Orban je v Budimpešti gostil politične somišljenike, tudi Janšo

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
22.08.2023 18:55
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako rekoč družinska fotografija Janeza Janše v Budimpešti s prijatelji Andrejem Babišem, katarskim šejkom Tamimom bin Hamadom, Viktorjem Orbanom in Sebastianom Kurzem 
Zoltan Kovacs

Marsikateri ljubitelj atletike je konec minulega tedna v televizijskem prenosu opazil, da je kamera na tribunah stadiona v Budimpešti, ki je stal zasoljenih 550 milijonov evrov, pokazala tudi slovenskega vodjo opozicije Janeza Janšo s soprogo Urško Bačovnik.

Oči jih niso varale, so nam potrdili v Službi za odnose z javnostmi Slovenske demokratske stranke (SDS), katero vodi Janša. "Da, predsednik SDS Janez Janša se je minuli vikend mudil v Budimpešti, kjer se je kot številni drugi tuji državniki udeležil praznovanja madžarskega dneva državnosti. Ob tem se je sestal s predsednikom madžarske vlade Viktorjem Orbanom in madžarsko predsednico Katalin Novák. V okviru obiska Budimpešte si je predsednik SDS Janez Janša tudi ogledal otvoritev in tekmovanja svetovnega prvenstva v atletiki." V nedeljo so namreč Madžari praznovali dan svetega Štefana, ki je bil njihov prvi kralj in utemeljitelj krščanstva pred več kot tisoč leti, hkrati pa je to njihov dan ustave in državnosti.

Iz službe so nam tudi potrdili, da se je "s predsednikom vlade Viktorjem Orbanom predsednik SDS med drugim pogovarjal o škodi, ki jo je v Sloveniji povzročila nedavna ujma, in o pomoči, ki jo je Sloveniji nudila tudi Madžarska. Pogovor je tekel še o ostalih aktualnih zadevah - o globalnih političnih razmerah in pomenu miru v luči vojne v Ukrajini."

So se pa opravičili, da nam ne morejo podrobneje odgovoriti. "Veste, predsednik SDS Janša se je v ponedeljek, ko je prišel iz Madžarske, popoldan ustavil še v Mozirju, kjer pomagamo pri odpravljanju škode zavoljo poplav. Zvečer pa je skupaj s premierjem Robertom Golobom gostoval v studiu Pop TV. Danes, to se pravi v torek, pa je spet v Mozirju, kjer poslanska skupina SDS pomaga pri obnovi Mozirskega gaja," so nam povedali. SDS smo namreč posebej vprašali, ali je Orban Janši morda obljubil, da bo Madžarska Sloveniji še pomagala pri obnovi po ujmi, in tudi, ali sta imela sogovornika pri temi miru v Ukrajini, namreč, kako ga doseči, različne poglede. Kar bi glede na njuna diametralna stališča o ruski agresiji na Ukrajino upravičeno pričakovali. Mimogrede, Janša v ponedeljek zvečer žal ni mogel v živo videti, kako je slovenski metalec diska Kristjan Čeh osvojil srebrno medaljo.

Orbanov tiskovni predstavnik Bertalan Havas je sicer za madžarsko tiskovno agencijo MTI, povzela jo je slovenska tiskovna agencija STA, še poročal, da sta se Orban in Janša pogovarjala tudi o delu, ki da ga morajo pred volitvami v Evropski parlament prihodnje leto opraviti evropske konservativne krščanske stranke. Orban je namreč že v petkovem intervjuju za enega od domačih radiev med drugim dejal, da bo tako velik športni spektakel, kot je svetovno prvenstvo v atletiki, izkoristil tudi za druženje s svojimi številnimi političnimi somišljeniki.

Tako se je madžarski premier v soboto ločeno srečal tudi z voditeljem ruske regije Tatarstan Rustanom Minihanovom in predsednikom Uzbekistana Ševkatom Mirizijojevom. V nedeljo je govoril s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom ter s predsednikom bosansko-hercegovske entitete Republike Srbske Miloradom Dodikom.

Orbana je sicer konec minulega tedna obiskalo še več nekdanjih voditeljev, med njimi sta bila bivši češki premier Andrej Babiš, ki se otepa očitkov o korupciji, in avstrijski kancler Sebastian Kurz. Zanj se je minuli petek izvedelo, da je v domovini obtožen krivega pričanja v aferi Ibiza. Kurzu grozi še tožba zaradi afere z oglasi, ko naj bi bil pri časniku Österreich v obtok spravil prirejene javnomnenjske raziskave, javni denar pa naj bi bil prav tako trošil za ugodno medijsko poročanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta