NSi pripravljeno interpelacijo zoper ministrico za kulturo Vrečko poslala v sopodpis SDS in manjšinskima poslancema

STA, A.L., Va
31.01.2023 13:34

V NSi so po vladni odločitvi o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije spisali interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Interpelacijo so poslali v sopodpis opozicijski SDS in poslancema italijanske in madžarske narodne skupnosti. Odločitev o podpori interpelaciji v NSi pričakujejo do petka.

Poslanska skupina NSi sicer sama nima dovolj podpisov za vložitev interpelacije. Po poslovniku jo lahko namreč vloži najmanj deset poslancev, barve krščanskih demokratov pa v parlamentu v tem mandatu zastopa osem poslancev, zato potrebujejo podporo drugih poslanskih skupin.

Pripravljeno interpelacijo - s prvopodpisanim vodjo poslanske skupine NSi, bivšim ministrom Janezom Ciglerjem Kraljem, ki na 20 straneh kot glavni očitek navaja ukinitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve, so tako v sopodpis poslali poslancem opozicijske SDS in poslancema manjšinskih narodnih skupnosti, ki morajo svojo odločitev o morebitni podpori sporočiti do petka, so  sporočili iz NSi.

Predsednik SDS Janez Janša je minuli teden na vprašanje o morebitni podpori interpelaciji dejal, da "bi bila interpelacija zoper ministrico upravičena, ali pa zadostna, ali pa dovolj močan odziv do časa, dokler je obstajal zgolj predlog ministrstva, ne pa tudi sklep vlade".

Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti podpisov ne bosta prispevala, so za STA potrdili v poslanski skupini manjšinskih poslancev. 

V poslanski skupini NSi so pripravo interpelacije zoper ministrico Vrečko namreč napovedali že pretekli teden, vladno odločitev o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije ter ustanovitvi novega javnega zavoda Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije pa označili za "korak v napačno smer".

Kot so ob tem poudarili, osamosvojitev Slovenije namreč razumejo kot temeljno dejanje naše državnosti, ki si v zgodovini ter zavesti naroda zasluži posebno mesto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta