Obvezni hitri testi bodo plačljivi tudi v izobraževanju, zdravstvu in socialnem varstvu

11.08.2021 15:42
Za študente sistem PCT od 1. oktobra, za dijake najprej samotestiranje, nato sistem PCT. Šole se bodo v skrajni fazi zapirale lokalno, ne generalno, pravi državni sekretar Franc Vindišar.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Andrej Petelinšek

V Sloveniji je bilo včeraj potrjenih 248 novih okužb, rast števila okuženih v zadnjih dneh pa nakazuje da smo na začetku eksponentne rasti okužb. S tako rastjo bi že čez dva tedna lahko imeli 500 novo okuženih dnevno in bi se jeseni lahko znašli že v rdeči fazi, je povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Tudi zato bo ukrep PCT nujno izvajati v vseh dejavnostih; v izobraževanju, zdravstvu, socialnem varstvu, kulturi, športu in javnem življenju nasploh.

To pomeni, da bodo morali vsi tisti, ki ne bodo cepljeni ali ne sodijo med prebolevnike - z dvema odmerkoma je trenutno cepljenih 40 odstotkov prebivalstva - vsakih 48 ur na hitri test, ki bo od 24. avgusta plačljiv. Zanj bo treba odšteti 12 evrov. Izjema bodo le hospitalizirani, prebivalci domov za starejše, tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, zaporniki in azilanti. Med izjemami niso zaposleni v izobraževanju, zdravstvu in socialnem varstvu. Slednjim bo moral testiranje pokriti delodajalec, saj državni proračun tovrstnih stroškov več ne bo kril. 

Zdaj je tudi že povsem jasno, da se bodo učenci zadnje triade tudi v tem šolskem letu samotestirali, medtem ko se bodo dijaki, tako Vindišar, ob začetku šolskega leta samotestirali - teste bodo lahko dvignili v lekarnah - ob slabšanju epidemiološke slike pa bo tudi za njih uveden PCT. In kaj bo s tistimi dijaki, ki sistema PCT ne bodo želeli upoštevati? Šolati se bodo morali  na daljavo, smo izvedeli neuradno. Sicer pa bodo po besedah Vindišarja, naredili vse, da bodo šole ostale odprte. "V primeru, da se bo okužba drastično širila, bomo šole poskušali zapirati lokalno, generalno pa bodo ostale odprte." Za študente pa bo PCT pogoj veljal od 1. oktobra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta