Odpiranje teras gostinskih lokalov: Dolgi trije metri pa še slabo vreme

V osmih statističnih regijah se danes lahko odprejo vrtovi gostinskih lokalov. Zaradi dežja in strogih pravil pa za zdaj te možnosti ne bodo izkoristili vsi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po oceni Obrtno-podjetniške zbornice se bo ob teh pogojih za odprtje odločila manj kot polovica lokalov.
 
Andrej Petelinsek

V podravski, koroški, pomurski, zasavski, posavski, gorenjski, goriški in obalno-kraški regiji se z današnjim dnem odpirajo terase gostinskih lokalov. Delujejo lahko med 7. in 19. uro, gostje pa morajo terase zapustiti najpozneje pol ure po zaprtju. Postrežba je dovoljena le za mizami in ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 metra in najmanj tri metre med robovi miz. Za eno mizo lahko sedijo največ štiri osebe.

Gostinci morajo pred odprtjem lokalov poskrbeti tudi za prilagoditev uporabe predmetov v skupni uporabi, kot so začimbe in jedilni listi, tako da se jih ne bo zaporedoma dotikalo več gostov. Gostom mora biti na voljo razkuževanje rok ob vstopu in izstopu na teraso, nujno je razkuževanje miz pred menjavo gostov. Zaposleni in gostje morajo ves čas imeti nameščene maske, razen ko sedijo pri mizi. V notranjost lokala lahko gostje vstopijo izključno za uporabo toaletnih prostorov, pri čemer si morajo nadeti masko. Zaposleni morajo enkrat tedensko izvajati testiranje na novi koronavirus. Izjemoma se ni treba testirati tistim, ki so cepljeni proti covidu-19 ali so bolezen preboleli.

Strogi pogoji in slaba vremenska napoved pa je številne gostince postavila pred dilemo, ali naj lokale sploh odprejo ali naj še malo počakajo. Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar ocenjuje, da se jih bo ta teden za odprtje odločila manj kot polovica: "Najbolj realno je, da se bo odprlo od 30 do 40 odstotkov lokalov. A to so le ocene glede na odzive s terena." Ob slabem vremenu, ki ne bo privabil večjega števila gostov, pa imajo lastniki lokalov največ težav s trimetrsko razdaljo med mizami. "Ne vem, od kod ti trije metri. Do zdaj smo vedno vzdrževali medosebno razdaljo meter in pol," je dejal Cvar. V sekciji so se sicer zavzeli tudi za odprtje notranjosti gostiln po italijanskem modelu.

Ravno zaradi pravil bodo številni lahko sprejeli malo gostov. Lastnik lokala Piaf Ramiz Derlić je povedal, da bi ob normalnih pogojih na terasi lahko gostil tudi do 60 ljudi, zdaj pa jih bodo le 20. A kot pravi, bodo kljub temu imeli odprto: "Odpiramo predvsem zaradi gostov, rentabilnosti za posel pa zagotovo ne bo." Z nekaj mizami bodo poskusili tudi pred Etno hišo Baščaršija, pa tudi na terasah večine drugih lokalov v Poštni ulici. Drugače pa se je odločil mariborski gostinec Nešo Vukotić, ki ima v lasti več lokalov. "Če bi odprli, bi šli v nabavo hrane in bi jo potem spet morda metali vstran. Ne vemo namreč, kaj bo naslednji teden," je dejal Vukotić.

Tudi na Koroškem bodo nekateri odprli, spet drugi bodo počakali na večje sprostitve. Terase tako še niso odprli v Hiši Poljana. "Seveda pozdravljam, da so se zadeve začele razvijati v pravo smer, a do konca aprila bomo zagotovo še zaprti. Smešno se mi zdi, kako se vse odločitve sprejemajo z danes na jutri, hitro odprtje terja tudi veliko organizacije, precej vprašljivo je tudi vreme," razloži Klavdija Merkač Štraser. Prve goste pa bodo že sprejeli v ravenski piceriji Gajbica. "Za nas to ne pomeni bistvene spremembe. Tako ali tako vseskozi delamo. Imamo osebni prevzem, veliko malic gre v podjetja v obrtni coni. Če bo zaradi odprte terase postrežen še kak dodaten obrok, toliko bolje," pravi Sonja Štern, ki načrtuje tudi razširitev terase.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta