Z Brnika so morali nekaj letov preusmeriti na letališča v tujini. Zakaj ne na mariborsko?

Gregor Grosman Gregor Grosman
17.09.2019 12:12

Situacija, kakršno smo imeli včeraj, se izjemno redko zgodi, pojasnjujejo v Fraportu. Letališče Edvarda Rusjana je alternacija za Adrio Airways, a le v urah, ko obratuje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Airbus A319-111 Adrie Airways na letališču Edvarda Rusjana.
Andrej Petelinšek

Zaradi nedelovanja sistema za instrumentalno pristajanje v pogojih zmanjšane vidljivosti ILS (ta danes normalno deluje) in zaradi sočasne goste megle, ki je celo jutro in dolgo v dopoldne vztrajala na območju ljubljanskega letališča, je bilo potrebno včeraj zjutraj nekaj letov preusmeriti na druga letališča, so nam pojasnili s Fraporta. Letali Adrie Airways, ki bi morali ob 6.10 pristati na Brniku, kamor sta prileteli iz Tirane in Skopja, so preusmerili v Trst, letalo Turkish Airlines iz Istanbula je namesto v Ljubljani pristalo na Dunaju, letalo družbe Transavia, ki je na megleno letališče Jožeta Pučnika priletelo iz Amsterdama, pa so prav tako preusmerili v Trst. Adriin polet v Prago je bil odpovedan. 

O izbiri alternativnega letališča odloča kapitan letala.
Gregor Grosman

O izbiri alternativnega letališča odloča pilot

Vsi, ki so pristali na alternativnih letališčih (Trst in Dunaj), so se dopoldne s potniki vrnili na ljubljansko letališče, so sporočili pri Fraportu in pojasnili, da o izbiri alternativnega letališča, če na namembnem pristajanje ni mogoče, odloča kapitan letala. "Na Brniku je gosta megla pogost vremenski pojav, zato je ljubljansko letališče opremljeno s sistem ILS, ki zagotavlja vodenje letala s pomočjo radijskih signalov. Pri tem pilot nadzoruje priletni kot in priletno smer (linijo spuščanja) na vzletno-pristajalno stezo v pogojih zmanjšane vidljivosti in namesti položaj letala vzdolž priletne poti. To omogoča redno odvijanje prometa tudi, če je vidljivost izjemno slaba oziroma praktično nična. Situacija, kakršno smo imeli včeraj, se izjemno redko zgodi. Včeraj zaradi nujnih vzdrževalnih del ILS ni deloval, to pa se je 'poklopilo' z nepričakovano gosto meglo. Če je le mogoče, se dela, ki vplivajo na delovanje ILS, načrtujejo takrat, ko je vidljivost dobra in ta sistem ni v funkciji," so sporočili pri Fraportu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta