Oskrbnino je podražilo 70 domov za starejše, bodo tudi dodatne storitve?

Tanja Fajnik Milakovič
15.04.2021 06:00
Ministrstvo je prižgalo zeleno luč za 1,5-odstotno zvišanje oskrbe, do zdaj se je za podražitev odločilo 70 domov. Kot kaže, bodo primorani popraviti tudi cene dodatnih storitev. Domovi dobili priporočilo v zvezi s covidom-19.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dve petini domov ni podražilo storitev. 
Sašo Bizjak

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti vsako leto marca usklajuje cene oskrbnin v domovih z rastjo stroškov in letos je prižgalo zeleno luč za 1,5-odstotno zvišanje. A oskrbnina ne bo dražja povsod.

Dom pod gorco in SeneCura po starih cenah

V Domu starejših občanov Tezno v Mariboru so oskrbnine višje od 1. marca. "Osnova oskrba se je uskladila za 1,63 odstotka pri oskrbi I in 3,29 odstotka pri oskrbi IV," pojasni direktorica Jasna Cajnko. Povedano v številkah, oskrba I je pred podražitvijo znašala 19,60 evra na dan, zdaj 19,92 evra. Oskrba IV se je podražila za 1,14 evra na dan, prej je bila 34,60 evra, po novem 35,74 evra. Niso pa v domu na Teznem zvišali dodatnih storitev. "Cenik ostaja nespremenjen od leta 2018. Dodatne storitve kopanja, britja ... so namenjene samostojnim stanovalcem, ki občasno naročijo te storitve in jih redno ne poravnavajo, ker so razvrščeni v oskrbo I," dodaja Cajnkova.

V ostalih domovih v Mariboru za zdaj oskrbnine ostajajo nespremenjene. Niso jih zvišali v Domu pod gorco. Direktor Gregor Žigon pravi, da jih tudi ne nameravajo. V domovih ​ SeneCura v Sloveniji bodo ceno uskladili samo v njihovem domu za starejše občane Vojnik, v Mariboru in Radencih podražitve ne bo. "Nove cene naj bi začele veljati s 1. aprilom 2021, čakamo še na soglasje ministrstva, predvidoma pa naj bi se oskrbnina v domu Vojnik zvišala za odstotek," je povedala Sanda Gavranovič, poslovna direktorica SeneCure za Slovenijo.

Tudi v Domu Danice Vogrinec za zdaj cene oskrbe ostajajo nespremenjene. Kot pravi direktor Marko Slavič, bodo še presojali, ali cene oskrbe zvišati ali ne.

Sicer pa je ob letošnji redni marčevski uskladitvi cen po podatkih ministrstva oskrbnino podražilo 70 domov za starejše. Cene oskrbe v prvi in četrti kategoriji so v povprečju višje za 1,5 odstotka. Povprečna cena za prvo kategorijo oskrbe je po novem 21,75 evra, za četrto 35,13 evra. Najbolj so se storitve podražile v enotah Kidričevo in Juršinci, ki spadata k Domu upokojencev Ptuj, za 4,5 odstotka, najmanj pa v Domu počitka Mengeš, ki je v enoti Trzin ceno oskrbe prve kategorije povišal za pol odstotka. Cena oskrbe prve kategorije je v zasebnih domovih s koncesijo v povprečju za 25 odstotkov višja kot v javnih, cena četrte kategorije pa za 13 odstotkov. Dve petini domov ni spremenilo cen storitev.

Ministrstvo poziva domove k odgovorni odločitvi

Na ministrstvu pravijo, da so glede na gospodarske razmere, povezane z epidemijo covida-19, vse izvajalce pozvali, da odgovorno pristopijo k določitvi cene ter pri tem upoštevajo plačilno sposobnost plačnikov storitve in jih čim manj obremenijo s podražit­vijo. Poudarjajo, da so prav zato, da se dodatni stroški, ki so v domovih nastali zaradi epidemije, ne bi prevalili na oskrbovance in njihove svojce, v okviru intervent­ne zakonodaje sprejeli številne ukrepe. Z njimi so domovom za starejše in tudi drugim socialnovarstvenim zavodom zagotovili sredstva za dodatne zaposlitve, za varovalno opremo, za proste oziroma nezasedene postelje, različne dodatke za delo, sredstva za vzpostavitev zunanjih rdečih con. Lani in v tem letu je bilo za te ukrepe iz proračuna skupaj zagotovljenih 56,286.325 evrov.

Zaradi spremembe nekaterih stroškov, kot so stroški dela, materiala in storitev, pa bodo v domovih verjetno primorani ustrezno popraviti tudi cene nekaterih dodatnih storitev. "Cene dodatnih storitev določi vsak izvajalec sam, ker niso predmet standardnega obsega posamezne kategorije oskrbe. Lahko se zaračunavajo zgolj na podlagi izkazanih in dokumentiranih dodatnih stroškov, ki nastajajo pri opravljanju teh storitev pod pogojem, da se uporabnik zanje odloči prostovoljno in da so opredeljene v dogovoru o trajanju, vrsti in načinu zagotavljanja storitve institucionalnega varstva. Izvajalec je o opravljenih dodatnih storitvah za posamezne uporabnike dolžan voditi posebno evidenco in jih na računu, ki ga izstavi uporabniku, prikazati ločeno od storitev oskrbe," dodaja Denis Sahernik, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije (SSZS).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta