Geneplanet diagnostika Marka Bitenca. "Tako kot za Počivalška so morali preiskovalci po naših podatkih v Nemčijo na odklepanje poslati tudi zasežen mobilni telefon Bitenca, ker ni želel sporočiti gesla oziroma pin kode. Odklepanje obeh telefonov v tujini je policijo neuradno stalo okoli štiri tisoč evrov," piše portal.

Počivalšek naj bi po mnenju preiskovalcev NPU kot uradna oseba zlorabil svoj položaj, ko je marca 2020 pri naročanju zaščitne opreme, konkretno ventilatorjev za umetno predihavanje pljuč, domnevno deloval v nasprotju s pravili zakona o javnem naročanju in tudi zakona o javnih uslužbencih. Kršeni naj bi bili členi, ki določajo, da morajo javna naročila, četudi gre za epidemijo, zagotavljati gospodarno in učinkovito porabo javnih oziroma proračunskih sredstev. 

Kazenska ovadba naj bi bila po nekaterih informacijah spisana že konec lanskega leta, a še vedno ni prispela na cilj, Specializirano državno tožilstvo (SDT), ki vodi in usmerja preiskavo sporne nabave zaščitne opreme, piše 24ur. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta