Od jutri predčasno glasovanje: Kako se glasuje in pod katerimi pogoji tako imenovani zavrnitveni referendum uspe?

Va
21.11.2022 13:55

Vladna koalicija pričakuje, da bodo volivci vse tri zakonske novele - o RTVS, o razširitvi števila ministrstev v vladi in o dolgotrajni oskrbi - potrdili, opozicija želi, da vsi trije zakoni padejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Volivke in volivci bodo v nedeljo, 27. novembra, na referendumih odločali o noveli zakona o vladi, noveli zakona o dolgotrajni oskrbi in noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija, predčasno pa lahko to storijo že od torka do četrtka. 

Razpisani so trije referendumi, vsak volivec pa se na volišču odloči, ali bo glasoval za vse tri referendume ali samo za enega ali pa za dva, sporočajo iz Državne volilne komisije (DVK). V volilni imenik se bo torej volivec podpisal bodisi trikrat, dvakrat ali enkrat - za vsak referendum posebej, in toliko bo prejel glasovnic: največ tri in najmanj eno. 

Vladna koalicija pričakuje, da bodo volivci vse tri zakonske novele potrdili, opozicija po drugi strani želi, da vsi trije zakoni padejo. Zato je referendume zahtevala in pri tem je dobro spomniti, da so po slovenski ustavi referendumi tako imenovani zavrnitveni. To pa pomeni, da mora biti za to, da zakon(i) pade(jo), dosežen kvorum. Pravilo je precej komplicirano in se glasi: zakon je na referendumu zavrnjen, če proti glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti glasuje najmanj petina volivcev.

Kaj to pomeni v praksi? Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je bilo 11. novembra v volilnih imenikih za glasovanje o treh zakonodajnih referendumih vpisanih 1.694.343 volilnih upravičencev. Za zavrnitev posameznega zakona bi morala biti izpolnjena dva pogoja. Prvi je, da večina volivcev veljavno glasuje proti zakonu, drugi pa, da je teh volivcev najmanj 338.869.

V nedeljo po zaprtju volišč se bodo podatki o izidu glasovanja ugotavljali in objavljali za vsak referendum posebej. Prvi delni izidi glasovanja bodo znani v nedeljo zvečer. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta