Okuženih 1,3 odstotka testiranih učiteljev in vzgojiteljev. Kustečeva: Upam, da je današnji dan prvi znak vračanja v normalnost

26.01.2021 11:53
V šole se je danes vrnilo 53.306 učencev prvega triletja, v vrtce pa 74.630 otrok.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simona Kustec
STA

"Dragi otroci, dobrodošli nazaj v vrtce, učenke in učenci pa dobrodošli v šolskih klopeh. Skupaj z vašimi vzgojiteljicami in vzgojitelji ter učiteljicami in učitelji se vsi skupaj potrudimo in prizadevajmo, da boste v vrtcih in šolah ostali ves čas," je na tiskovni konferenci vlade ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec pozdravila današnjo vrnitev v vrtce in prvo triado osnovnih šol.   

"Današnji dan smo vsi nestrpno pričakovali. Upam, da je današnji dan prvi znak vračanja v normalnost," je rekla ministrica po ponedeljkovem množičnem hitrem testiranju učiteljev pred ponovnim delnim vračanjem v šole.

Pri čemer je jasno, da bo vlada vsak teden preverjala situacijo po regijah in da je današnje odprtje posledica "covid semaforja" iz prejšnjega tedna.

Treba bo zdržati, pravi ministrica, da regije ostanejo v rdeči barvi, da bodo lahko šole in vrtci ostali odprti. 

Skupaj se potrudimo, da se čimprej v šolske klopi vrnejo še ostali otroci, ki pouk še naprej opravljajo na daljavo, je pozvala. "Predvsem pa združimo moči, da uspešno zaključimo še eno šolsko leto."

Bodo testirali tudi otroke?

Ali se bo testiralo tudi otroke? Če obstaja potreba, je to treba zagotoviti, pravi Kustečeva. To bo še stvar usklajevanja z ministrstvom za zdravje.

Odziv učiteljev na testiranje pa je bil izjemno visok, je ocenila ministrica. In odstotek pozitivnih učiteljev izjemno nizek: 1,3 odstotka oziroma 278 testiranih.

Izjemno nizek je po besedah Kustečeve tudi odstotek učiteljev, ki se ne želijo testirati. Če bo tako ostalo tudi po pogovorih z nadrejenimi, bodo svoje delo morali opravljati zunaj šolskih prostorov, je rekla.   

Prva sankcija je gotovo moralna in etična odgovornost, pravi ministrica o učiteljih in vzgojiteljih, ki testiranje zavračajo, ostalo pa da bodo naredile inšpekcijske službe. 

Pečan: Upam, da kmalu sledijo še ostali

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Slovenije Gregor Pečan je zadovoljen, da se po treh mesecih otroke v prvem triletju spet poučuje v živo.

Zadovoljen je tudi, da se je včeraj testirala praktično celotna populacija zaposlenih v vrtcih in šolah. To je bil signal staršem in javnosti, da se otroci vračajo v varno okolje, je ocenil. Da vrtci in šole niso (bili) generator okužb, pa mu je potrdil nizek delež okuženih med učitelji in vzgojitelji. 

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev upa, da se bodo lahko v šolske klopi čimprej vrnili tudi četrto- in petošolci. Opozoril je še, da je treba čimprej odpraviti negotovost, v kateri so s šolanjem na daljavo devotošolci. 

"Brez strahu," sporoča Pečan staršem, da ne bo pritiska na ocenjevanje po vrnitvi v šole. 

Kaj lahko delajo učitelji, ki ne bodo smeli v razred, če ne bodo testirani, kakor je rekla ministrica? Poslati bi jih morali na čakanje na delo, je odgovoril Pečan.

Da je karantena zaradi epidemije že tako dolga, da so se navade otrokom in mladostnikom že v marsičem spremenile oziroma prilagodile, pa je prvi dan delnega odprtja šol opozorila psihologinja Andreja Poljanec.

"Ni najbolj modro primerjati delavnosti, zagnanosti in vodljivosti pri delu za šolo z normalnim obdobjem, saj smo potem preveč nezadovoljni," je opogumila starše, naj prilagodijo pričakovanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta