Omejene cene pogonskih goriv (že) klestijo ponudbo

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
15.03.2022 19:55

Trgovci največji pritisk na domače zaloge pogonskih goriv pričakujejo predvsem zaradi povečanega prometa, še posebej mednarodnega kamionskega, na obmejnih servisih, kar bi lahko privedlo tudi do motenj v oskrbi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Umik trgovcev s slovenskega trga ni verjeten scenarij, jih bo pa njihova prisotnost zdaj tudi nekaj stala.
Igor Napast

Ekonomska neupravičenost je razlog, da je OMV Slovenija danes iz prodaje že umaknil najbolj premium dizel maxxmotion, ki je bil tako prva žrtev vladno določenih cen pogonskih goriv. Čeprav so trgovci z naftnimi derivati po vladnem posegu v rekordno visoke cene pričakovano redkobesedni, pa prav to potrjuje, da drži, kar so izračunali pri Financah - namreč da bodo trgovci vsaj ta teden bencin in dizel prodajali z izgubo. V Molu pa medtem ne izključujejo niti možnosti motenj pri oskrbovanju svojih servisov.

"Trenutno poslujemo v zelo zaostrenih pogojih tako na nabavni kot na prodajni strani," je pravzaprav vse, kar so nam sporočili iz OMV Slovenija, in se tudi izognili odgovoru na vprašanje, kako bodo kompenzirali nižjo ceno, in tudi, kako bo ta vplivala na poslovanje družbe. Kajti gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je ob ponedeljkovi najavi vladne regulacije cen pogonskih goriv sicer dejal, da so poleg potrošnikov mislili tudi na trgovce, je slednje hkrati ošvrknil, da so bili "preveč in predolgo vezani samo na rusko nafto", kar bi lahko razumeli tudi kot svojevrsten vzgojni ukrep. A umik trgovcev s slovenskega trga ni verjeten scenarij, jih bo pa njihova prisotnost zdaj tudi nekaj stala. Vlada je medtem trošarine že znižala (ukrep velja od začetka februarja do konca aprila), tako da razen navzgor omejene cene pri zadnjem posegu ni drugače ukrepala.

Koliko bo izgube pri prodaji?

Pri litru prodanega dizla - njegova najvišja cena je zdaj določena pri 1,541 evra - naj bi imeli trgovci ta teden več kot deset centov izgube, pri litru prodanega bencina z navzgor omejeno ceno pri 1,503 evra pa približno pet centov izgube, kjer gre le za razliko med ocenjeno nabavno ceno prejšnjega tedna in regulirano prodajno ceno ta teden, so izračunali pri Financah, ob predpostavki, da so imeli trgovci v preteklosti od osem do devet centov marže pri prodanem litru. Cene nafte na mediteranskih borzah medtem ostajajo pri okoli sto dolarjih za sod.

Pri Petrolu in Molu danes na naša vprašanja, vezana na ekonomsko vzdržnost prodaje ob vladnih ukrepih - spomnimo, da uredba velja za 30 dni -, danes niso odgovorili, so pa iz Mola sporočili, da ne izključujejo možnosti motenj pri oskrbovanju njihovih servisov, saj glede na cene goriv v sosednjih državah, ki sledijo borznim cenam, te pa se povečujejo, že opažajo, da se znatno povečuje točenje goriv s strani tujih voznikov, ne le fizičnih oseb, pač pa tudi transportnega prometa. Ker tudi na Madžarskem, kjer so sicer prav tako določene najvišje cene pogonskih goriv, pri 1,3 evra, za vozila nad 7,5 tone skupne dovoljene teže veljajo bistveno višje tržne cene, bo posebej verjetno naval mednarodnega kamionskega prometa obremenil slovenske zaloge.

Petrol: Nismo odvisni od Rusije

Da vladni ukrep povečuje relativno konkurenčnost cen goriv v Sloveniji glede na okoliške države (razen Madžarske), v katerih so cene goriv višje za približno 30 do 69 evrskih centov na liter goriva, so v sinoči na straneh Ljubljanske borze objavljenem sporočilu zapisali v Petrolu in dodali, da že beležijo povečano povpraševanje po gorivih ne le domačih kupcev, ampak tudi tujih (predvsem na obmejnih območjih).

Dodali so, da ima Petrol za leto 2022 zagotovljene dolgoročne nabavne pogodbe za naftne derivate v obsegu, ki odraža dosedanjo dinamiko rasti mobilnosti na predcovidne ravni, da pa zaradi situacije v Ukrajini že opažajo zamude v oskrbnih verigah, "vendar lahko potrdimo, da ima družba za mesec marec potrjene vse načrtovane dobave naftnih derivatov". Kot še dodajajo, pri dobavi goriv niso odvisni od Rusije, saj slednja predstavlja zanemarljiv delež v njihovi dobavi goriv. "Rusija kot vir dobave v letu 2021 in v prvih dveh mesecih leta 2022 pri srednjih destilatih (dizel in ekstra lahko kurilno olje) predstavlja manj kot sedem odstotkov, motornih bencinov pa iz Rusije ne uvažamo," so zapisali.

Tudi iz OMV Slovenija, drugega največjega naftnega trgovca v državi, ki bo po zaključku lani dogovorjenega posla prodan madžarskemu energetskemu velikanu Mol, so sporočili, da največ povpraševanja pričakujejo na obmejnih in tranzitnih servisih. "Prizadevamo si zagotoviti nemoteno oskrbo in zadostiti celotnemu povpraševanju. Neprestano spremljamo odjem na mreži bencinskih servisov, največ povpraševanja pa pričakujemo na obmejnih in tranzitnih servisih, saj je razlika v ceni na liter zelo visoka," so nam odgovorili iz OMV, kjer goriva višje kakovosti nabavljajo iz lastnih rafinerij skupine OMV, druga goriva pa poleg lastnih rafinerij tudi od dobaviteljev iz sredozemskega bazena. Tudi po umiku premijskega dizelskega goriva maxxmotion pa sicer bistveno dražji 100-oktanski bencin ostaja v ponudbi, saj njegova cena po vladnem posegu ni omejena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta