Odpoved referenduma: Glasovnice še niso natisnjene, Državna volilna komisija čaka odlok državnega zbora

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
22.10.2024 16:24

Poslanske skupine, ki so posvetovalni referendum o projektu Jek 2 predlagale, so zdaj vložile predlog odloka za razveljavitev odloka o razpisu referenduma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Državni zbor je referendum razpisal in edino državni zbor ga lahko umakne.  
Robert Balen

Pod predlog novega odloka so podpisani vodje poslanskih skupin Svobode, SDS, SD, NSi in poslanca narodnih skupnosti. O umiku referenduma naj bi poslanci in poslanke odločali v četrtek.

Če oziroma ko državni zbor sprejme odlok o prenehanju veljavnosti odloka, s katerim je referendum o Jek 2 razpisal, na ta način pa posvetovalni referendum faktično prekliče, bo Državna volilna komisija (DVK), ki je zadolžena za izvedbo referendumov in volitev, preklicala že izdane veljavne akte za, takšno ime mu je izglasovala politika, posvetovalni referendum o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo, tudi rokovnik referendumskih opravil, so sporočili iz DVK. Za zdaj pa so ustavili vse nadaljnje referendumske aktivnosti, ki bi lahko imele finančne posledice.

Volilno gradivo, vključno z referendumsko glasovnico, je pripravljeno, ni pa še šlo v tisk. DVK bo preklicala za četrtek sklicano usposabljanje tajnikov volilnih komisij in njihovih namestnikov. Ustavljeno je tudi prijavljanje na spletnem portalu eUprava za druge načine uresničevanja volilne pravice, to je glasovanje po pošti iz tujine, na diplomatskih predstavništvih v tujini, po pošti v Sloveniji, na volišču zunaj okraja stalnega prebivališča, na domu).

5. junij 2011 - Maribor - referendum - Referendumi o pokojninski reformi, delu na črno in arhivih - pokojninska reforma - delo na črni - arhiv - glasovanje - volišče (tags: Notranja - Nedelja - 05062011 - n3)
Sašo Bizjak

Postopka preklica referenduma naša zakonodaja izrecno niti ne predvideva, a pravni strokovnjaki potrjujejo, da je pot, ki jo je za umik referenduma napovedala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, pravno korektna: da referendum odpoveš z istovrstnim aktom, kot si ga razpisal, torej z odlokom, ki ga izglasuje državni zbor. Odpoved posvetovalnega referenduma pa ne pomeni, da kdaj v prihodnosti morda ne bomo glasovali o Jek 2, a z bolj nedvoumnim vprašanjem. Ker referendumskemu vprašanju, o katerem naj bi glasovali 24. novembra, pa očitno ne bomo, se je z več strani očitala nejasnost, celo sugestivnost. Sporno bi znalo tudi biti, če bi bil izpeljan, da je bil posvetovalni referendum sklican, potem ko je bila nacionalna resolucija o miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji že sprejeta.

V bodočnosti ni izključen niti zakonodajni referendum, če državni zbor sprejme zakon o Jek 2 in bi ga kdo odpeljal na referendumsko preverjanje. S tem da je po naravi predhodni posvetovalni referendum zavezujoč predvsem politično, ne pa tudi pravno. Na vsak način zavezujoč zakonodajni referendum pa je pri nas izključno zavrnitveni, to pomeni, da je uspešen, če dovolj volivcev glasuje proti rešitvi, o kateri se odloča, potem ko je neki zakon že sprejet, ni pa še razglašen. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta