"Oživljanje" čevapčičev: Počakali so, da je sezona piknikov minila

Darja Kocbek Darja Kocbek
11.10.2019 18:46

Inšpektorji uprave za varno hrano so dodajanje žvepla mletemu mesu pri trgovcih odkrili junija, javnost pa o tem obvestili šele zdaj, štiri mesece pozneje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mesarji so mletemu mesu primešali žveplov konzervans, da je ohranilo rdečo barvo in bi bilo videti bolj sveže.
Profimedia

Razkritje, da so mesarji v nekaterih prodajalnah trgovskih verig Mercator, Spar in Tuš mletemu mesu za čevapčiče in pleskavice dodajali žveplo v prahu (da bi bilo meso bolj sveže barve), je vnovič pokazalo, da kupci ne morejo verjeti in zaupati nikomur od pristojnih za nadzor. Povsem neprepričljive in prav nič pomirjajoče niso ne izjave uprave za varno hrano in ministrstva za kmetijstvo ne trgovcev.

Časovni zamik med odkritjem kršitev in obvestilom javnosti pomeni, da so potrošniki čevapčiče, pleskavice in druge izdelke iz mesa, "obogatenega" s prepovedanim in alergenim žveplom v prahu, uživali vse poletje. To je v času, ko se ljudje pogosteje odločajo za piknike, na katerih čevapčiči praviloma ne manjkajo.

Je objava na spletni strani dovolj?

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se brani, da uprava za varno hrano "na svoji spletni strani sproti obvešča potrošnike, in sicer o tistih živilih ali krmi, ki se še nahajajo v prometu oziroma bi jih potrošniki lahko hranili doma". Iz tega izhaja, da uradniki ministrstva v trgovini pred nakupom pogledajo na spletno stran, ali morda inšpektorji za živilo, ki ga nameravajo kupiti, niso ugotovili, da je oporečno. Pri žveplanem mletem mesu za čevapčiče jim tudi to ne bi pomagalo, saj uprava za varno hrano sporočila o odkritju inšpektorjev ni objavila takoj.
Ministrstvo pojasnjuje, da o najdbi oporečnega mesa kupcev ni obvestilo že takoj junija zato, ker takrat, ko so dobili poročilo uprave za varno hrano, oporečno meso ni bilo več na prodaj, saj je mesar mesu, ki ga prodaja, žveplo v prahu takoj prenehal dodajati. Šele v tem tednu so na ministrstvu tako razkrili, da so inšpektorji oporečno meso odkrili v poslovalnicah Supermarket Tuš v Grosuplju in Lescah pa v trgovinah Mercator Kranj Primskovo in Hipermarket Celje. "V vseh primerih so bili vzorci ocenjeni kot ne varni," piše v sporočilu ministrstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta