OTP seli Novo KBM: Madžari v Ljubljano na začasni in stalni naslov

Srečko Klapš Srečko Klapš
20.04.2024 06:00

V OTP banki zatrjujejo, da selitev ne bo vplivala ne na stranke in tudi na zaposlene ne. Dejstvo pa je, da je Maribor ob še zadnjo pomembno finančno institucijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sandor Csanyi, prvi mož madžarske bančne skupine OTP, ob njem John Denhof in Anita Stojčevska (SKB banka), lani na poti v Kazinsko dvorano po zaključku prevzema Nove KBM. Še ne leto po tem sledi selitev sedeža v Ljubljano. 
Sašo Bizjak

Potem ko je februarja 2023 Nova KBM postala članica Skupine OTP, ki jo je madžarska bančna skupina od ameriškega investicijskega sklada Apollo neuradno kupila za okoli milijardo evrov, tečejo priprave na združitev Nove KBM in SKB banke, ki je od leta 2019 prav tako članica Skupine OTP. Kot je znano, se bo bodoča združena banka imenovala OTP banka, te dni pa je padla tudi dokončna odločitev, da bo sedež oziroma poslovni naslov OTP banke na lokaciji sedanje centralne poslovne stavbe Nove KBM na Slovenski cesti 58 v Ljubljani. Ko pa bo 350 milijonov evrov vredni poslovni kompleks Emonika ob novi ljubljanski avtobusni in železniški postaji končan, bo sedež na lokaciji te poslovne zgradbe. Projekt in gradnjo financira madžarski kapital preko družbe Mentoda Invest, ki prav tako sodi v Skupino OTP.  

 

Zaposleni naj se ne bi selili iz Maribora in Nove Gorice

 

Ta odločitev ne bo vpliva na stranke Nove KBM in SKB banke, prav tako niso predvidene selitve zaposlenih v obeh bankah. Ti bodo tudi po združitvi večinoma delali na sedanjih lokacijah oziroma v poslovnih zgradbah (v Ljubljani, Novi Gorici in Mariboru): "Združena banka bo nove zaposlene, odvisno od potreb, še naprej zaposlovala po vsej državi. O selitvi sedeža so že bili obveščeni predstavniki sindikatov v obeh bankah in predstavniki lokalnih skupnosti. Kljub temu si bo bodoča OTP banka prizadevala krepiti tržni delež po vsej Sloveniji," še pojasnjujejo v Novi KBM in SKB banki.  

John Denhof, predsednik uprave Nove KBM, je ob tem povedal: "Načrtovana združitev Nove KBM in SKB banke bo prinesla prednosti za vse, še posebno za stranke in zaposlene. Bodoča večja in močnejša banka si bo ob strokovni podpori strateškega lastnika prizadevala ustvarjati dodano vrednost za naše komitente ter zagotavljati možnosti za izobraževanje in strokovni razvoj zaposlenih."

 

Je Denhof odšel tudi zaradi sedeža?

 

Ali bo res tako, bo seveda pokazal čas, ob sicer pričakovani odločitvi madžarskih lastnikov, ki vlagajo stotine milijonov evrov v kompleks Emonika, pa velja spomniti na to, da se je tik pred to odločitvijo Denhof, ki je bi vsaj doslej prva izbira Madžarov za vodenje združene banke OTP, odločil za odhod z mesta predsednika uprave. Ob tem velja spomniti tudi na to, da je alfa in omega madžarske bančne skupine in eden najbogatejših Madžarov Sandor Csanyi še lani v intervjuju za Večer na vprašanje o sedežu banke odgovoril: "Menim, da je to bolj politično vprašanje, saj bodo poslovne aktivnosti enake, ne glede na to, kje je sedež. O tem še vedno ni odločitve, sam pri tem nimam preferenc, zato bom tudi to odločitev prepustil novi upravi. Kjerkoli že bo sedež, želimo na obeh lokacijah v Mariboru in Ljubljani obdržati in razvijati talente." Več o postopku iskanja novega prvega moža združene OTP banke, ki ga rekrutirajo preko mednarodne kadrovske agencije, naj bi bilo znano do junija letos. 

Spomniti velja tudi na skoraj milijardno sanacijo bančne luknje Nove KBM, ki so jo pokrili slovenski davkoplačevalci. Tudi tako, da je država izbrisala delniško premoženje več kot sto tisoč malih delničarjev in imetnikov obveznic. In tudi na to, da je država banko prodala za 250 milijonov evrov, ki so si jih ameriški lastniki in Evropska banka za obnovo in razvoj z dividendami in kupnino, že zdavnaj pokrili. Okoli 116 milijonov evrov dividend so si iz mariborske banke že izplačali tudi novi madžarski lastniki. Skupaj z bilančnim dobičkom si tako lahko pokrijejo skoraj že polovico kupnine. Poleg tega so madžarski lastniki kupili "očiščeno" Novo KBM in ob prevzemu niso prevzeli nobenih obveznosti do morebitnih terjatev nekdanjih delničarjev in lastnikov obveznic banke. Tako se lahko zgodi, da bomo te krivice ponovno popravljali davkoplačevalci. Akterji te zgodbe, ki se s selitvijo sedeža v Ljubljano dokončno razpletla, pa še naprej vedrijo v mednarodnih in slovenskih finančnih ter državnih institucijah.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta