Otroci se ne vračajo v šole, od petka prepoved delovanja žičnic. Majhenič: "Tisti, ki odločajo o naši usodi, o našem delu ne vedo popolnoma ničesar"

A.L., T.R., Br.B., STA
07.01.2021 16:53
Po božično-novoletnih praznikih se je epidemiološka slika v državi poslabšala.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Vlada je danes sklenila, da vrtci in šole ostajajo zaprti vsaj še do 18. januarja. Izjema ostajajo le šole in zavodi za otroke s posebnimi potrebami oziroma šole s prilagojenim programom.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je sicer v zadnjih dneh večkrat napovedala možnost, da bi šole znova odprli za učence prvega triletja, medtem ko bi vsi ostali učenci v šolo odšli postopoma glede na epidemiološko sliko v državi. Razmišljali so tudi o odprtju vrtcev, ki zdaj nudijo le nujno varstvo.

Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

A je že sredin sestanek premierja Janeza Janše s predstavniki vzgoje in izobraževanja nakazal, da vlada in zdravstvena stroka skorajšnjemu odpiranju nista naklonjena. Po božično-novoletnih praznikih se je namreč epidemiološka slika v državi poslabšala. Janša je zato ocenil, da je razumno, da se z odpiranjem počaka, da se val okužb, ki je posledica praznikov, umiri.

Od sobote naprej hitrih testov na naših petih mejnih točkah ne bo več mogoče opraviti

Vlada je danes sklenila tudi, da bo od sobote mogoče prehajati mejne prehode in kontrolne točke tako z negativnimi PCR kot negativnimi hitrimi antigenskimi testi. Bo pa ukinjeno hitro testiranje na petih mejnih točkah, je po seji povedal notranji minister Aleš Hojs. Ob tem je vlada zaradi epidemiološke situacije podaljšala večino protikoronskih odlokov.

Kot je povedal Hojs, bo v primeru negativnega hitrega testa na meji veljalo, da mora biti opravljen v državah članicah EU oziroma schengenskega območja, medtem ko bodo PCR testi lahko opravljeni tudi v tretjih državah oziroma tistih laboratorijih in ustanovah, ki bodo javno objavljene na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Gre za nekaj laboratorijev v Srbiji ter Bosni in Hercegovini ter nekaterih drugih državah, je dejal.

Danes sprejete spremembe odloka po Hojsovih besedah ukinjajo izvajanje hitrih testov na mejnih točkah, ki jih je država izvajala v času od božiča. "Od sobote naprej teh hitrih testov na naših petih mejnih točkah ne bo več mogoče opraviti. V kolikor ne boste imeli negativnega testa, bo tako edina možnost, da greste v karanteno," je povedal Hojs.

Glede prekinitve karantene po ministrovih besedah ni sprememb, kar pomeni, da je mogoče karanteno prekiniti po petih dneh z negativnim testom. Je pa sprememba v tem, da bodo lahko od sobote na ta način karanteno prekinili tudi tisti, ki imajo v Sloveniji začasno ali stalno prebivališče, in ne več zgolj državljani Slovenije.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je na novinarski konferenci po seji vlade povedal, da je vlada zaradi epidemiološke situacije podaljšala večino protikoronskih odlokov.

Z jutrišnjim dnem se prepoveduje uporaba žičniških naprav po vsej državi

S petkom je uporaba žičniških naprav razen za profesionalne športnike po celotni državi znova prepovedana, pa je sporočil infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. Rekreativne smučarje in lastnike žičniških naprav je prosil za razumevanje. Kot je izpostavil, je epidemiološka slika namreč zelo zaskrbljujoča, takšne pa so tudi napovedi.

Robert Balen

"Iskreno se opravičujem za to odločitev. Kot pristojni minister, ki sem to predlagal po posvetovanju s stroko, se zavedam, da nas je zima obdarila z obilico snega, ampak epidemiološka slika je žal zelo težka in zaskrbljujoča," je dejal Vrtovec in lastnikom žičniških naprav obljubil, da jim bo država pomagala kot doslej.

Po njegovih besedah so zaskrbljujoče tudi napovedi. "Število okužb še naprej raste, posledično pa pričakujemo tudi večjo zasedenost bolnišničnih zmogljivosti. Poškodbe, ki so sestavni del rekreativnega smučanja, bi pomenile še dodatno obremenitev bolnišnic in osebja," je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil odločitev.

Predvideva pa odlok izjemo, in sicer bodo žičniške naprave lahko uporabljali profesionalni kategorizirani športniki za izvedbo tekem in treningov. Ob posebnem soglasju ministrstva za infrastrukturo bo uporaba žičniških naprav za te primere dovoljena, je še pojasnil minister.

Je pa vlada danes tudi sklenila, da bo še naprej obratoval javni potniški promet, in sicer v omejenem obsegu, kot doslej.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta