Agencija za civilno letalstvo o analizi Adriinega letnega poročila: Malo verjetno je, da se ne bo zgodilo nič

Gregor Grosman Gregor Grosman
12.09.2019 15:47

Če prevoznik nima denarja, ne more varno leteti, pravi Rok Marolt, direktor Agencije za civilno letalstvo, kjer so te dni pod drobnogled vzeli letno poročilo slovenskega letalskega prevoznika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Gregor Grosman

Še približno mesec in pol bo trajalo, preden bodo znani ukrepi Agencije za civilno letalstvo (CAA) zoper letalskega prevoznika Adrio Airways, katerega revidirano letno poročilo je agencija v torek zvečer le prejela v pregled, potem ko so dvakrat ugodili prošnji Adrie in podaljšali rok za oddajo. Ta se je sicer iztekel 31. avgusta. Kot nam je pojasnil direktor CAA Rok Marolt, so na mizi štirje scenariji, malo verjetno pa je, da se ne bi zgodilo nič. Dodal je še, da jih podatki niso niti najmanj presenetili, so pričakovano negativni, saj agencija mesečno prejema poročila letalskega prevoznika in so o njegovem finančnem stanju na tej podlagi dobro obveščeni. To pa tudi morajo biti, saj je solventnost letalske družbe neposredno povezana z varnostjo letenja.

Gregor Grosman

Po analizi poročila štirje možni scenariji

Zdaj bodo proučili, kaj revidirano letno poročilo pomeni za operativno licenco. Potencialni rezultati po tem finančnem nadzoru so pa štirje: da se ne zgodi nič, da izdajo začasno operativno licenco, jo začasno odvzamejo ali trajno odvzamejo. "Postopek bomo določili, ko bomo analizirali vse dejavnike, ko bomo opravili razgovor z odgovornimi osebami v Adrii, jih pozvali, da nam kaj dodatno zagotovijo. Če izdamo začasno licenco, bomo dali določene pogoje, da nam bodo morali še bolj pogosto dokazovati. Da se ne zgodi nič, je malo verjetno," razlaga Marolt,

Gregor Grosman

Odpovedi letov z vidika varnosti pozitivne

"Mi smo revidirano poročilo zahtevali, ker to zahtevajo predpisi. V letalstvu moraš spoštovati predpise," pojasnjuje Marolt in dodaja, da ni svobode odločanja, da bi nekatere določbe spoštoval, drugih pa ne. Finančne "telovadbe", kot se previdno izrazi, jih na agenciji sploh ne zanimajo, pravi. "Nas zanima, da imajo finančna sredstva za plačilo rezervnih delov, da izpolnjujejo program za vzdrževanje ..." Tako ga tudi ne skrbijo številne odpovedi letov, s katerimi se v zadnjem obdobju spopadajo pri Adrii Airways. Četudi prizna, da so za potnike več kot neugodne, Marolt takšno početje celo ocenjuje kot pozitivno, saj "nas ne skrbi, ko Adria odpove let, ker nima pilota. Skrbelo bi nas, če bi leteli s tehnično neustreznim avionom. Če bi posadke delale prek delovnega časa ali ne bi bile dovolj usposobljene. To je za nas alarm. To, da ne letijo, če niso izpolnjeni vsi pogoji, je s stališča letalske varnosti edino pravilno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta