Odpovedi zaradi nekajletnega "kreativnega knjigovodstva": Kaj se dogaja s Kompasom?

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
23.08.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kompas je za september odpovedal vse čarterske polete na grški otok Karpatos.
Miran Varga

Pred dnevi sta RTVS in Siol poročala o težavah turistične agencije Kompas, ki da je za september odpovedala vse čarterske polete na grški otok Karpatos. V agenciji smo preverili, ali informacije držijo in kaj to pomeni za potnike ter Kompasovo preostalo ponudbo. Iz Kompasa so potrdili informacijo o odpovedi čarterskih poletov na Karpatos v septembru in pojasnili, da je tovrstno skrajšanje sezone v zaključnem delu operacije čarterskih poletov običajno. Kot razlog so navedli, da naj bi se obdobje letenja v tem času prilagajalo polnitvi sedežev, "zato je mogoče nekatere polete združevati ali načrtovane polete odpovedati in potnike usmeriti na druge termine, prevoznike oziroma aranžmaje". To naj bi bili tudi storili, potniki, ki so bili obveščeni o možnostih, a se za preusmeritev niso odločili, pa naj bi bili upravičeni do povračila denarja. Na ponovno zastavljeno vprašanje, koliko aranžmajev za Karpatos je bilo vplačanih za september, v Kompasu niso odgovorili.

Odpovedi letov na Lefkas, Samos in Karpatos

Zatrdili so še, da so odpovedani zgolj septembrski čarterski poleti v Sredozemlje, medtem ko ponudba počitnic v Sloveniji, na Hrvaškem in v Črni gori ter izleti in potovanja po Evropi in svetu naj ne bi bili vprašljivi. "Potnikom so med drugim že na voljo tudi otvoritve smučarske sezone v Avstriji ter pestra adventna in novoletna ponudba," so navedli v Kompasu. Po poročanju omenjenih medijev so v agenciji sicer že v juliju odpovedali nekatere polete na Lefkas in Samos, še več težav pa so imeli udeleženci enega od letovanj na Karpatosu, ki so na letalo za vrnitev v domovino čakali več kot 24 ur.

Mišo Mrvaljevič: "Zaplete je treba reševati v korist potnikov, kakor nalaga zakon, ali tako, da je zanje še ugodneje."

Pri Združenju turističnih agencij Slovenije (ZTAS) smo zato vprašali, ali so kdaj dobili pritožbo zoper katerokoli svojo članico. Generalni sekretar ZTAS Mišo Mrvaljević pravi, da združenje ureja delovanje agencij in se ne ukvarja s posameznimi potniki. "Če bi dobili pritožbo zoper kogarkoli, bi potnikom svetovali, naj to najprej poskusijo urediti z dotično agencijo. Če potniki pri tem ne bi bili uspešni, pa bi jih napotili na ustanove, ki skrbijo za legalnost poslovanja, torej na tržno inšpekcijo ali sodišče," je pojasnil Mrvaljević. O trenutnem dogajanju v Kompasu je dejal le, da mora biti vsako ravnanje vseh članic ZTAS zakonito, morebitne zaplete pa je treba reševati v korist potnikov, kakor nalaga zakon, ali tako, da je zanje še ugodneje.

Odpovedi zaradi nekajletnega "kreativnega knjigovodstva"

Iz neuradnih virov pa smo izvedeli, da so Kompasove odpovedi čarterskih poletov posledica nekajletnega "kreativnega knjigovodstva", pri katerem naj bi bili svojim partnerjem storitve plačevali neredno in z zamudami. POP TV pa je poročal, da agencija Kompas ni oddala letnega poročila za leto 2023, čeprav je bil rok za oddajo 2. april. Leto prej pa je izguba Kompasa ob 43 milijonih evrov prihodkov znašala več kot 2,2 milijona evrov.

Zanimivo je tudi, da denimo turistični agenciji Palma in Relax izvajata čarterske polete brez težav, tudi v Sredozemlje, saj se pogodbe o tem sklepajo za celo leto vnaprej. Dodajmo še, da so turistične agencije Kompas Krško, Kompas Celje, Kompas Postojna in Kompas Novo mesto samostojna podjetja, ki s svojo soimenjakinjo niso kapitalsko povezana in poslujejo brez težav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta