Od alkohola mlade odvrača zdrav življenjski slog

Vida Božičko
07.08.2020 06:30

O mokri kulturi in mladih, ki pijejo manj, a še vedno potrebujejo izgovor, če se alkoholu odrečejo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Raziskava je pokazala, da mladi pijejo manj kot pred leti, vendar več kot vrstniki iz tujine.
Andrej Petelinšek

Izsledki nedavne mednarodne raziskave so pokazali, da se trend pitja in opijanja mladostnikov v Sloveniji zmanjšuje, vendar pa je naša mladina še vedno nad povprečjem v primerjavi s tujino. 71 odstotkov 15-letnikov je v življenju že pilo alkohol, 27 odstotkov pa jih je bilo že vsaj dvakrat opitih. Ti podatki nas uvrščajo v prvo deseterico med 45 državami. O odnosu mladih do alkohola, trendih in vplivu koronavirusa nanj smo se pogovarjali z Andrejem Martinom Vujkovcem, zdravnikom, sicer pa tudi strokovnim sodelavcem Inštituta za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj.

Ste zadovoljni z rezultati zadnje raziskave o pitju alkohola med mladimi?
"Lahko rečem ja in ne. Lepo je videti trend, da se število manjša, vendar pa bi na tem področju lahko naredili še veliko več. Če je poraba alkohola med mladimi padla na polovico, je poraba tobaka padla na tretjino in to le dokazuje, da so bili na področju tobačne zakonodaje narejeni veliko večji koraki. Popolno namreč prepovedujemo oglaševanje cigaret, kar za alkohol ne obstaja. Tudi licenc za prodajo alkohola ne poznamo. Obdavčitev je še vedno nizka in cenovna dostopnost zelo velika, kar je pri mladih ključen dejavnik."

Andrej Martin Vujkovac: "Zakonska prepoved 18 let za pitje alkohola je postavljena z namenom. Do 25. leta se namreč možgani intenzivno razvijajo."
Anja Gec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta