Orban: Srednja Evropa in povezave med njenimi državami postajajo prizorišče geopolitičnih iger velikih, od Rusije in Turčije, do Kitajske in ZDA

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
14.10.2020 17:10

Madžarski premier je menil, da bi po povezavi elektro omrežij Slovenije in Madžarske morala priti na vrsto še plinska povezava, saj take povezave krepijo pozicijo srednje Evrope v geopolitičnih igrah velikih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša in Viktor Orban se dobro razumeta. 
Sašo Bizjak

Pred dvorcem Sternthal v Kidričevem so slovenski premier Janez Janša, madžarski premier Viktor Orban in še hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radaman slovesno zaznamovali začetek gradnje 80 kilometrov dolgega daljnovoda 2 x 400-kilovatne moči Cirkovce-Pince čez deset slovenskih občin do slovensko-madžarske meje. Gradnja bo stala 150 milijonov evrov, od teh je zanj EU prispevala 50 milijonov nepovratnih evrov. Vklop v mednarodno povezavo načrtujejo do konca naslednjega leta, leto navrh bodo zaključili okoljsko urejanje. Direktor Elesa Aleksander Mervar, ki je svečano odkril gradbeno tablo, je dejal, da bodo tako vzpostavili prvo čezmejno povezavo s prenosnim omrežjem Madžarske ter povečali zanesljivost slovenskega sistema.

Na opoldanski slovesnosti, na kateri je visokim gostom s prekmurskimi narodnimi postregel duet Mystic, je bil prvi govornik Janša: "Po dolgi odisejadi končno začnemo graditi ta izredno pomembni daljnovod, kot bomo jutri zasadili prvo lopato za avtocesto na tretji razvojni osi. Izgradnja daljnovoda bo vzela desetkrat manj časa, kot ga je terjala priprava na gradnjo. Dvajset let je predolga doba. Kaže, da imamo v Sloveniji velikanske probleme z velikimi razvojnimi projekti - niti ne pri gradnji, pač nasploh z birokratsko navlako. Zato si je naša vlada zadala nalogo, da to navlako počisti." Nadaljeval je: "Zdravja se zavemo, šele ko zbolimo, elektrike se spomnimo, ko je zmanjka. Na srečo njenih redukcij iz naše mladosti ne poznamo več." Predsednik vlade je govor sklenil z zahvalo vsem v madžarskih in hrvaških institucijah, ki so prispevali k začetku gradnje projekta, pomembnega tudi za širšo regijo.

Orban je govor začel poetično, češ, kako je med počitnicami bral knjige, ki so napovedovale iztekajoče se desetletje in Trumpa, brexita, pandemije in begunske krize niso predvidele: "Današnji dogodek pa bo zagotovo zapisan v knjigah, ki bodo opisovale prihodnje desetletje. Srednja Evropa namreč pridobiva pomen. Vsak bi tu rad imel delež. Srednja Evropa in povezave med njenimi državami zato postajajo prizorišče geopolitičnih iger velikih, od Rusije in Turčije, do Kitajske in ZDA. To je dober znak, povezovanje naših elektroenergetskih sistemov pa krepi našo pozicijo. Tako bo tudi pri plinovodni povezavi, o kateri upam, da se naši državi dogovorita, in pri železniški povezavi. Pogoj pa je medsebojno zaupanje." Orban je omenil, da so njegovi državljani navajeni na cenejše energente. Elektrika je na Madžarskem, odkar je premier v tretje, najcenejša v EU, plin pa drugi najcenejši. Janši se je še zahvalil, ker se je od njegove vlade spomladi učil zoperstavljanja pandemiji.

Hrvaški zunanji minister - daljnovod bo prek dveh razdelilnih transformatorskih postaj povezan s hrvaškim elektro omrežjem - je povedal, da je gradnja v interesu celotne EU, ki se trudi okrepiti infrastrukturne povezave v srednji Evropi: "Sem sodi tudi izgradnja plinskega terminala na otoku Krku, ki bo začel delovati prihodnje leto."

Janša in Orban izjav nista dajala, ampak sta se odpravila na delovno kosilo, hrvaški gost pa je odbrzel domov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta