Parlamentarno zaslišanje Marte Kos naj bi potekalo 6. ali 7. novembra

STA, A.L.
08.10.2024 16:42

Odbor Evropskega parlamenta za zunanje zadeve (Afet) bo slovensko kandidatko za evropsko komisarko Marto Kos zaslišal 6. ali 7. novembra, je razvidno iz predlogov časovnic komisarskih zaslišanj, ki sta zaokrožili po spletu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Primož Lavre

Dokončni razpored zaslišanj med 4. in 12. novembrom bodo v četrtek določili predsednica parlamenta in vodje političnih skupin.

Vodje parlamentarnih odborov so danes popoldne na srečanju ob robu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu pripravili dva predloga razporedov zaslišanj komisarskih kandidatov pred pristojnimi odbori, ki sta že pred tem zaokrožila po spletu.

V skladu z enim od njiju bi Afet kandidatko za evropsko komisarko za širitev EU Marto Kos zaslišal v sredo, 6. novembra, v skladu z drugo pa v četrtek, 7. novembra.

Poleg pristojnega odbora, v katerem so nadomestni člani tudi slovenski evroposlanci Milan Zver (EPP/SDS), Matej Tonin (EPP/NSi), Matjaž Nemec (S&D/SD), Marjan Šarec (Renew/Svoboda) in Vladimir Prebilič (Zeleni/Vesna), bodo kot povabljeni na zaslišanju sodelovali še odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), odbor za ustavne zadeve (Afco) in pododbor Afeta, pristojen za človekove pravice (Droi).

Dokončna odločitev o razporedu zaslišanj bo sprejeta v četrtek

V skladu s prvim predlogom bi kandidate za izvršne podpredsednike oziroma podpredsednice komisije Tereso Ribera, Roxano Minzatu, Stephana Sejourneja, Kajo Kallas, Henno Virkkunen in Raffaeleja Fitta zaslišali med prvimi v torek, 5. novembra. Drugi predlog pa medtem zaslišanja podpredsedniških kandidatov predvideva ob koncu vseh zaslišanj v ponedeljek in torek, 11. in 12. novembra.

Dokončno odločitev o razporedu zaslišanj bo v četrtek sprejela konferenca predsednikov Evropskega parlamenta, v kateri so predsednica Roberta Metsola in vodje političnih skupin.

Za uspešno opravljeno zaslišanje bodo morali kandidata oziroma kandidatko podpreti koordinatorji političnih skupin, ki imajo v pristojnem odboru oziroma odborih skupaj najmanj dve tretjini članov. Če kandidat ne bo zbral zadostne podpore, mu bodo lahko poslali dodatna vprašanja ali pa ga pozvali na dodatno zaslišanje. Če tudi nato ne bo zbral dvotretjinske podpore, bodo o njem glasovali vsi člani pristojnega odbora oziroma odborov. Za potrditev bo v tem primeru potreboval navadno večino.

Še pred začetkom vsebinskih zaslišanj pa bo moral svoje delo opraviti parlamentarni odbor za pravne zadeve (Juri), ki na podlagi izjav komisarskih kandidatov ocenjuje, ali pri njih obstaja konflikt interesov. Delo je začel pretekli četrtek, ko je od 23 kandidatov, tudi Marte Kos, zahteval dodatna pojasnila. Obravnavo izjav je nadaljeval v ponedeljek zvečer, zaključiti pa jo mora do 18. oktobra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta