Odločeno, kateri pravni strokovnjaki bodo poslancem pomagali pri reviziji ustave glede imenovanja sodnikov

STA, Va
08.12.2022 11:23

Na predlog poslanskih skupin so imenovali člane strokovne skupine, na predlog predsednice DZ pa še koordinatorja. Proti so na ustavni komisiji glasovali poslanci SDS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ustavna komisija državnega zbora je ustanovila strokovno skupino, ki ji bo pomagala pri obravnavi predloga za ustavne spremembe glede imenovanja sodnikov. Kot so predlagale poslanske skupine, bodo strokovno skupino sestavljali pravniki Dino Bauk, Janez Pogorelec, Ciril Ribičič in Aleš Zalar. Proti imenovanju strokovne skupine so bili v SDS.

Predlog za začetek postopka za spremembo ustave je v parlamentarni postopek vložila koalicija. Predlagajo prenos pristojnosti imenovanja rednih sodnikov na predlog sodnega sveta iz državnega zbora na predsednika republike. Medtem ko v največji opozicijski stranki SDS predlaganih rešitev ne podpirajo, se je Jožef Horvat iz NSi na prvi seji ustavne komisije sredi novembra zavzel za nadaljevanje postopka, a je obenem izrazil pričakovanje, da bo strokovna skupina pripravila nekaj različic predlogov, ki bodo vključevali tudi spremenjeno sestavo sodnega sveta, kamor po veljavni ureditvi deloma kadruje tudi predsednik republike.

Horvat, ki je predsednik ustavne komisije, je danes pojasnil, da bo strokovna skupina ustavni komisiji v prvi fazi nudila pomoč pri razpravi o sprejemu predloga za potrebe plenarnega odločanja, ali naj se začne ustavnorevizijski postopek. Če bo tak predlog sprejet, bo nato komisiji v pomoč tudi pri odločanju, ali je treba preoblikovati predloženi osnutek ustavnega zakona in kako. Strokovna skupina bo, če se bo začela druga faza ustavnorevizijskega postopka, pripravila delovni predlog ustavnega zakona z obrazložitvijo. "Vsekakor pa bomo lahko strokovno skupino prosili tudi za kakšno drugo mnenje, povezano s predmetnim ustavnorevizijskim postopkom," pravi Horvat.

Predloge za člane strokovne skupine so po njegovih besedah posredovale poslanske skupine Svoboda, SD, NSi in Levica. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pa je predlagala, da bi imenovali še koordinatorja, ki bi povezoval delo ustavne komisije in strokovne skupine. Predlagala je, da bi bil koordinator pravnik Igor Kaučič - tudi za morebitne druge strokovne skupine ustavne komisije, če bodo v tem mandatu ustanovljene.

Sklep, o katerem je odločala ustavna komisija, sledi predlogom poslanskih skupin, je pred glasovanjem povedal Horvat. Po njegovih besedah je sklep pripravljen skladno z dosedanjo ustavnorevizijsko prakso. V njem so poleg članov navedene naloge skupine, vključene so določbe, ki zagotavljajo osnovne pogoje za delo strokovne skupine in s tem povezano izplačilo nagrade članom za opravljeno delo. Sledil pa je tudi predlogu predsednice DZ o imenovanju koordinatorja.

Poslanci SDS so glasovali proti sklepu o imenovanju strokovne skupine. Branko Grims je pojasnil, da je tak postopek smiseln, ko je dosežen popoln konsenz, kot je bilo na primer pri vpisu slovenskega znakovnega jezika v ustavo. Zdaj pa da takšnega konsenza ni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta