Počivalšek napovedal, da bo od NPU zahteval odredbo glede napotitve njegovega telefona na odklepanje

Asja Lednik
28.10.2021 17:17
Minister za gospodarstvo in predsednik SMC Zdravko Počivalšek je v današnjem pogovoru za N1 napovedal, da bo zahteval odredbo, na podlagi katere je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) junija lani, ko so bile pri Počivalšku hišne preiskave zaradi nabav zaščitne opreme, poslal na odklepanje njegov telefon.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Vodja hišne preiskave pri Počivalšku Igor Kekec je nedavno na seji preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sum političnega vmešavanja v delo policije, dejal, da so v preiskavi zasegli tudi ministrov telefon, a Počivalšek ni dal dovoljenja za njegovo odklepanje oziroma vstopnega gesla, zato so telefon na odklepanje poslali v tujino.

Počivalšek je to pozneje označil za laž. Takrat je na družbenem omrežju Facebook zapisal, da ga glede telefona nihče ni kontaktiral, vsa gesla pa da je NPU pridobil od Počivalškovega pooblaščenca. Ko so mu dejali, da imajo težave z odklepanjem telefona, jih je usmeril na ustrezne službe na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, saj je šlo za službeni telefon, je zapisal Počivalšek.

Kekec je po njegovih navedbah javnost zavajal tudi glede odredbe, ki naj bi bila podlaga za to, da so službeni telefon ministra nato v odklepanje poslali tujemu zasebnemu podjetju. "Odredba, ki je bila meni vročena, namreč dopušča izvedbo preiskave telefona izključno strokovno usposobljenim osebam slovenske policije," je 13. oktobra zatrdil minister.

Počivalšek je danes za N1 ponovil, da je njegov pooblaščenec dal podatke za odklepanje telefona. "To je telefon podpredsednika vlade. Nobenega pooblastila nimajo za to, da bi ga dali v pregled. Oni sicer trdijo, da so dali v odklepanje, in to zasebnemu tujemu podjetju. Pozval jih bom, zdaj se lahko pripravijo, naj pokažejo odredbo, na podlagi katere so dali to narediti. Mislim, da je nimajo in da so to naredili nezakonito," je dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta