Panvita pred dokončno konsolidacijo

Timotej Milanov Timotej Milanov
17.02.2022 06:00

Po odkupu deleža Farm Ihan družba Regal - Trgovina praktično v celoti obvladuje enega najpomembnejših slovenskih agroživilskih sistemov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krog povezanih gospodarstvenikov okoli predsednika uprave Petra Polaniča zdaj praktično v celoti obvladuje Panvito. 
Nataša Juhnov

Murskosoboška družba Regal - Trgovina je z nakupom delnic Farm Ihan še povečala svoj lastniški delež v družbah Panvita in Panvita mesnine. Regal - Trgovina ima zdaj 87-odstotni lastniški delež v obeh družbah, ki imata sicer v večjem delu zelo podobno lastniško strukturo. Pomemben korak h konsolidaciji lastništva je bil narejen že lani poleti, ko so najprej s prevzemno ponudbo odkupili delnice družbe Roblek, s čimer so v obeh družbah povečali lastniški delež nad 70 odstotkov. Oktobra lansko leto so odkupili še 25,4-odstotni delež, ki so ga v obeh družbah imele Farme Ihan, te so sicer v lasti DUTB, pogodba pa je bila s prepisom lastništva delnic realizirana februarja letos. Posledično je v skladu z zakonodajo Regal - Trgovina zdaj objavila prevzemno namero za nakup vseh delnic obeh družb. Cena delnic je bila tudi v tem primeru enaka kot pri lanskoletni prevzemni ponudbi, to je 13 evrov za delnico Panvite in pet evrov za delnico Panvite mesnine. Drugi največji lastnik je družba Imo-Real, ki ima desetodstotni lastniški delež v obeh družbah. Družba Regal - Trgovina je v polovični lasti družbe iTok Petra in Iztoka Polaniča, četrtinska deleža v njej pa imata družba 3R Inženiring v lasti Kristiana in Simona Ravniča ter Jožef Horvat. Krog povezanih lastnikov je tako tik pred dokončnim ciljem, ko bo v celoti lastniško obvladoval enega najpomembnejših slovenskih agroživilskih sistemov. Omenjeni gospodarstveniki lastniško obvladujejo tudi gradbinca Pomgrad in družbo Imo-Real. V naslednjem in zadnjem koraku konsolidacije bo verjetno prišlo do iztisnitve preostalih malih delničarjev. Predsednik uprave Panvite Peter Polanič pravi, da gre za pričakovano nadaljevanje konsolidacije, ki bo skupini, ki ima 725 zaposlenih in na letni ravni ustvari okoli 120 milijonov evrov prihodkov, zagotovila dodatne potenciale za razvoj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta